חדשות

האם ויטמין C יכול להאריך את ההשרדות בחולי סרטן? (מתוך CMAJ)

12/04/2006

חוקרים קנדיים דיווחו לאחרונה, כי נמצאו שלושה מקרים בהם מינון גבוה של ויטמין C במתן וורידי הוביל כנראה להארכת הישרדות מעבר למצופה בחולי סרטן מתקדם. בשניים מהחולים נמצאה השרדות ארוכת טווח ללא עדות למחלה. המקרים הוצגו בכתב העת של האיגוד הרפואי הקנדי (Canadian Medical Association Journal).

 

בעוד שמחקרים קליניים מוקדמים מצאו תועלת בשימוש בויטמין C בחולי סרטן, במתן פומי או וורידי, מחקרים אקראיים מבוקרים לא הצליחו להדגים תועלת בשימוש זה. במקרים המדווחים כעת, טופלו שלושת החולים ב-15 עד 65 גרם ויטמין C במתן וורידי, מינון אשר מביא לריכוז בפלסמה שאינו ניתן להשגה במתן פומי.  

 

החוקרים ציינו, כי בשימוש in vitro יש ל-ויטמין C במינון הגבוה מ- mol/L1000 אפקט טוקסי כנגד תאים סרטניים מסויימים, אך לא כנגד תאים נורמליים. מינון של 50-100 גרם במתן ורידי מביא לריכוז של mol/L  14,000 בפלסמה, לערך.

 

החוקרים בחנו מידע קליני והיסטורי של שלושה חולי סרטן מתקדם, שהגיבו למינונים גבוהים של ויטמין C במתן ורידי.  

 

החולה הראשונה היתה אישה בת 51 עם קרצינומה של תאי כלייה (renal cell carcinoma) ומספר נגעים קטנים בריאות, שהתאימו לגידול גרורתי. חולה זו קיבלה פעמיים בשבוע 65 גרם ויטמין C במתן ורידי, למשך 10 חודשים, וזאת בשילוב עם טיפולים תחליפיים אחרים, ובכללם thymus protein extract. הדמיית חזה חוזרת גילתה כתם קטן אחד, ככל הנראה צלקת. חמש שנים לאחר מכן, התגלו מסות ראתיות נוספות. החולה קיבלה שוב ויטמין C במתן ורידי, אך התוצאות לא היו מוצלחות.

 

החולה השני היה גבר בן 49, עם סרטן שלפוחית השתן ו- satellite tumorsרבים. חולה זה קיבל פעמיים בשבוע 30 גרם ויטמין C במתן וורידי, למשך 3 חודשים, ולאחריהם 30 גרם ויטמין C במתן וורידי פעם ב-1-2 חודשים, למשך 4 שנים. 9 שנים אחרי האבחנה, המטופל נמצא בבריאות טובה, ובלי סימני מחלה.

 

החולה השלישית היתה אישה בת 66, עם לימפומה של תאי B, עם חדירה לשריר הפארספינלי ולעצם ב- L4-5. חולה זו קיבלה פעמיים בשבוע 15 גרם ויטמין C במתן וורידי, למשך 7 חודשים, ולאחריהם 15 גרם ויטמין C במתן וורידי פעם ב-2-3 חודשים, למשך כשנה. 10 שנים אחרי האבחנה, המטופלת נמצאת בבריאות טובה.

 

החוקרים ציינו, כי כל שלושת החולים שרדו לזמן ארוך יותר מהמצופה מהסוג ומה-stage של הגידול בו חלו. החוקרים הסבירו, כי במינונים שניתנו ויטמין C משמש כ- pro-drugלייצור מי חמצן בנוזל החוץ תאי. תוצאות היסטולוגיות הראו עדויות לדימום בגידול, שיוחס לאסקורבאט.  

 

החוקרים סיכמו באומרם כי יש להעריך מחדש את השימוש ב-ויטמין C במתן וורידי בטיפול בסרטן.

  

 

לידיעה המלאה ממדסקייפ

 

 

CMAJ 2006;174:937-942

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני