חדשות

הנחיות חדשות אודות פוליפים ממאירים לרופאים המבצעים אנדוסקופיות (Gastroenterol)

09/11/2020

 

במסמך חדש שפורסם במקביל ב-Gastroenterology, American Journal of Gastroenterology ו-Gastrointestinal Endoscopy, ארגון ה-U.S Multisociety Task Force on Colorectal Cancer פרסם המלצות ראשונות לאנדוסקופיסטים בנושא הכרת והמשך מעקב אחר פוליפים גדולים, בהתאם למאפיינים שנקשרו עם ממאירות.

 

במסמך החדש בחנו המומחים גורמים אשר עשויים לסייע להנחות את הטיפול האנדוסקופי, כמו גם גורמים המרמזים לצורך בניתוח לאחר הסרה אנדוסקופית של פוליפים.

 

ההנחיות מתמקדות בשלושה נושאים:

1.     זיהוי אנדוסקופי של פוליפים עם פלישה עמוקה לתת-רירית, אותם יש להפנות ישירות לניתוח.

2.     טכניקות הסרה אנדוסקופית אופטימאלית וניהול הדגימה במקרים של סיכון מוגבר לחדירה שטחית של שכבת תת-רירית.

3.     הערכת הסיכון והתועלת של ניתוח במקרה של עדות לחדירה לשכבה תת-רירית של פוליפ שהוסר אנדוסקופית

 

במרבית החולים, פוליפים ממאירים מהווים את הצורה המוקדמת ביותר של סרטן מעי גס ורקטום בעל חשיבות קלינית, מאחר וחדירה גידולית של שכבה תת-רירית מאפשרת חדירות גרורות לכלי לימפה וכלי דם. לפיכך, ישנה חשיבות רבה לזיהוי מוקדם והסרת פוליפים ממאירים למניעת התקדמות סרטן מעי גס ורקטום ולשפר את שיעורי ההישרדות.

 

אחת ההמלצות במסמך החדש תומכת בשימוש בקריטריונים אנדוקסופיים במטרה לקבוע אם לנגעים מאפיינים המרמזים כי הנגע עמוק ויש לשלוח את המטופל לניתוח, במקום להסירו בגישה אנדוסקופית.

 

ההנחיות החדשות כוללות גם המלצות ספציפיות בנוגע לשיטות הסרת פוליפים. הטיפול בפוליפים ממאירים יתחיל תמיד בהערכה אנדוסקופית מקיפה במטרה לזהות מאפיינים של פלישה עמוק לשכבת תת-רירית. במקרים של נגעים ללא גבעול עם מאפיינים של חדירה עמוקה לשכבת תת-רירית, יש להשלים ביופסיה אנדוסקופית, סימון בקעקוע והפניה לניתוח.

 

כאשר הדו"ח הפתולוגי מדווח על ממאירות בנגע שהוסר במלואו בגישה אנדוסקופית, ההחלטה להמליץ על ניתוח אדג'וונטי תישקל בזהירות ותלויה במספר משתנים, כולל צורת הפוליפ, השלמת כריתה מלאה (En Bloc) והערכה היסטולוגית הולמת, נוכחות או העדר מאפיינים היסטולוגיים שליליים. בנוסף, ישנה חשיבות לסיכון של המטופל לתחלואה ותמותה עקב הניתוח, כמו גם להעדפות המטופל.

 

באופן אופטימאלי, ניהול חולים עם פוליפים ממאירים במעי הגס יכלול גישה מולטי-דיציפלינרית. המסר לאנדוסקופיסטים הוא כי עליהם להעריך את הפוליפים הגדולים בזהירות במטרה לזהות מאפיינים המעלים חשד לשינויים ממאירים. במידה ומחליטים להסיר את הנגע בגישה אנדוסקופית, יש להסירו באופן מלא ולא חלקי. במידה ולא מתכוונים להסיר את הנגע, אזי יש להכיר את הקריטריונים בהם מומלץ להפנות את המטופל לניתוח.

 

Gastroenterol 2020

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני