הודעות אירגונים

האם ניתן לנבא רעלת הריון? האם ניתן למנוע רעלת הריון? איזה טיפול מתאים?

09/12/2014

בימים אלה, יצא לאור ספר בין-לאומי חדש בנושא רעלת הריון, בעריכת שני רופאים ישראלים

 

רעלת הריון היא מחלה רב-מערכתית המופיעה בתקופת ההריון, שהגורם לה אינו ידוע דיו. המחלה, מתאפיינת ביתר לחץ-דם גבוה מ-140/90, בשילוב עם נוכחות של חלבון בשתן.

התסמינים האופיינים של המחלה הם: כאבי ראש, טשטוש ראייה,  כאבים ברום הבטן, הופעת בצקות (צבירת נוזלים) ועלייה חדה במשקל בעקבות הבצקות.

המחלה עלולה להוביל  לסיבוכים הקשורים בתפקוד של מערכות שונות בגוף כמו: כליות, מוח, שלייה, דם וכבד ולתחלואה ואף לתמותה של האם ו/או העובר. סיבוך נוסף העלול להופיע הוא אקלמפסיה - התכווצויות כמו בהתקף אפילפטי.

 

גורם המחלה עדיין אינו ידוע והספרות מרבה לעסוק בחקר גורמי הסיכון לתופעה. המחשבה הרווחת כיום היא שחומר המופרש מהשלייה לגוף האישה הוא הגורם להופעת המחלה ואין ספק שהמחלה משוייכת להריון ובאופן יותר ספציפי לשלייה.

 

במצב של רעלת הריון ישנה פתולוגיה בכלי-דם (שאינם מתרחבים כמו שצריך), מה שעלול לגרום לזרימת דם פחותה לשלייה ובהמשך החיים לאיברים נוספים, ולגרום להפרעת יתר לחץ-דם כרונית.
בנוסף, רעלת עלולה להיגרם מנזק שקיים בדופן כלי דם, ובהמשך החיים אותו דופן פגום עלול להפוך מצע לשקיעת כולסטרול בלתי תקינה – בפגם עלולים לשקוע משקעים טרשתיים שלא היו שוקעים בכלי דם חלק.

 

מי בסיכון?

על-פי מחקרים ידוע כי המחלה שכיחה יותר בקרב הקבוצות הבאות:  נשים בהריון ראשון, יולדות צעירות מאד או מבוגרות מאד, נשים בהריון מרובה עוברים, נשים  עם יתר לחץ-דם כרוני ונשים עם מחלות הפוגעות בכלי-דם כגון סוכרת טרום  הריונית, לופוס ("זאבת") ומחלות כליה.

כאמור, ידוע שהמחלה משוייכת להריון ולשיליה ובהתאם חולפת לאחר הלידה. פחות ידוע אם קיימות השלכות ארוכות טווח לנשים שחלו ברעלת הריונית.

 

ספר חדש שיצא לאור בימים אלה בהוצאת נובה בניו-יורק, הוא פרי שיתוף פעולה בין פרופ' אייל שיינר, סגן מנהל בית החולים סורוקה ומנהל יולדות ד', וסגן דיקן הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב,  לבין פרופ' יריב יוגב, מנהל חדרי לידה ויולדות בבית חולים בילינסון ויו"ר החברה לרפואת אם-עובר.
שניהם ערכו יחדיו את הספר ואף כתבו כמה פרקים. פרקים נוספים נכתבו על ידי מיטב החוקרים מהארץ ומחו"ל.

 

הספר מקיף את האפידמיולוגיה של רעלת הריון, אבחנה מבדלת, שוני בין ההגדרות השונות וההשפעה של הריון מרובה עוברים ושל השמנת יתר על רעלת הריון.
בנוסף, מדבר הספר על המנגנון המולקולרי של המחלה, ועל הקשר השילייתי החזק.  בין הנושאים הנידונים בספר  ניתן למצוא: האם ניתן לנבא רעלת הריון? האם ניתן למנוע רעלת הריון? האם טיפול בסידן עוזר? עד כמה קשה התחלואה ולמי בעיקר? מהם הסיבוכים ארוכי הטווח של המחלה?

 

פרופ' אייל שיינר: "הספר מסקר באופן מעמיק את אחת המחלות החשובות במיילדות - רעלת הריון, תוך כדי הצגת כמה דילמות אבחנתיות וטיפוליות. אחת הנקודות החשובות היא שלא ניתן לנתק את תקופת ההריון מיתר החיים, ויש לזכור כי נשים שפיתחו רעלת הריונית זקוקות למעקב לחץ-דם תקופתי כדי לאתר בזמן בעיות של יתר לחץ-דם בשל העלייה בסיכונים לבביים ארוכי טווח".

 

נמסר על ידי : ענבר גוטר, דוברת ; שרון אדרי, ע' דוברת

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<