חדשות

בשר מעובד וצ'יפס מגבירים את הסיכון לסרטן צוואר הרחם (Nutrients)

14/01/2019

הסיכום באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

 

מחקר מאיטליה בדק את הקשר בין דפוסי אכילה שונים להידבקות בנגיף הפפילומה האנושי (HPV) המעלה את הסיכון לשינויים טרום סרטניים בדרגה בינונית ומעלה בצוואר הרחם (CIN2+) ולהתפתחות סרטן צוואר הרחם. במחקר השתתפו 539 נשים שקיבלו תוצאות בדיקת פאפ לא תקינות, ונדרשו להמשך בירור. 127 מכלל המשתתפות אובחנו עם CIN2+, ומתוך שאר המשתתפות במחקר שהיוו קבוצת ביקורת, ל-252 נשים הייתה רקמת צוואר רחם תקינה. כל הנשים עברו בדיקה לזיהוי זני HPV ברמת סיכון גבוהה (hrHPV).

 

302 נשים אופיינו כחיוביות ו-237 נשים אובחנו כשליליות לנגיף. הנשים מילאו שאלון בו דיווחו על מצבן הסוציו-דמוגרפי והרגלי אורח חיים (כולל הרגלי תזונה), וכן על מידת היצמדותן לתזונה ים תיכונית (MDS), הכוללת בין השאר צריכה גבוהה של ירקות, קטניות, פירות ואגוזים, דגנים, דגים ושמן זית וצריכה נמוכה של מוצרי חלב ובשר. מידת ההיצמדות לתזונה הים תיכונית הוגדרה כנמוכה, מתונה או גבוהה. על פי נתוני המחקר, היצמדות נמוכה לתזונה הים תיכונית נצפתה בכ-33% מהנשים, היצמדות מתונה ב-60%, וגבוהה בכ-7%. היענות מתונה של הנשים לתזונה הים תיכונית הפחיתה את הסיכון להידבקות ב-hrHPV ב-40%. החוקרים סבורים שלא הודגם קשר משמעותי בין היצמדות גבוהה לתזונה ים תיכונית ובין הסיכון להידבקות ב-hrHPV, בגלל מיעוט הנשים שהשתייכו לקבוצה זו. החוקרים זיהו בתשובות הנשים שני תתי-דפוסי אכילה נוספים – "מערבי" ו"שקוּל". הדפוס המערבי התאפיין בצריכה מרובה של בשר אדום ובשר מעובד, מטבלים, צ'יפס וחטיפים, וצריכה מועטה של שמן זית; הדפוס השקוּל התאפיין בצריכה מרובה של קטניות, מרקי ירקות, תפוחי אדמה וירקות מבושלים וטריים.

 

נשים עם היצמדות גבוהה וגבוהה ביותר לדפוס האכילה המערבי היו בסיכון גבוה ב-97-77% להידבקות ב-hrHPV, לעומת נשים שלא נצמדו לדפוס אכילה זה. לעומת זאת, נשים עם היצמדות גבוהה לדפוס האכילה השקול, היו בסיכון נמוך ב-50% להידבקות ב-hrHPV, לעומת נשים שלא נצמדו לדפוס אכילה זה.

 

החוקרים מציינים שהסיכון לפתח CIN2+ היה נמוך במיוחד בקרב נשים שנצמדו באופן מתון עד גבוה לתזונה השקולה והים תיכונית, לעומת היצמדות נמוכה אליה.

 

לסיכום, החוקרים מסיקים כי נתוני המחקר מדגישים את התפקיד המגן של דפוסי אכילה בריאים כמו התזונה הים-תיכונית מפני הסיכון לפתח CIN2+ המגביר את הסיכון לסרטן צוואר הרחם, ומזהירים מפני הנזק העלול להיגרם כתוצאה מדפוסי אכילה לא בריאים. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Nutrients באפריל 2018 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם 2019.

 

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני