חדשות

החיסון המונע את חיידק המנינגוקוק האלים נכנס בחודש האחרון לשגרת החיסונים בצרפת. האם בקרוב גם בישראל?

21/06/2022

במהלך החודש האחרון, צרפת הפכה למדינה העשירית במספר, הכוללת במסגרת שגרת ההתחסנות לתינוקות ופעוטות, את החיסון כנגד חיידק המנינגוקוק B - חיידק אלים המצוי בלוע של ילדים רבים, ועלול להוביל לזיהום חמור בדם או לדלקת קרום המוח. כך הפכה צרפת למדינה העשירית במספר אשר כללה את החיסון במסגרת שגרת ההתחסנות, לשם חיזוק ההגנה של תינוקות וילדים מפני מחלות זיהומיות קטלניות.

החיסון מיועד להגן על תינוקות וילדים מפני המנינגוקוק מזן B הנפוץ באירופה, ארה"ב, וכן בישראל.

זן הקיים בלוע של ילדים ובגירים רבים, ושבמצב של התפרצות הינו קשה לזיהוי מהיר, ויכול להוביל להתדרדרות והרעה במצבו של ילד או אדם בריא בתוך זמן קצר מאוד, עד כדי שעות בודדות.

בישראל, החיסון מאושר ומומלץ על ידי משרד הבריאות וכן על ידי איגוד רופאי הילדים, אך אינו כלול במסגרת שגרת ההתחסנות. אמנם בחודש ינואר פורסם בשיתוף האיגוד הישראלי לרפואת ילדים והחברה הישראלית לפדיאטריה אמבולטרית (חיפ"א) דף מידע הממליץ להורים לחסן את ילדיהם מפני זן B של חיידק המנינגוקוק.

החיסון נכנס לשגרת ההתחסנות בצרפת – סדרת החיסונים הניתנת במסגרת הטיפול בתינוקות לאחר הלידה, במסגרת חיסון ראשון בין גיל 3 חודשים ל-5 חודשים, וכן זריקת בוסטר בגיל 12 חודשים.

החיסון נכנס לאחר תוצאות מחקר עולם אמיתי שהראו אפקטיביות משמעותית של החיסון באנגליה: אפקטיביות של מעל 75%, פורטוגל: אפקטיביות של מעל 79%, ואיטליה: הגנה של מעל 90%.

בכך מצטרפת צרפת למדינות נוספות באירופה אשר בהן החיסון כבר נמצא במסגרת שגרת ההתחסנות לפעוטות: בריטניה, אירלנד, איטליה, פורטוגל, צ'כיה, ליטואניה, אנדורה, סן מרינו ומלטה.

חיידק המנינגוקוק מביא לסיבוכים שונים גם בקרב הפעוטות המחלימים, וילדים השורדים את המחלה עלולים להיוותר עם פגיעה מוחית, חירשות, פגיעה בראייה, פגיעה התפתחותית, קוגניטיבית, שיתוק, פרכוסים אפילפטיים וכן הפרעות פסיכולוגיות.

נזקים אחרים יכולים להשאיר אובדן אצבעות וגפיים היכן שהפריחה מופיעה בגלל נמק שנוצר באותם מקומות בגוף. במקרים הפחות קשים, הסיבוכים יכולים להופיע בדמות דלקות פרקים, ריאות ואוזניים. כך שבאפשרות החיידק לגרום נזק בלתי הפיך לילד בריא, ועל פי ההערכות בכל שנה ישנם כמה עשרות של מקרים בישראל.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<