חדשות

בדיקת דם עשויה לזהות זיהום עוד לפני הופעתו בילדים חולי סרטן (JAMA Oncology)

12/01/2020

 

הערכת רצף דנ"א מיקרוביאלי ללא-תאים בפלזמה עשויה לנבא זיהום בזרם הדם בילדים עם מחלה ממארת חוזרת או עמידה לטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי זיהום בזרם הדם הינו סיבוך נפוץ ומסכן-חיים של טיפול בממאירויות. ניבוי זיהום בזרם הדם לפני הופעת תסמינים קליניים עשוי לאפשר מתן טיפול מוקדם, אך אין בדיקת סקר מהימנה. כעת הם ביקשו לבחון את הרגישות והסגוליות של mcfDNA-seq (Microbial Cell-Free DNA Sequencing) לניבוי זיהום בזרם הדם בחולים בסיכון גבוה לזיהום מסכן-חיים.

 

החוקרים השלימו מחקר פיילוט פרוספקטיבי להערכת mcfDNA-seq לניבוי זיהום בזרם הדם בילדים מתחת לגיל 25 שנים, עם אבחנה של מחלה ממארת חוזרת או עמידה לטיפול. דגימות דם נאספו במהלך טיפול כימותרפי והשתלת מח עצם. הדגימות נאספו במהלך שבוע שקדם להופעת זיהום בזרם הדם ועם הופעת הזיהום.

 

התוצאים העיקריים כללו רגישות mcfDNA-seq לזיהוי זיהום בזרם הדם במהלך 3 ימים שקדמו להופעת זיהום בזרם הדם והסגוליות של הבדיקה בהעדר חום או זיהום בשבוע שקדם להופעת הזיהום.

 

בתקופה שבין אוגוסט 2017 ועד יוני 2018, 47 משתתפים (גיל חציוני של 10 שנים) נכללו במחקר. ב-12 משתתפים זוהו 19 מקרים של זיהום בזרם הדם ודגימות לחיזוי הזיהום היו זמינות ב-16 מקרים, כולל 15 מקרים של זיהום חיידקי בזרם הדם. בשלושת הימים שקדמו להופעת הזיהום, רגישות mcfDNA-seq לזיהוי כלל הזיהומים בזרם הדם עמדה על 75% (12 מבין 16 מקרים) והרגישות לזיהוי זיהום חיידקי עמדה על 80% (12 מבין 15 מקרים).

 

הסגוליות של mcfDNA-seq, אשר נבחנה ב-33 דגימות ביקורות שליליות מהמשתתפים במחקר, עמדה על 82% (23 מבין 33 דגימות) לכל פתוגן חיידקי או פטרייתי ועל 91% (30 מבין 33 דגימות) לכל פתוגן נפוץ הגורם לזיהום בזרם הדם והריכוז של דנ"א הפתוגן היה נמוך יותר בדגימות ביקורת, בהשוואה לדגימות שניבאו מקרה של זיהום בזרם הדם.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ניתן לזהות פתוגן בעל חשיבות קלינית באמצעות mcfDNA-seq מספר ימים לפני הופעת הזיהום בזרם הדם. נתונים אלו עשויים לסייע במתן טיפול מוקדם במקרים אלו, אך דרושים מחקרים נוספים בנושא.

 

JAMA Oncology 2019

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני