חדשות

מחלת צליאק סמויה נפוצים בילדים המטופלים במרפאות ראומטולוגיות (Pediatrics)

16/06/2015

 

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatrics במהלך חודש יוני עולה כי שכיחות מחלת צליאק סמויה, או מחלת צליאק ללא תסמינים גסטרואינטסינאליים, עומדת על 2.0% מהילדים המטופלים במרפאות ראומטולוגיות. החוקרים ממליצים לכלול בדיקות למחלת צליאק בבירור המעבדתי הראשוני של חולים ראומטולוגים, מאחר ומצאו כי התחלת דיאטה נטולת-גלוטן הובילה להיעלמות תסמינים במערכת שריר-שלד בחלק גדול מהחולים.

 

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים מהרשומות הרפואיות ותוצאות בדיקות סרולוגיות של 2,125 מטופלים (גילאי 2-16 שנים), בתקופה שבין יוני 2006 ועד דצמבר 2013. הם זיהו 36 מטופלים עם מחלת צליאק ללא חשד קודם. מהערכת הנתונים אודות חולים אלו ביחד עם שמונה חולים עם מחלת צליאק ידועה  בתחילת המחקר, השכיחות של מחלת צליאק במהלך 6.5 שנות המחקר עמדה על 2.0%, או כמקרה אחד מכל 48 מטופלים. השכיחות באוכלוסיה הכללית עומדת על 0.7%.

 

30 מבין 36 המקרים של מחלת צליאק סמויה אושרו בבדיקה אנדוסקופית. שישה סירבו לבירור אנדוסקופי אך חלה הטבה משמעותית בתסמינים עם דיאטה נטולת-גלוטן.

 

מרבית החולים עם אבחנה חדשה של מחלת צליאק, 22 מבין 36 חולים (61.1%), פנו בשל תלונות המערבות את מערכת שריר-שלד בלבד ולא בשל תלונה אופיינית למחלת צליאק, דוגמת כאבי בטן, קומה נמוכה, ירידה במשקל או כישלון בשגשוג. למעשה, רק 12 חולים דיווחו על היסטוריה של תלונות גסטרואינסטינאליות.

 

החוקרים מאמינים כי נתונים אלו יספקו עדויות נוספות התומכות בסברה כי חיפוש מקרים על-בסיס תסמינים יוביל לפספוס מרבית המקרים של מחלת צליאק בילדים. הם קוראים לעדכן את ההנחיות הקליניות לבדיקות סקר למחלת צליאק, כך שיכללו גם ילדים עם תלונות מוסקולוסקלטאליות.

 

Pediatrics. Published online June 15, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני