חדשות

תרסיס אף נפוץ עשוי לצמצם הדבקה ב-Rhinovirus (מתוך הכנס ICAAC 2009)

07/10/2009

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה-49th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC), עולה כי תרסיס אף נפוץ עשוי להיות בעל השפעה אנטי-ויראלית כנגד Rhinovirus, ועשוי לצמצם את הסיכון להעברת המחלה.

 

החוקרים מסבירים כי Oxymetazoline, שהינו מרכיב שכיח בתרסיס אף ללא מרשם, הוביל לירידה מובהקת של רמות הנגיף בהפרשות נזאליות מחולים שסבלו מזיהום ב-Rhinovirus. לדבריהם, דרושים מחקרים נוספים להערכת יישום התוצאות.

 

החוקרים מציינים כי תרסיס אף עשוי לסייע לטיפול במקרי צינון קשים, באמצעות מניעת הפיזור התוך-אפי של הנגיף, או מניעת העברתו לסינוסים או לריאות. בנוסף, הם משערים כי התרסיס עשוי לצמצם את העברת הנגיף לסביבה.  

 

במחקר קיבלו 33 משתתפים עם זיהום ב-Rhinovirus טיפול בתרסיס אף המכיל0.05% Oxymetazoline hydrochloride מדולל בחומצה ציטרית כ-3 פעמים ביום, ו-37 מקרי הביקורת טופלו בתמיסת סליין. משתתפי המחקר הגיעו לבדיקה מידי יום במשך 5 ימים, ועברו שטיפות אף והערכה של התסמינים ותופעות הלוואי. בימים 6 ו-7 למחקר לא נלקחו שטיפות אף, אך המשתתפים עברו הערכה של התסמינים ותופעות הלוואי.

 

מתוצאות המחקר עולה כי השלת הנגיף (viral shedding) התרחשה למשך 3.3 ימים בקבוצת ה-Oxymetazoline, לעומת 3.5 ימים בקבוצת הביקורת. ביום ה-2 לטיפול, כייל הנגיף הממוצע בקבוצת ה-Oxymetazoline היה נמוך באופן מובהק, בהשוואה לקבוצת הביקורת (1.49 לעומת 2.24, p<0.05).

 

לדברי החוקרים, בימים 2 ו-3 למחלה צפויים לראות רמת שיא של הנגיף בשטיפות האף. הדבר התרחש בקבוצת הביקורת, אף בקבוצת ה-Oxymetazoline לא נצפה השיא, אלא הרמה נותרה נמוכה.  

 

החוקרים משערים כי השפעת Oxymetazoline עשויה להיות קשורה לביטוי ה-ICAM-1 receptor, ומסבירים כי עבודות מעבדתיות קודמות הדגימו כי התרופה מובילה לירידה בביטוי ICAM-1.

 

החוקרים מציינים מחקר אחר שטרם פורסם אשר כלל 250 משתתפים, ומצא כי שימוש בתרסיס אף הוביל לקיצור משך המחלה בחולים הסובלים מצינון חמור. במחקר הנוכחי, נמצא קשר בין טיפול ב-Oxymetazoline ובין מחלה קלה יותר. 64% מהמשתתפים בקבוצת הטיפול ענו ל- Jackson criteria למחלה סימפטומטית, בהשוואה ל-76% מהמשתתפים בקבוצת הביקורת.

 

החוקרים מדווחים כי שיעור תופעות הלוואי היה דומה ב-2 הקבוצות. תופעות הלוואי כללו כאב ראש ודימום מהאף.

 

בין מגבלות המחקר ניתן לציין את גודל המדגם הקטן, שעלול להגביל את מהימנות מסקנות המחקר. לא ניתן לקבוע האם ההשפעה שנמצאה היא מקרית, האם היא נובעת מהפחתת הגודש, או האם התרופה אכן מגבילה את פיזור הנגיף.

 

בדיון שנערך בכנס נאמר כי Oxymetazoline הינה תרופה שנויה במחלוקת. רוב האנשים משתמשים ב-Oxymetazoline להקלה בגודש, אך עם הפסקת הטיפול מופיע גודש חמור יותר מזה המקורי.

 

 

מתוך הכנס 49th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC2009.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני