חדשות

מומחים זיהו סוג חדש של דמנציה המחקה מחלת אלצהיימר (Brain)

06/05/2019

 

מומחים מטעם ה-US National Institute on Aging מדווחים כי Limbic-predominant Age-related TDP-43 (LATE) הינה סוג ספציפי של דמנציה המחקה מחלת אלצהיימר, הנובע משקיעת חלבון TDP-43 במוח, במקום הצטברות ביתא-עמילואיד. מצב זה נפוץ בעיקר באלו מעל גיל 80 שנים והופך חשוב יותר ויותר בשל העליה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסיה.

 

מנתונים מבדיקות לאחר המוות עולה כי כאחד מכל ארבעה קשישים מעל גיל 85 שנים הדגים שינויים נוירו-פתולוגיים אופייניים ל-LATE בדרגה מספקת בכדי להוביל לליקוי קוגניטיבי בעל ביטוי קליני.

 

במאמר שפורסם בכתב העת Brain פורסמו המלצות בנושא זה, כולל הנחיות לאבחנה וקביעת שלבי השינויים הנוירו-פתולוגיים של LATE. המומחים מציעים מערכת דירוג ראשונית המבוססת על האנטומיה ומשקפת את דפוס המעורבות המוחית:

·       שלב 1: מעורבות אמיגדלה בלבד.

·       שלב 2: אמיגדלה והיפוקמפוס.

·       שלב 3: אמיגדלה, היפוקמפוס וגירוס פרונטאלי מרכזי.

 

השינויים הנוירו-פתולוגיים של LATE משפיעים באופן אופייני יותר על מבנים מדיאליים של האונה הטמפוראלית, אך אזורים אחרים עשויים להיות מעורבים גם כן. בדיקות הדמיה מעידות כי בחולים עם שינויים נוירו-פתולוגיים של LATE ניתן לזהות אטרופיה בחלק המדיאלי של האונה

 הטמפוראלית, בקורטקס הפרונטאלי ובאזורים אחרים במוח.

 

מחקרים גנטיים עד כה זיהו חמישה גנים עם אללים הקשורים בשינויים נוירו-פתולוגיים אופייניים ל-LATE: GRN, TMEM106B, ABCC9, KCNMB2 ו-APOE. זיהוי הוריאנטים הגנטיים הללו מעיד כי ל-LATE מנגנונים פתוגניים המשותפים עם ניוון אונה פרונטו-טמפוראלית ועם מחלת אלצהיימר, אך גם מציעים מנגנונים ספציפיים למחלה.

 

אחד היעדים המרכזיים הוא לתמוך במחקרים עתידיים בנושא LATE, מאחר וישנם פערים רבים בהבנת LATE וקיים צורך דחוף במחקרים, בפרט בכדי לזהות סמנים ספציפיים ל-LATE.

 

Brain. Published online April 30, 2019

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני