הודעות אירגונים

''גן עדן למדע''- מרכז מחקר מתקדם בפקולטה לרפואה בגליל של אוניברסיטת בר אילן

10/03/2015

בפקולטה לרפואה בגליל, הוקם מרכז מחקר מתקדם שבו חמש עשרה מעבדות בתחומים שונים במדעי הרפואה. בראש המעבדות עומדים חמישה עשר חוקרים מובילים, ששבו לישראל ממכוני המחקר הטובים בעולם. במעבדותיהם לומדים יותר משמונים תלמידי מחקר לתארים מתקדמים. רבים מהסטודנטים הגיעו דווקא מחו"ל: איטליה, גרמניה, הודו, ארה"ב ועוד, כדי לבצע מחקר מתקדם. העיקרון המנחה במחקרי הפקולטה הוא להכווין מחקר בסיסי למחקר יישומי קליני דיאגנוסטי וטיפולי. כך צומחת הפקולטה כמרכז אזורי מוביל למדע ומחקר מתקדם, ופותחת אפשרויות קידום אזוריות רבות.

לצורך ביצוע המחקרים הוקם בפקולטה מרכז טכנולוגי למכשור מדעי, המספק טכנולוגיות מחקר מגוונות שמטרתן להנגיש מכשור מדעי מתקדם ושיטות מחקר מתקדמות. המרכז מצויד במכשור מדעי מתקדם במספר תחומים כגון: מיקרוסקופיית אור, מיקרוסקופיה אלקטרונית, דימות חיות שלמות, מדידות תאים בזרימה, מחלקה גנומית מתקדמת וייחודית ועוד. צוות המרכז מונה כיום שישה אנשי צוות, כולם בעלי תואר שלישי ומעלה, ובעלי ניסיון מחקרי רב. המרכז משרת בנוסף למעבדות המחקר שבפקולטה גם את מרכזי המחקר של בתי החולים המסונפים לפקולטה: המרכז הרפואי זיו, המרכז הרפואי בנהריה, המרכז הרפואי פורייה ובתי החולים בנצרת. המרכז הטכנולוגי מספק גם שירותי חוץ לאקדמיה ולתעשייה ברחבי הארץ. רבים מהמבקרים נפעמים ומגדירים את המקום כ- "גן עדן למדע", אשר עונה על כל הצרכים של מחקר ביו-רפואי ומכיל מכשור וציוד מגוון מהמתקדמים בארץ ובעולם בתחומים שונים, והכל נגיש וזמין במקום אחד.  

המרכז למכשור מדעי קולט ומטמיע באופן רציף טכנולוגיות חדישות כגון: ניתוח מידע גנטי מתאים בודדים, מיקרוסקופיה אלקטרונית המסונכרנת עם מיקרוסקופיית אור. צוות המרכז מעורב בקורסים ויוזם סדנאות והדרכות. "אנו רואים את עצמנו כמקור ידע וכגורם מחנך ומלמד, ומנסים לסייע כמה שיותר למחקרים המתבצעים בפקולטה ומחוצה לה בידע ובטכנולוגיה הטובה ביותר"  אומר ד"ר יהודה ברודי, ראש המרכז למכשור מדעי.

חזונו של ד"ר ברודי הוא שקצב הגדילה של הפקולטה יגבר ושמרכז המכשור ישכלל יכולות טכנולוגיות נוספות שישלימו את התמונה, ויצרו בגליל מרכז טכנולוגי שיהווה מודל לפיתוח מחקרי ותעשייתי מהמובילים בארץ.  המרכז מממש את חזון הפקולטה אשר שמה לה כיעד להקים בגליל מעבדות מחקר מתקדמות ברמה הגבוהה ביותר ובמקביל לסייע ולעודד טכנולוגיות ותעשיות ביו-רפואיות בצפון הארץ.

המרכז למכשור מדעי  כולל :

מרכז גנומי - המהפכה הגנומית ששוטפת את עולם הביולוגיה האיצה פיתוח של טכנולוגיות ריצוף גנטי המתקדמות במהירות  מסחררת. זהו שדה טכנולוגי שבו רואים חידושים ושיפורים תכופים. המכשור והטכנולוגיות מתחדשים במהירות, מהר יותר מהמהפכה שקרתה בתחום המחשבים.

המייסד והיוזם האקדמי של המרכז הגנומי הינו פרופ' יצחק חביב, המתמחה ברפואה מותאמת אישית. פרופ' חביב מיישם את הטכנולוגיות הללו לטיפול מעשי בחולי סרטן. בראש המרכז הגנומי עומדת המדענית ד"ר מרסלה קרפוך שהגיעה מקליפורניה. יותר מ-60% מהמחקרים הנעשים בפקולטה נעזרים במרכז הגנומי. כמות המידע המופקת במרכז הינה עצומה, כמעט טרה-בייט (Tera-Byte ) של מידע גנטי בכל שבוע. לצורך הטיפול במידע נבנתה בפקולטה מערכת שרתי מחשוב מהמתקדמות בארץ ובימים אלה שוקדים בפקולטה לרפואה בגליל על הרחבתה של היחידה לביואינפורמטיקה, שתשלים את יכולת המרכז הגנומי.

יחידת הדימות-  יחידת הדימות בפקולטה מפעילה מכשור חדיש ומתקדם מסוגו המכסה כמעט את כל הצרכים של המחקר הביו-רפואי. היחידה מספקת פתרונות דימות בסדרי גודל שונים: החל ממולקולות במיקרוסקופ האלקטרוני, לתאים ורקמות במיקרוסקופיית האור ועד לדימות של חיות שלמות. ביחידת הדימות יש מכשירים ייחודיים לפקולטה לרפואה בגליל כדוגמת מיקרוסקופ אלקטרונים, וסורק המתקדם ביותר בארץ. ביחידה שוקדים על עבודת מיקרוסקופיה משולבת שמנצלת את יתרונותיה של מיקרוסקופיית האור  ושל המיקרוסקופיה האלקטרונית. בראש היחידה עומדים ד"ר דפנה בן יוסף וד"ר בוריס פיחטמן. ביחידה שוקדים כעת על הצטיידות ב-PET-CT  למכרסמים ברזולוציה גבוהה. המכשיר הינו ראשון מסוגו בארץ ויאפשר לפתח את נושא הרפואה המותאמת אישית,ואת המאבק במחלת הסרטן.

יחידת תאים בזרימה- היחידה עוסקת בהפרדה ממשית של אוכלוסיות נדירות של תאים, כגון תאי גזע, במהירויות גבוהות ובשרידות גבוהה. בראש היחידה עומדת ד"ר איילה מעוז.

בימים אלה קולט המרכז  שני רובוטים חדשים שיאפשרו להגדיל קיבולת ודיוק בביצוע מחקרים מרובי מידע.

מרכז המחקר פועל להקמת מרכז קריסטלוגרפיה לחישוב מבני חלבונים.

בראש המרכז למכשור מדעי עומד ד"ר ברודי שהשלים את לימודי הדוקטורט שלו באוניברסיטת בר אילן במעבדתו של ד"ר ירון שב- טל. בעבודתו חקר מנגנוני ביטוי גנים בתאים אנושיים חיים תוך שילוב שיטות הדמיה מתקדמות  וניתוחם בעזרת סימולציות מחשב. בתחילת שנת 2012 עבר ד"ר ברודי לגליל  ועסק בהקמת מרכז המחקר והמכשור בפקולטה. ד"ר יהודה ברודי, נשוי ואב לארבעה, גר בישוב הקהילתי בר יוחאי בגליל.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<