חדשות

תרכובות אורגניות נדיפות עשויות לשמש כסמן אבחנתי לא-פולשני לזיהוי גידולים במעי הגס (Aliment Pharmacol Ther)

18/02/2020

 

תרכובות אורגניות נדיפות (Volatile Organic Compounds) באוויר הננשף עשויות לשמש כסמן לא-פולשני לזיהוי סרטן מעי גס ורקטום ואדנומות מתקדמות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון אם תרכובות אורגניות נדיפות עשויות לשמש כסמן לא-פולשני לזיהוי סרטן מעי גס ונגעים קדם-ממאירים באמצעות השימוש באף אלקטרוני. המחקר הרב-מרכזי כלל משתתפים שהופנו לבדיקות קולנוסקופיה, ללא מחלת מעי דלקתית או ממאירות קודמת, אשר הוזמנו לבדיקות נשיפה. שני-שליש מבדיקות הנשיפה חולקו באקראי למודלי אימונים, אשר שימשו לניבוי האבחנה של יתר המשתתפים (תוקף חיצוני). בסיום, כל הנתונים שימשו לפיתוח מודלים סופיים לשיפור נוסף של עוצמת ההבחנה של האלגוריתמים.

 

החוקרים אספו 511 דגימות נשימה אך הוציאו ממדגם המחקר 64 משתתפים עקב תבחין נשימה לא-מספק, קולנוסקופיה לא-מלאה, או קוליטיס. הסיווג התבסס על הנגע המתקדם ביותר שזוהה: סרטן מעי גס (70 משתתפים), אדנומות מתקדמות (117 משתתפים), אדנומה לא-מתקדמת (117 משתתפים), פוליפ היפר פלסטי (15 משתתפים), או בדיקת קולנוסקופיה תקינה (125 משתתפים).

 

מודלי אימון לסרטן מעי גס ואדנומה מתקדמת הדגימו שטח מתחת לעקומה של 0.76 ו-0.61, בהתאמה. מודלים סופיים לסרטן מעי גס ורקטום ואדנומות מתקדמות הצביעו על שטח מתחת לעקומה של 0.84 (רגישות של 95% וסגוליות של 64%) ו-0.73 (רגישות של 79% וסגוליות של 59%), בהתאמה.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים וגדולים יותר במטרה לשפר עוד את הדיוק של בדיקות להערכת תרכובות אורגניות נדיפות לזיהוי נגעים ממאירים וקדם-ממאירים במעי הגס והרקטום.

 

Aliment Pharmacol Ther. 2020;51(3):334-346

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני