מאמרי מערכת

ויטמין C, חורף, נזלת – וספורטאים / דר' גל דובנוב-רז ודר' נעמה קונסטנטיני, עורכי מדור רפואת ספורט

24/12/2007

ד"ר גל דובנוב-רז, רפואת ספורט ופעילות גופנית לילדים, מחלקת ילדים, בי"ח הדסה הר-הצופים

ד"ר נעמה קונסטנטיני, מנהלת המרכז לרפואת ספורט "הדסה אופטימל", והמחלקה האורתופדית, מרכז רפואי אוניברסיטאי "הדסה", ירושלים

עורכי מדור רפואת ספורט

 

 מבוא

מזה עשרות שנים, תרים חוקרים רבים אחר דרכים יעילות למניעת מחלות זיהומיות נשימתיות (“common cold”) ולטיפול בהן. החומר הנחקר ביותר – וגם הנפוץ ביותר בשימוש למטרה זו - הינו ויטמין C. העדויות המחקריות לגבי יעילותו שנויות במחלוקת, כידוע, וזאת למרות מחקרים רבים כפולי סמיות שנערכו בקרב אוכלוסיות גדולות. מטרת סקירה מטה-אנאליטית זו היתה לזהות תתי אוכלוסיות בהן מתן ויטמין C במינון של לפחות 200 מ"ג אכן מונע מחלות נשימתיות או מקצר את מהלכן.

 

שיטה

נאספו נתוניהם של מחקרים אקראיים, מבוקרי-פלסבו, בהם ניתן ויטמין C במינון של לפחות 200 מ"ג, לשם מניעה או טיפול במחלות חריפות של מערכת הנשימה העליונה, בכל הגילאים. נבדקו מספר אירועי הזיהומים, משכם, חומרתם וכמובן נוכחות תופעות לוואי. נמצאו 84 מחקרים מבוקרים בנושא, מתוכם רק 36 היו באיכות מספקת להיכלל בניתוח המטה-אנאליטי.

 

תוצאות

 

מניעת מחלה נשימתית – על פי שילוב תוצאותיהם של 30 מחקרים, אשר נערכו בקרב יותר מ-11,000 נבדקים, לא נמצא כי ויטמין C מפחית את הסיכון ללקות במחלה נשימתית חריפה של מערכת הנשימה העליונה. חשוב לציין גם כי באף מחקר לא נצפתה עלייה בסיכון עקב השימוש...

בתשעה מחקרים מצאו החוקרים ירידה של מעל ל- 20% בסיכון לחלות, וכולם נערכו בקרב אנשים פעילים במיוחד: 6 מחקרים נערכו בקרב אצני מרתון, אחד בבית ספר לסקי, ואחד בצבא. הסיכון ללקות בזיהום נשימתי בקרב אנשים פעילים במיוחד הנוטלים ויטמין C – היה מופחת ב50% (95%CI=0.38-0.66). כל המחקרים היו כמובן מבוקרים כפולי סמיות, ובשלושה מהם, מינון הויטמין היה נמוך מ- 1 גרם ליממה.

 

משך המחלה – בקרב נוטלי הויטמין, נמצא קיצור של משך המחלה: ב- 13% בקרב ילדים (95%CI=5%-21%) וב- 8% בקרב מבוגרים (95%CI=3%-13%). לעומת זאת, בקרב אצני המרתון, נמצאה הכפלה של משך המחלה. יש לציין כי היתה נשירה גבוהה במחקר זה, ותוצאותיו מנוגדות למחקרים אחרים שכללו אצנים.

 

חומרת המחלה – הנושא נבדק בעשרה מחקרים, ומעל 5000 ארועי מחלה. נמצאה ירידה קלה בחומרת המחלה, אשר קרוב לוודאי חסרת משמעות קלינית. ושוב, במחקר אחד אשר כלל אצני מרתון, נמצאה עלייה בחומרת המחלה בעת השימוש בויטמין C. באחד המחקרים בקרב חיילים נמצאה ירידה בשכיחות דלקת ריאות משנית בעת נטילת הויטמין.

 

טיפול במחלה – במספר מחקרים הוחל במתן ויטמין C לאחר הופעת הסימפטומים – ולא נמצאה השפעה על מהלך המחלה.

 

תופעות לוואי – לא נמצאו יותר מאשר בקרב נוטלי פלסבו.

 

מסקנות

למרות מגוון רחב של שיטות מחקר, של אוכלוסיות נבדקות ושל הגדרות ל"common cold", עולה תמונה יחסית אחידה מהמחקרים האיכותיים ביותר – אשר נכללו כאן.

בקרב האוכלוסיה הכללית, נטילת ויטמין C אינה מפחיתה מהסיכון לפתח מחלה – אולם בקרב אצני מרתון, נצפתה ירידה משמעותית בסיכון.

בקרב ילדים, נטילת הויטמין מקצרת את משך המחלה. אולם, בחישוב כמותי, מדובר בנטילה יומיומית של הויטמין על פני שנה, על מנת לקצר את משך המחלה הממוצע מ- 28 ימים בשנה ל- 24. בקרב מבוגרים, נטילה יומיומית תקצר את משך המחלה הממוצע מ- 12 יום בשנה ל- 11. לא נראה כי השפעה זעומה זו שווה את הטרחה.

לא נמצא קשר תלוי מינון, אם כי במינונים גבוהים חלק מהעבודות מצאו הפחתה רבה יותר של חומרת המחלה בנטילת מינון גבוה יותר – 6 גרם ליום לעומת 3, או 2 גרם לעומת 1.

 

דבר העורכים

מולטי-ויטמינים הם התוסף הנפוץ ביותר בשימוש בקרב ספורטאים (למעט משקאות אנרגיה, אבקות וחטיפים למיניהם), וויטמין C לחוד ניטל על ידי כמה עשרות אחוזים – במחקרים שונים. שוב, ככל תוסף, הנטילה מבוססת לרוב על אמונות ישנות ומאמצי פרסום של החברות המסחריות – ולא על מדע מוצק. בקרב האוכלוסייה הכללית, נראה כי אכן אין סיבה ליטול ויטמין C לשם מניעת הצטננויות. אולם, ממצאי מחקר זה לגבי ספורטאים וחיילים – מעניינים מאוד; אם אכן במחקרים נוספים יתברר כי אמנם ישנה ירידה בהיארעות המחלות אך עליה במשך ובחומרה – אזי מדובר בחרב פיפיות, ויש לקחת זאת בחשבון. לצערנו לא הצלחנו להשיג לעיון את אותו מחקר חריג בתוצאותיו- שכן מדובר בעבודת דוקטורט שפורסמה רק בחלקה. יתרונות אחרים, כגון הפחתת כאבי שרירים, נזק חמצוני או שיפור ביצועים- נבדקו גם הם במספר מחקרים, וטרם נמצא יתרון ברור לנטילת התוסף. נציין כי מחקר אשר נערך ע"י ד"ר נעמה קונסטנטיני וד"ר אבנר כהן בקרב 50 שחייני עלית בירושלים, לא גילה השפעה של נטילת הויטמין על היארעות הצטננויות. השחיינים חולקו אקראית לקבוצת תוסף (1 גר' ויטמין C) או קבוצת פלצבו ונערך מעקב רפואי, כולל מילוי יומני פעילות ומחלה, על פני 3 חודשי החורף. לא נמצא הבדל בשכיחות ההצטננויות והיעדרות מימי אימון בין שתי הקבוצות.

עד אשר יתברר מכלול ההשפעות של נטילת ויטמין C על ספורטאים - נזכיר כי המלצת ארגונים רבים היא כי תזונה מאוזנת מספקת לספורטאי את כל הדרוש לו, ויש ליטול תוספים רק אל מול חוסר מוכח או משוער [1,2].

 

Douglas RM, Hemilä H, Chalker E, Treacy B.  Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2007;(3):CD000980.

 

 

1. Joint Position Statement: Nutrition and Athletic Performance. American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, and Dietitians of Canada. Med Sci Sports Exerc 2000;32:2130-45.

2. Interational Olympic Committee. IOC Consensus Statement on Sports Nutrition, 2003.

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני