חדשות

פרופיל חולי הצליאק וסוגי הסימפטומים עובר שינוי ניכר בשנים האחרונות (BMC)

02/12/2014

מאת מערכת אי-מד

מחקר חדש מה-BMC מגיע למסקנה שהפרופיל של החולים בצליאק משתנה בשנים האחרונות, בהשוואה לפרופיל המסורתי המוכר, ולכן לדעת החוקרים, על הרופאים לגלות עירנות , גם במקרים שבו המטופל אינו מתאים לתדמית המסורתית של חולה צליאק.

המחקר כלל 770 מטופלים, מהם 599 נשים, שאובחנו בין 1988 ל-2007. כמחצית מהם אובחנו במהלך 10 השנים הראשונות של תקופת המחקר, והשאר ב-5 השנים האחרונות למחקר, מה שמצביע על עלייה חדה בשיעורי האיבחון.

מבין כלל המשתתפים, 79% היו עם סימפטומים בזמן האיבחון, אך מרבית הבעיות מהן סבלו לא כללו שלשול טיפוסי ואיבוד משקל, אלא תופעות לא טיפוסיות כמו נפיחות, אוסטיאופורוסיס ואנמיהשלשול דווח רק בקרב 27% מהמשתתפים.

החוקרים מסכמים כי הסימפטומים הקלסיים הפכו לנפוצים פחות במהלך השנים האחרונות, והם ירדו מ-47% במטופלים שאובחנו ב-10 השנים הראשונות ל-13% במהלך 5 השנים האחרונות למחקר. במקביל, תופעות חדשות , כמו גם כאלה שאינן קשורות ל מחלה, עלו ביותר מ-86% .  שיעור גבוה של חולי צליאק לא הראו סימפטומים גסטרואינטנסיאליים כלל, אך כן הפרעות כמו חוסר בברזל, אוסטיאופורוזיס לא מוסברת, תוצאות חריגות בבדיקות תפקודי כבד, והפלות חוזרות.

החוקרים מציינים שהמחלה הנפוצה ביותר הקשור לצליאק הייתה הפרעות בתפקודי בלוטת התריס.

החוקרים מציינים כי בשנים האחרונות יותר מטופלים אובחנו עם בדיקות דם, דבר שמשפיע על השינוי בתבנית הסימפטומים הטיפוסיים, שכן האבחנה בוצעה בשלב מוקדם יותר של המחלה, והאפקט של צריכת גלוטן היה כנראה פחות חמור.

החוקרים מציינים שהטיפול באמצעות תזונה ללא גלוטן מביא לשיפור בסימפטומים והפחתת סיבוכים, גם בחולי צליאק שלא הציגו את הסימפטומים הקלאסיים.

BMC Gastroenterol 2014.

לדיווח במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני