חדשות

חשיפה טרום לידתית למזהמי אוויר קשורה לאירועי צפצופים מוקדמים (מתוך Pediatric Allergy and Immunology)

30/05/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Pediatric Allergy and Immunology ב- 27 באפריל, עולה כי חשיפה טרום לידתית לזיהום אוויר קשורה באירועי צפצופים בתינוקות ובילדים צעירים.

לדברי החוקרים, הממצאים תומכים בהנחה על פיה סיכון לתסמינים נשימתיים בילדות המוקדמת, ולעתים אף מאוחר יותר בחיים, עשוי להווצר ע"י מפגעים סביבתיים במהלך תקופת ההיריון, שבה מערכת הנשימה משלימה את התפתחותה.

במחקר הנוכחי נכללו 339 ילודים לאמהות לא מעשנות, אשר גויסו למחקר בשליש הראשון או השני להריונן.  כל האמהות היו בנות 18 עד 35 שנים, וללא כל מחלה כרונית.

החוקרים השתמשו ברמות PAH (polycyclic aromatic hydrocarbon) בחבל הטבור כמדד לכמות המצטברת שנספגה ע"י העובר טרם הלידה.  על מנת למדוד את השפעת החשיפה ל- PAH טרם הלידה, חישבו החוקרים יחסי שיעורי היארעות (IRRs - incidence rate ratios) עבור מספר הימים בהם הופיעו צפצופים בכל אחת מארבע שנות החיים הראשונות של הילד, לאחר תקנון לעישון סביבתי, מין הילד, מאפיינים אימהיים, מספר הלידות באותה אם ומידת ההיגיינה בבית המשפחה.  כמו כן בוצעה התאמה לחשיפת האמהות לחלקיקים קטנטנים טרם הלידה (PM2.5), ע"י מדידות אישיות במוניטורים לחשיפה בשליש השני להיריון.

מתוצאות המחקר עולה כי 139 ילדים (41%) דווחו ע"י אימותיהם כי חוו לפחות יום אחד של צפצופים.  97 תינוקות (28.6%) חוו אירוע ראשון של צפצופים לפני גיל שנתיים, ו 42 (12.4%) בין הגילאים שנתיים עד ארבע שנים.

למספר ימי הצפצופים במהלך השנתיים הראשונות לחיים היה קשר ישיר עם רמת PAH-DNA טרום לידתית (IRR = 1.69), עם ערכי PM2.5 שעברו דיכוטומיה עפ"י החציון (IRR = 1.38), עם אטופיה של האם (IRR = 1.43) ועם סביבה ביתית מאובקת (IRR = 1.43).

רמת ההשכלה של האם וגיל האם בזמן הלידה היו ביחס הפוך למידת הצפצופים.

לאחר גיל 3 שנים, השפעת החשיפה הטרום לידתית ל- PAH ו PM2.5 לא הייתה עוד מובהקת סטטיסטית.  אולם בעוד שתכיפות אירועי הצפצופים בגילאי 3 או 4 שנים לא הייתה עוד קשורה לחשיפה טרום לידתית למזהמים סביבתיים, היא כן הייתה קשורה לנוכחות אירועי צפצופים לפני גיל שנתיים – גורם שכמעט שילש את הסיכון לאירועי צפצופים מאוחרים יותר.

החוקרים מסבירים כי ממצאיהם מדגימים כי הגורמים לאירועי צפצופים חולפים בילדות המוקדמת אינם זהים לאלו המביאים לאירועים כאלו בשלבים מאוחרים יותר. 

החוקרים מוסיפים כי היות ולא הצליחו להדגים השפעת קשר סינרגיסטי בין  חשיפות ל-  PAH ו  PM2.5 על אירועי צפצופים מוקדמים, הממצא מצביע על כך שהשפעת החשיפה הינה בלתי תלויה וייתכן וקשורה במנגנונים ביולוגיים שונים.

במחקר נוסף שפורסם באותו גיליון דווח כי עישון במהלך ההיריון, שהות במעון יום והנקה עשויים להיות קשורים לאירועי צפצופים בתינוקות.  מחקר זה כלל קרוב ל- 29,000 ילדים.

עוד עלה ממצאי המחקר כי תינוקות שסבלו מהצטננות בשלושת חודשי החיים הראשונים היו מועדים כמעט פי שלוש לחוות אירועי צפצופים חוזרים לפני גיל שנה, בהשוואה לתינוקות אחרים.  הודגם סיכון דומה לשהות  במעון יום במהלך שנת החיים הראשונה.  גורם סיכון נוסף וחשוב היה עישון אימהי בעת ההיריון, אשר העלה את הסיכון לאירועי צפצופים חוזרים ב 44% - 48%.

לעומת זאת, הנקה במשך יותר משלושה חודשים הייתה קשורה לסיכויים פחותים לאירועי צפצופים חוזרים בהשוואה הנקה קצרה יותר.

החוקרים מסבירים כי ייחודיות מחקר זה היא בכך שנכללו בו מדינות עניות באופן יחסי בדרום אמריקה יחד עם מדינות עשירות יותר במערב אירופה תוך שקלול גורמי סיכון זהים שהראו ברוב המקרים תוצאות דומות.

Pediatr Allergy Immunol 2010

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני