חדשות

האם חשיפה לגלוטן בזמן זיהום מעלה את הסיכון למחלת צליאק? (Pediatrics)

09/03/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

חוקרים משבדיה מדווחים במהדורת מרץ של Pediatrics כי הוספת גלוטן לדיאטה של תינוק במהלך תקופה של זיהום, אינה מעלה את הסיכון למחלת צליאק.

 

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר All Infants in Southeast Sweden, ובחנו את הקשר הבלתי-תלוי בין זיהומים בילדות ובין הסיכון להתפתחות מחלת צליאק.

 

הורים הקפידו למלא יומנים אודות הרגלי התזונה ומחלות זיהומיות במהלך השנה הראשונה לחיי ילדיהם, כולל תאריכים בהם החלה והסתיימה הזנה בהנקה, ותאריכי חשיפה ראשונה למוצרי מזון המכילים גלוטן.

 

המחקר כלל 9408 ילדים, עם 42,826 אירועים של מחלות זיהומיות במהלך השנה הראשונה לחיים, כפי שדווח ע"י ההורים, כולל 4003 אירועי גסטרואנטריטיס.

 

44 מהילדים פיתחו מחלת צליאק מאושרת-ביופסיה לאחר גיל שנה, כולל 18 מבין 2528 הילדים עם זיהום בזמן החשיפה הראשונה לגלוטן ו-26 מבין 6880 הילדים ללא זיהום (p=0.035).

 

מבין 167 ילדים עם גסטרואנטריטיס בזמן חשיפה לגלוטן, ילד אחד פיתח מחלת צליאק, זאת בהשוואה ל-43 מבין 9241 ילדים ללא גסטרואנטריטיס (p=NS).

 

לאחר תקנון לגיל בעת חשיפה ראשונה לגלוטן, הגיל בעת הפסקת הנקה והגיל בעת הזיהום, לא תועד קשר מובהק בין זיהום או גסטרואנטריטיס בזמן חשיפה לגלוטן ובין התפתחות מחלת צליאק בהמשך.

 

החוקרים מזהירים כי אחת המגבלות של המחקר היא העדר נתונים על סוג הזיהום. לדבריהם, הם לא יכולים לשלול את האפשרות כי פתוגנים ספציפיים מהווים גורמי סיכון למחלת צליאק, מאחר שהערכות הסיכון לזיהום בעת החשיפה לגלוטן היו בעלות משמעות גבולית.

 

כמו כן, מאחר שמחלת צליאק מאובחנת יותר ויותר בבגרות, דרושות בדיקות סקר ומעקב ממושך יותר בכדי להבין באופן מלא את הקשר האפשרי בין זיהומים ובין מחלת צליאק.

 

Pediatrics 2010;125:e530-e536

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני