חדשות

אין הוכחות לפרדוקס ההשמנה בחולים עם מחלת ריאות חסימתית והשמנה קיצונית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ATS)

27/05/2018

 

סוגיית פרדוקס ההשמנה בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD או Chronic Obstructive Pulmonary Disease) אינה פשוטה עבור רופאים רבים: חלק מהמחקרים הציעו כי בחולים אלו קיים יתרון לעודף-משקל או השמנת-יתר מבחינת התמותה והתחלואה. עם זאת, מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Thoracic Society עולה כי בחולי COPD או השמנה קיצונית – כלומר, אלו עם מדד מסת גוף של מעל 40 ק"ג למטר בריבוע – אין תועלת דומה.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממחקר SUMMIT, מחקר כפל-סמיות, אקראי ומבוקר, להערכת השימוש ב-Fluticasone Furoate ו-Vilanterol בחולים מבוגרים עם COPD וסיכון לבבי. מדגם המחקר כלל 16,485 מבוגרים מ-43 מדינות, כולם עם היסטוריה של עישון.

 

כצפוי, מרבית מקרי התמותה נבעו ממחלות לב וכלי דם, ממצא שהיה תקף לכלל קטגוריות מדד מסת הגוף.

 

מהמחקר עלה כי בחולים בתת-משקל (מדד מסת גוף קטן מ-20) תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר, בהשוואה לאלו בעלי משקל גוף תקין (יחס סיכון של 1.31). באלו עם מדד מסת גוף של מעל 40 תועדו גם כן שיעורי תמותה גבוהים יותר (יחס סיכון של 1.36).

 

בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין, שיעורי התמותה היו נמוכים יותר בחולים בעלי עודף-משקל (יחס סיכון של 0.62) ובשתי קטגוריות השמנת-יתר (יחס סיכון של 0.75 באלו עם מדד מסת גוף של 30-35 ויחס סיכון של 0.85 באלו עם מדד מסת גוף של 35-40 ק"ג למטר בריבוע).

 

החוקרים כותבים כי אעפ"י שהמחקר אינו מוכיח כי הקשר המתועד בין מדד מסת הגוף ותמותת חולי COPD הינו קשר סיבתי, לממצאים חשיבות רבה ויש מקום לדון עם חולים אלו בנושא חשיבות תזונה ופעילות גופנית.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ATS

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני