חדשות

האם ניתן להיפרד מהטיפול המשולש לאחר הנחת תומכן, במטופל עם פרפור פרוזדורים, בעידן נוגדי קרישה החדשים? /מאת ד''ר יעקב גולדשטיין, האיגוד הקרדיולוגי

14/09/2017

הטיפול האנטיתרומבוטי, האופטימאלי לאחר PCI, במטופלי פרפור פרוזדורים AF (כ 5% באוכלוסייה זאת עם או ללא ACS), עדיין לוקה בערפל, בגלל סיבות אלה:

1) טיפול משולב ב  -DUAL ANTIPLATELET THERAPY - DAPT בעזרת אספירין ונוגד קולטן P2Y12, לאחר PCI הוכח כמונע  MACEו STENT THROMBOSIS ( מנגנון שפעול טסיות האחראי העיקרי לטרומבוזיס בעורקים כליליים עם זרימה בעלת כוחות גזירה גבהים, במיוחד לאחר PCI הפוגע באנדותל).

2) טיפול בנוגדי קרישה חיוני במטופלי AF עם סיכון מוגבר לאירוע תסחיפי ( מנגנון קרישה הינו אחראי עיקרי להיווצרות קריש באזורי זרימה בעלת כוחות גזירה נמוכים כמו אוזנית העלייה השמאלית הסטאטית בעת פרפור).

3) כך נולד טיפול אנטיתרומבוטי משולש (DAPT פלוס נוגד קרישה), אבל הוא מעלה סיכון לדמם, בעיקר באוכלוסייה כזאת, לרב עם תחלואה נלווית. אירוע של דמם מז'ורי כרוך בעלייה בשיעור MACCE (כולל תמותה) של כ 11%. שימוש ב   NOAC( שימוש נוח יותר ובטיחותי לרוב לעומת VKA ) ומעכבי קולטן P2Y12 חדשים מוסיפים מימד נוסף למשוואה המסובכת הכוללת גם מרווחי זמן שונים לאחר ה PCI, בהתאם ליחס בין הסיכון לדמם לעומת ISCHEMIC\THROMBOTIC RISK.

מטה אנאליזה שפורסמה ב2015 הכוללת כ 7000 מטופלים (זרוע טיפול כפול  ללא אספירין- רק VKA+ CLOPIDOGREL, לעומת הזרוע של טיפול משולש הכולל אספירין), הדגימה הפחתת מובהקת בשיעור הדמם בזרוע הכפול ללא איבוד היעילות במניעת MACE. מחקרPIONEER-AF-PCI בדק טיפול כפול ומשולש במינונים שונים של קסרלטו ולפרקי זמן שונים, לעומת טפול משולש עם VKA וגם הוכיח יתרון, אך יש לציין שהמינונים של קסרלטו נמוכים ממינון המומלץ כמניעתי בROCKET-AF.

להמשך הסקירה באתר האיגוד הקרדיולוגי

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני