הודעות אירגונים

לראשונה- פרס הוקרה כספי על חדשנות ויזמות בתחום הבריאות והטיפול בחולים כרוניים

16/09/2014

הפרס הוענק על ידי חברת הביו-פארמה ABBVIE בשיתוף  TED MED ישראל ו YNET

מחלות כרוניות מאיימות להכריע את מערכות הבריאות במדינות המערב, כך עולה מדו"ח של יחידת המחקר של "האקונומיסט". הדו"ח[1], שהתאפשר באמצעות מענק מחקרי בלתי מותנה של חברת AbbVie מציג נתונים מדאיגים: על פי הדו"ח, מחלות כרוניות אחראיות ליותר מ-86% ממקרי המוות במדינות האיחוד האירופי, ומהוות בין 70% ל-80% מכלל ההוצאות הממשלתיות על בריאות במדינות אירופה. בישראל, כ-21% מכלל האוכלוסיה וכ-75% אחוז מאלה שמעל גיל 65 אובחנו כסובלים ממחלה כרונית כלשהי. מחלות כרוניות בישראל, אחראיות ל-65% ממקרי המוות, והמספר נמצא במגמת עלייה עקבית בשנים האחרונות.

ארגוני בריאות רבים החליטו לשים בראש סדר העדיפויות שלהם את הנושא של "בריאות בת-קיימא" (sustainable healthcare ) - המבטא את הצורך לגשר בין העלייה בתוחלת החיים ובמחלות הכרוניות הנלוות אליה, לבין הוצאות הבריאות ההולכות וגדלות ומקורות המימון המוגבלים של מערכות הבריאות[2] . כעת, הנושא עולה, לראשונה, לדיון ציבורי רחב במסגרת אירועי TEDMED בישראל.

חדשנות היא כלי מפתח בהתמודדות יעילה עם אתגרים חשובים אלו. חדשנות היא עיקרון מוביל בחברת  AbbVie , המאמינה שיש צורך בגישות חדשות להתמודדות עם האתגרים הבריאותיים העומדים בפתח, באמצעות דיאלוג פתוח ושיתוף פעולה רחב היקף. במסגרת זו, בחרה החברה לתמוך גם במטרות ובפעילות של TEDMED Israel , וזאת כדי לקדם את שיח הבריאות בישראל ולהוביל למציאת פתרונות חדשים ויצירתיים.

לראשונה, החליטה AbbVie , כאות הוקרה לחשיבה, כושר ההמצאה והחדשנות הישראלית, להעניק פרס כספי על קידום תחום הבריאות והרפואה בישראל. הפרס יינתן מידי שנה, עבור יוזמות, פרוייקטים או פעילויות פורצות דרך, בקטגוריות הבאות: טיפול בחולים כרוניים, בריאות בת קיימא וחדשנות רפואית.

שווי ההכרה הכולל: 100,000 ₪

במסגרת התחרות הוגשו מעל 100 מועמדויות בתחומים השונים (פרוייקטים, המצאות, פיתוחים, יוזמות ותוכניות מיוחדות). המועמדויות הוגשו על ידי רופאים, מרכזים רפואיים וקופות חולים, חיל הרפואה של צה"ל, אוניברסיטאות, חברות סטארט אפ ויזמים מפתחים בתחום הבריאות.

הזוכים נבחרו על ידי וועדה משותפת של נציגי TEDMED Israel , ynet ו-AbbVie , בהובלת ד"ר איריס גינזבורג[3], מומחית בינלאומית בתחום חדשנות ויזמות.

"תמיד נעים שמכירים ביוזמות שלך" מסבירים באחת מחברת הסטארט-אפ שהגישה מועמדות לפרס, "מעבר לפרס הכספי, להיות חלק מTEDMED העולמי, זוהי חשיפה משמעותית למיזם שלנו, שיכולה לעזור לנו לקצר תהליכים ולייצר קשרים עם אנשים בתעשייה המקומית והבינלאומית"

 

השנה, זכו שלושה פרויקטים חדשניים בשלושת המקומות הראשונים:

מקום ראשון

בקטגוריה של "בריאות בת קיימא" ובקטגוריה של "טיפול בחולים כרוניים": מערכת שיקום ביתית המתכווננת בהתאם ליכולות המטופל לאורך התהליך השיקומי. מיועד לשיקום חולים בביתם לאחר שבץ או פגיעה מוחית, תוך שימוש במצלמה תלת מימדית. השימוש בטכנולוגיה מאפשר לזהות טווח תנועה ושיפורים בו. מערכת מבוססת ענן, העושה שימוש בסוכני בינה מלאכותית.

הוגש מטעם: מכון גרטנר במרכז הרפואי שיבא, תל השומר

שם המגיש: יורם פלדמן

 

מקום שני

בקטגוריה של "חדשנות רפואית": חסם עורקים חדשני- T.I.G.R – Tourniquet of Instant Gas Release : פיתרון אמין מהיר וזול למניעת דימום מהגפיים. החדשנות העיקרית של חסם העורקים מתאפיינת בפשטות המוצר - כל אדם, גם ללא רקע או ניסיון רפואי קודם, יוכל להניח את חוסם העורקים ובכך לתת מענה מהיר ויעיל יותר מהמוצרים הקיימים היום בשוק חסמי העורקים.  חדשנות נוספת  היא מהירות ההנחה: נוכח פשטות המוצר ומנגנון פעולתו, הנחתו היא מהירה מאוד, גם כאשר אדם לא מיומן מניח את חוסם העורקים.

הוגש מטעם קבוצת יזמים בתחום הרפואי: אדיר סומר, דן לוין, רועי גלאם, לב דונוביץ ואורי הדלסברג

 

מקום שלישי

בקטגוריה של "חדשנות רפואית": כיסא גלגלים אקטיבי- Active wheel chair : חדשנות המוצר באה לידי ביטוי במתן מענה יצירתי, יעיל, ובעלויות נמוכות יחסית, לבעיה שכיחה  הקיימת בעת שימוש בכיסא הגלגלים שכולנו מכירים. כיסא שעבר מעט מאוד שינויים מבניים מהותיים לאורך השנים. המוצר נותן מענה לבעיות הנוצרות בעקבות חוסר התנועה בגפיים התחתונות אצל אנשים הנעזרים בכיסא גלגלים. הכיסא החדשני מחליף את תמיכות הרגליים הקיימות כיום, במנגנון שייצר תנועה פסיבית ואף יסייע בתנועה אקטיבית של הרגליים.

שם המגיש: אודי ברנדר

 

פרוייקטים נבחרים נוספים שזכו לציון לשבח:

בקטגוריה של "חדשנות רפואית": חדר ניתוח מתקפל לביצוע ניתוחי עיניים במדינות מתפתחות

עמותה השולחת רופאים לביצוע ניתוחי עיניים במדינות מתפתחות. חדר הניתוח הנייד מתקפל ומאפשר לבצע ניתוחים כמעט בכל מקום. האוהל מולבש על ראשו של החולה ומכיל בתוכו רק את הצוות הרפואי העובד על העין הפגועה.

שם המגיש: "עין מציון"

 

בקטגוריה של "חדשנות רפואית": מרשם מידע למטופל

שירות ייחודי המאפשר שליחת מידע המותאם אישית למצב הבריאותי של המטופל. הרופא יכול בלחיצת כפתור לשלוח ישירות למייל של המטופל את המידע הרפואי הרלוונטי בהתייחס לאבחנות ולתרופות שנרשמו לו במהלך הביקור.

הוגש מטעם: אגף הרפואה המכוונת של שירותי בריאות כללית

 

בקטגוריה של "חדשנות רפואית": מנשם רפואי זעיר

המנשם מאופיין במימדים קטנים ביותר (18X 13X 6 ס"מ) ומשקלו כ - 900 גרם. עם זאת, הוא מציע מיגוון שיטות הנשמה ואפשרויות הפעלה, המפשטות ומייעלות את עבודת הצוות הרפואי. כיום, ניתן למצוא תכונות אלו רק במנשמים גדולים באופן ניכר ממנשם זה, ויקרים פי כמה. המנשם הוא אלקטרוני וניתן להפעלה על ידי סוללות ומיגוון מתחי הספקה (אמבולנס/רכב/מטוס, מתח גבוה וכו'). המכשיר אוטונומי לחלוטין וכדי להפעילו אין צורך במיכל חמצן דחוס, מכיוון שהמנשם שואב אוויר אטמוספרי.

הוגש מטעם: ניר ברקאי ומארק שחר (חברת אייפקס בע"מ)

בקטגוריה של "טיפול בחולים כרוניים": מודל לקידום והערכת רצף טיפולי בין בית החולים והקהילה

מערכת מדידת איכות ייעודית, הנתמכת במערכות מידע, המיועדת לשמירה על רצף טיפול בין מטפלים במסגרות שונות, קיצור ופישוט תהליכים, שיפור הטיפול הרפואי ברבדים שונים ושיפור תוצאים רפואיים ובריאותיים.

הוגש מטעם:  המרכז הרפואי סורוקה ומחוז דרום של שירותי בריאות כללית

 

בקטגוריה של "בריאות בת קיימא": פרויקט מניעת ירידה תפקודית באשפוז בקרב בני 80 ומעלה

חשוב מאוד להגדיר את  מצבו התפקודי של המבוגר, מיד עם הקבלה לבית החולים ולהכיר בשמירה עליו כאחת ממטרות האשפוז החשובות. האויב הגדול ביותר של השמירה על התפקוד בעת אשפוז הוא הריתוק למיטה (אי-מוביליזציה). כדי להילחם בריתוק למיטה נדרשת עבודה משותפת של אנשי צוות רב מקצועי: אלונקאים שיורידו מהמיטה, פיזיותרפיסטים שיתרגלו הליכה וצוות סיעודי שיעודד ויתמוך. במציאות החיים במערכת הבריאות הציבורית הישראלית, הכורעת תחת העומס, ריתוק למיטה הוא פעמים רבות ברירת המחדל. יש פה ניסיון לשנות את המציאות הזו, באמצעות תגבור ניכר של הניידות במהלך האשפוז.

הוגש מטעם: היחידה הגריאטרית, מרכז רפואי בני ציון

 

בקטגוריה של "חדשנות רפואית": Time Is Brain - גישה ייחודית של מתן טיפול טרומבוליטי לאירוע מוחי חריף

שינוי הגישה הטיפולית בבית חולים רמב"ם, כלל תכנון, ארגון, תיאום ומתן טיפול טרומבוליטי לחולה עם אירוע מוחי חריף באופן ייחודי. החידוש והיוזמה העיקריים בתהליך היה מתן טיפול טרומבוליטי כבר בחדר ההדמיה, CT , יזמות של מתאם שבץ מוחי ואחות אחראית מחלקה נוירולוגית  בבית החולים, אשר רתמו אחריהם את הצוות הרפואי והסיעודי של כלל מחלקת נוירולוגיה. בנוסף, כלל השינוי בניית נוהל עבודה ברור ופשוט המאפשר מסלול " שטיח אדום " לחולי שבץ מוחי חריף המתאימים לטיפול טרומבוליטי ורידי או צנתור  במינימום זמן, בקרה מתמדת, הפקת לקחים, תיקון הטעויות ושיפור ביצועים לאור המסקנות.

כיום, נוהל העבודה כולל את הפעולות הבאות :יצירת "צוותי עניין" ממחלקה נוירולוגית ומיון תוך שיתוף פעולה מתמשך בין המחלקות, הודעה לצוות דרך מסרון (SMS ), פעולת מיון מהירה: סיעודית, רפואית, מעבדה, "שטיח אדום" להדמיה (CT+CTP ) ו הגעת נוירו רדיולוג לחדר CT לשם פענוח, ללא המתנה לתשובה רשמית, הגעת צוות שבץ סיעודי ממחלקה נוירולוגיה / מתאם שבץ מוחי ומתן TPA  כבר בחדר ההדמיה, CT , הזמנת מיטת שבץ ייעודית לשם מתן הטיפול וניטור החולה באופן רציף, השלמת הדמיה (CTA ) והעברת חולה להמשך טיפול על פי החלטה רפואית משותפת.

הוגש מטעם: יעל ספרן, דימיטרי רוזנפלד, מחלקה הנוירולוגית, רמב"ם

 

בקטגוריה של "חדשנות רפואית": טכנולוגיה ומכשור לגילוי מוקדם של סרטן השד- חברת Real Imaging

פיתוח שיטה חדשנית לגילוי מוקדם של סרטן  בעלת מספר יתרונות בולטים:

ללא מגע – ניתן לצלם את האישה ממרחק של כמה עשרות סנטימטר מבלי לגעת בה בכלל ומבלי להכאיב לה

ללא קרינה – כדי שהאישה לא תחשוש מקרינה מזיקה

ניתוח אוטומטי על ידי המחשב – למנוע טעויות רופא

מתאימה במיוחד לנשים צעירות – הבדיקות הקיימות כיום לא מדויקות לחלוטין בנשים צעירות

שם המגיש: בעז ארנון

 

AbbVie[4] היא חברת ביו-פארמה גלובלית,  העוסקת במחקר וגילוי תרופות וטכנולוגיות חדשות לטיפול בריאותי.

"אנו משתמשים בידע ובמומחיות המדעית שלנו, למציאת פתרונות שיעזרו לאנשים בהתמודדות עם חלק מהמחלות המורכבות והרציניות ביותר בעולם, ומתרחבים לתחומים טיפוליים נוספים, בהם נוכל להציע חדשנות ותועלת משמעותית למטופלים". מסבירים בחברה. "חדשנות זו באה לידי ביטוי גם בעידוד פרוייקטים פורצי-דרך, תכניות סיוע ושיתופי פעולה חוצי מגזרים ותעשיות, שמטרתם למצוא פתרונות שיעשו שינוי משמעותי בחייהם של חולים".



[1] יחידת המחקר של האקונומיסט היא המובילה בעולם למידע, תחזיות וניתוחים כלכליים ועסקיים. המחקר "אף פעם לא מוקדם מידי", התאפשר תודות למענק מחקרי בלתי מותנה מחברת Abbott . חטיבת המחקר הרפואי ופיתוח התרופות של Abbott הפכה לחברת עצמאית בשם AbbVie , בינואר 2013.

[2] שורת החלטות שנועדו לקידום הנושא: החלטת שרי הבריאות של מדינות ה-OECD  (אוקטובר 2010, בפריס); החלטת כנס שרי הבריאות של ארגון הבריאות העולמי בנושא מחלות כרוניות (אפריל 2011, מוסקבה); דיון בעצרת האו"ם בנושא מחלות כרוניות (ספטמבר 2011); יוזמת ארגון הבריאות העולמי (אירופה) לתוכנית "בריאות 2020"; נתונים: התוכנית הלאומית לקידום אורח חיים פעיל ובריא; משרד הבריאות 2012.

[3] ד"ר גינזבורג היא המנהלת הכללית של תכנית MBA לניהול הטכנולוגיה, חדשנות ויזמות בבית הספר לעסקים ע"ש רקנאטי באוניברסיטת תל אביב, הקימה את פורום החדשנות הישראלי (IIF ) במרכז הבינתחומי בהרצליה ובעלת חברת DEMAYA ליישום חדשנות מעשית.

.

[4] בינואר 2013 חטיבת המחקר הרפואי ופיתוח התרופות של Abbott העולמית, הפכה לחברה עצמאית בשם AbbVie .

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<