חדשות

טיפול הורמונאלי למנופאוזה: מדוע אין מקום לפחד עוד מהסיכון לסרטן שד? (Climacteric)

22/02/2022

במאמר סקירה שפורסם בכתב העת Climacteric דנים מומחים בנושא הטיפול ההורמונלי לאחר-מנופאוזה והסיבות בגינן אין מקום לחשוש מפני הסיכון מסרטן שד כאשר שוקלים טיפול זה.

 

המומחים מסבירים כי מבחינה היסטורית, הקשר בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין סרטן שד עורר מחלוקת רבה בכל הנוגע לטיפול הורמונאלי לאחר מנופאוזה, כאשר החשש מפני התפתחות סרטן שד מהווה את הסיבה העיקרית בגינה חלק גדול מהמטופלות ומהרופאים חוששים מפני מתן טיפול הורמונאלי חליפי. החשש נוגע לטיפול הורמונאלי הכולל אסטרוגן-פרוגסטרון מאחר וטיפול באסטרוגן בלבד אינו מלווה בסיכון מוגבר או אף מספק הגנה מפני סרטן שד.

 

הכותבים בחנו את אופן הערכת הסיכון לסרטן שד עם טיפול הורמונאלי חליפי באסטרוגן ופרוגסטרון במחקרים הגדולים שנערכו משנת 2002 וניסו לבחון את הקשר בין הטיפול והסיכון לממאירות בהקשר המתאים בתקווה כי הדבר יקל על הרופאים ועל הנשים להבין טוב יותר את הסיכון הכרוך בטיפול זה ויביא לקבלת החלטות בצורה מושכלת יותר בנוגע לטיפול הורמונאלי חליפי.

 

הסקירה זיהתה חמש סיבות בגינן רופאים ונשים לאחר-מנופאוזה אינם צריכים עוד לחשוש מפני הסיכון לסרטן שד בעקבות טיפול הורמונאלי חליפי במשלב אסטרוגן-פרוגסטרון:

1.      מקרים של סרטן שד על-רקע טיפול הורמונאלי חליפי באסטרוגן-פרוגסטרון הם נדירים מאחר והסיכון באמת נמוך.

2.      בכדי להציג את הסיכון הצפוי לסרטן שד תחת טיפול באסטרוגן-פרוגסטרון בפרספקטיבה מסבירים המחברים כי שימוש יומי לאורך 5 שנים צפוי להעלות הסיכון למקרה אחד עבור 50 מטופלות כך שבהשוואה לנשים שאינן מקבלות משלב של אסטרוגן-פרוגסטרון  מס' המקרים לאורך 5 שנות שימוש יומי יעלה מ-3 ל-4.    

3.      גורמי סיכון הפיכים ברמת אורחות החיים, לא טיפול הורמונאלי, הם גורמי הסיכון החשובים באמת לסרטן שד.

4.      בנשים שפיתחו סרטן שד תחת טיפול הורמונאלי במשלב אסטרוגן-פרוגסטרון שיעורי התמותה עקב סרטן שד היו נמוכים יותר.

5.      הימנעות מטיפול הורמונאלי חליפי במקרים בהם יש התוויה לטיפול עלול לסכן את הנשים.

 

הכותבים מבהירים כי ההחלטה להמליץ או לא להמליץ על טיפול הורמונאלי חליפי הינה סוגיה רבת-ממדים. חשוב לקחת בחשבון את דרגת הסיכון ולשקול בנוסף גורמים אחרים העשויים להשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות. יש להציג את הדברים בצורה ברורה לנשים אשר בסופו של דבר יצטרכו לקבל את ההחלטה אם לבחור בטיפול הורמונאלי חליפי או לא. עם זאת, החלטה מושכלת של המטופלת דורשת ייעוץ הולם מצד הרופא המטפל.

 

Climacteric, Feb 11, 2022

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<