חדשות

מתן חלב אם לפגים עשוי לסייע במניעת רטינופתיה של פגות (Pediatrics)

17/11/2015

 

הזנת פגים שנולדו לאחר בחלב אם עשויה לסייע במניעת רטינופתיה של פגות, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Pediatrics. מהסקירה עולה כי שיעורי ההיארעות הכוללים של רטינופתיה של פגות היו נמוכים יותר בקרב פגים שניזונו מחלב אם, בהשוואה לאלו שניזונו מתחליף חלב אם, עם עדות ליתרון מתן חלב אם בלבד או בעיקר חלב אם במניעת רטינופתיה חמורה של פגות.

 

עד 37% מהפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד (משקל לידה קטן מ-1,250 גרם) פיתחו רטינופתיה חמורה של פגות. להערכת ההשפעה המגנה של חלב אם בהשוואה לתחליף חלב אם, החוקרים ערכו חיפוש במאגרים אלקטרוניים לזיהוי מחקרים רלבנטיים וסקרו 312 מחקרים.

 

חמישה מחקרי עוקבה שנערכו בין 1992-2008 וכללו 2,208 פגים ענו על קריטריוני ההכללה בסקירה. גיל ההיריון הממוצע של היילודים נע בין 26-30.2 שבועות ומשקל הלידה נע בין 775-1376 גרם.

 

בקרב יילודים שניזונו מחלב אם בלבד, הסיכון להתפתחות רטינופתיה של פגות בכל שלב עמד על 0.29, בהשוואה לאלו שניזונו מפורמולה כלשהי. הסיכון היה נמוך משמעותית בקרב יילודים שניזונו רק מחלב אם, בהשוואה לאלו שניזונו רק מתחליף חלב אם (יחס סיכויים של 0.25). החוקרים זיהו מגמה לא-משמעותית ביילודים שניזונו מחלב אם בכמות כלשהי בהשוואה ליילודים שניזונו רק מתחליף חלב אם (יחס סיכויים של 0.54) ובאלו שניזונו בעיקר מחלב אם, בהשוואה לאלו שניזונו בעיקר מתחליף חלב אם (יחס סיכויים של 0.51) אך הבדלים אלו לא היו מובהקים סטטיסטית.

 

כאשר החוקרים הגבילו את ניתוח הנתונים לסיכון לרטינופתיה חמורה של פגות, התועלת על-רקע חלב אם הייתה גדולה יותר ומובהקת סטטיסטית לכלל ההשוואות , למעט אלו שניזונו מכמות כלשהי של חלב אם בהשוואה לאלו שניזונו מפורמולה בלבד (יחס סיכויים של 0.42). באופן ספציפי, מהשוואת חלב אם בלבד לעומת פורמולה בכמות כלשהי עלה יחס סיכויים של 0.11, כאשר יחס הסיכויים עמד על 0.16 בהשוואת הזנה על-בסיס חלב אם בהשוואה להזנה על-בסיס פורמולה ויחס סיכויים של 0.10 בהשוואת הזנה על-בסיס חלב אם בלבד לעומת הזנה על-בסיס פורמולה בלבד.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה כי לחלב אם השפעה מגנה מפני רטינופתיה של פגות ורטינופתיה חמורה של פגות.

 

Pediatrics. Published online November 16, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני