חדשות

מתן Paracetamol מניעתי לתינוקות לאחר חיסון עלול לפגוע ביעילות החיסון (מתוך Lancet)

18/10/2009

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

 

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ה-17 באוקטובר 2009 של ה-Lancet, עולה כי מתן מניעתי של Acetaminophen (Paracetamol, אקמול) לתינוקות לאחר חיסון עלול לפגוע בתגובה האימונוגנית לחיסון.

 

החוקרים כותבים כי עליית חום הינה חלק מהתגובה הדלקתית הנורמאלית לאחר מתן חיסון, אך במקרים רבים ניתנות באופן מניעתי תרופות להורדת החום, במטרה לצמצם את הסיכון לעליית חום או לפרכוסי חום לאחר החיסון.  עם זאת, קיימות ראיות מעטות בלבד התומכות בגישה זו. החוקרים מסבירים כי בעבודות קודמות נמצא שמידת החום אינה קשורה להופעת הפרכוסים, וכי תרופות להורדת חום אינן יעילות במניעת פרכוסי חום שפירים בילדים בסיכון. הם מוסיפים כי עד כה נערכו מחקרים מעטים בלבד לבדיקת ההשפעה של תרופות להורדת חום על התגובה החיסונית בילדים.

 

מטרת המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של מתן Acetaminophen על שיעורי הופעת חום בילדים לאחר חיסון, ועל התגובה האימונוגנית לחיסון.

 

החוקרים ערכו 2 מחקרים עוקבים מסוג תווית פתוחה, במהלך מתן חיסון ראשוני ומנת דחף. המחקר כלל תינוקות בריאים בגיל 9-16 שבועות שקיבלו את החיסון ה-10 ערכי כנגד פנאומוקוק ו-Haemophilus Influenza protein D (PHiD-CV), בשילוב עם החיסון כנגד דיפטריה, טטנוס, שעלת, הפטיטיס B, פוליו וזנים 1, 2, 3 של H.Influenza type b (DTPa-HBV-IPV/Hib) והחיסון הפומי כנגד Rotavirus. החוקרים חילקו באקראי את המשתתפים לקבלת 3 מנות מניעתיות של Acetaminophen כל 6-8 שעות במהלך 24 השעות הראשונות מהחיסון (n=226), או לקבוצת ביקורת שלא קיבלה את הטיפול המניעתי (n=223).

 

מתוצאות המחקר עולה, כי מתן Acetaminophen מניעתי הוביל לירידה בתגובת החום לאחר החיסון. בקבוצת הטיפול המניעתי נמצא כי 42% מהתינוקות סבלו מחום לאחר מתן החיסון הראשוני ו-36% מהתינוקות סבלו מחום לאחר מנת הדחף, בהשוואה ל-66% ו-58% בקבוצת הביקורת, בהתאמה. החוקרים מציינים כי השכיחות של חום גבוה מ-39.5 מעלות ב-2 הקבוצות הייתה נמוכה.

 

עם זאת, החוקרים מדווחים כי בקבוצת הטיפול המניעתי נצפתה ירידה בתגובת הנוגדנים הראשונית לחיסון ה-10 ערכי כנגד פנאומוקוק, לחיסון הפוליסכרידי כנגד Hib, ולחיסונים כנגד דיפטריה, טטנוס ושעלת. לאחר מנת הדחף, נצפו בקבוצת הטיפול המניעתי ריכוזי נוגדנים נמוכים יותר כנגד טטנוס, protein D וכל זני הפנאומוקוק פרט ל-19F.

 

לדברי החוקרים, עד כה לא תועדה השפעה זו של מתן Acetaminophen מניעתי, על התגובה החיסונית לאחר מתן חיסון. הם מסכמים כי דרוש מחקר נוסף להערכת ההשלכות הקליניות של ממצאי המחקר, אך לאור התוצאות כותבים החוקרים כי בשלב זה אין להמליץ על מתן מניעתי שגרתי של תרופות להורדת חום בילדים לאחר חיסון.

 

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי לתוצאות המחקר עשויות להיות השלכות קליניות משמעותיות, בייחוד באשר לחיסונים כנגד Haemophilus influenza ופנאומוקוק, שכן דרושים ריכוזי נוגדנים גבוהים יותר על מנת לצמצם את הנשאות של חיידקים אלו ואת העברת הזיהום באוכלוסיה.

 

מומחית מהתחום ציינה כי החיסונים בהם נעשה שימוש כיום הם בטוחים יותר ומובילים לפחות תופעות לוואי. בנוסף, עבודות קודמות הדגימו כי לתרופות להורדת חום אין השפעה כה משמעותית על התסמינים שמופיעים לאחר החיסון, כגון חום וכאב מקומי. לדבריה, תוצאות המחקר מעלות דאגה בתחום בריאות הציבור, שכן כייל נוגדנים נמוך יותר עלול להוביל לשיעורי נשאות והדבקה גבוהים יותר. עם זאת, היא ממליצה לשקול מתן של Acetaminophen במקרים בהם מתפתחת תגובה משמעותית לאחר החיסון.

 

 

Lancet. 2009;374:1339-1350.

 

Lancet. 2009;374:1305-1306

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני