חדשות

ההשפעה של דיאטה נטולת גלוטן על התפקוד הקוגניטיבי בחולי צליאק (Aliment Pharmacol Ther)

28/06/2014

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במחקר קטן, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology and Therapeutics, מדווחים חוקרים כי דיאטה נטולת-גלוטן לוותה בשיפור בתפקוד הקוגניטיבי, שעמדה בקורלציה עם ריפוי הרירית בחולים עם מחלת צליאק.

 

החוקרים בחנו את הקשר בין דיאטה נטולת-גלוטן, תסמיני צליאק ותפקוד קוגניטיבי ב-11 חולים עם אבחנה חדשה של מחלת צליאק (8 נשים ו-3 גברים), בגילאי 22-39 שנים. החוקרים ערכו בדיקות להערכת יעילות עיבוד מידע, זיכרון, יכולת מרחבית, תפקוד מוטורי וקשב, לפני התחלת דיאטה נטולת-גלוטן. הם גם ערכו בדיקות חוזרות לאחר 12 שבועות של דיאטה נטולת-גלוטן ושוב לאחר שנה אחת של היענות לדיאטה. עוד נערכו בדיקות דם, בדיקות להערכת חדירות המעי וביופסיות של המעי הדק באמצעות גסטרוסקופיה, שבוצעה בתחילת המחקר, לאחר 12 שבועות ולאחר 52 שבועות.

 

כל החולים הקפידו על דיאטה נטולת-גלוטן. רמות נוגדנים כנגד TTG (Tissue Transglutaminase) השתפרו מערך בסיס ממוצע של 58.4 ל-16.8 יחידות למ"ל לאחר 52 שבועות (p=0.025) ומדדי Marsh השתפרו משמעותית. בחולים תועד שיפור משמעותי בארבעה מהמבחנים הקוגניטיביים, עם שיפור במדדי שטף דיבור, קשב ותפקוד מוטורי לאחר 52 שבועות, שעמדו בקורלציה משמעותית עם מדדי Marsh ושיפור ברמות הנוגדנים. החוקרים לא זיהו קורלציה משמעותית בין סמנים תזונתיים וביוכימיים או סמנים לחדירות המעי.

 

החוקרים טוענים כי ממצאי המחקר מעידים על פגיעה קוגניטיבית מסוימת על-רקע מחלת צליאק. הם מקווים כי רופאים יתבססו על מידע זה בכדי להבהיר לחולים את התועלת של היענות לדיאטה נטולת-גלוטן, מעבר להשפעה על הבריאות הגופנית.

 

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים, לאישור התוצאות במחקר גדול יותר וכן לזהות את המנגנון בו מחלת צליאק משפיעה על התפקוד הקוגניטיבי ואת היקף השינויים בתפקוד הקוגניטיבי בהקשר של השינויים במערכת העיכול.

 

Aliment Pharmacol Ther. 2014;40:160-170

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני