חדשות

מטבוליזם אספרגין בסרטן המעי הגס עשוי לנבא הישרדות בנשים (medRxiv)

26/12/2021

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב- medRxiv(וטרם עבר ביקורת עמיתים) הראה שהפרופיל המטבולי של גידולי סרטן המעי הגס עשוי לתת רמזים לפרוגנוזה של המטופלת, זאת על פי ניתוח רקמות שמצא שייצור אספרגין בתוך הגידול קשור להישרדות כללית ירודה, אך רק בנשים. "מטבוליזם של גידול ספציפי למין הוא גורם חשוב להבנת הבדלים בפרוגנוזה של המטופל והבדלים פוטנציאליים בתגובות הטיפול", כתבו מחברי המאמר.

הפרוגנוזה של סרטן המעי הגס תלויה בגורמי מפתח, כגון השלב בהתייצגות, מיקום הגידול הראשוני, מדד מסת הגוף וסוכרת נלווית, כמו גם מוטציות גנטיות. בשנים האחרונות הופיעו גם הבדלים הקשורים למין בפרוגנוזה, אם כי מטופלים אינם מקבלים עדיין טיפולים ספציפיים למין. בנוסף, הוכח שהפרופיל המטבולי של גידול, כפי שנמדד באמצעות דגימות שתן ורקמות, קשור להישרדות והישנות סרטן. מחקר קודם של החוקרים חשף תת-פנוטיפים מטבוליים ספציפיים למין בתוך גידולי סרטן המעי הגס שיכולים להשפיע על התקדמות הגידול ותגובת הטיפול.

החוקרים בדקו דגימות רקמה קפואות לאחר כריתת מעי מ-197 חולים עם סרטן המעי הגס בשלב I-III שטופלו בין 1991 ל-2000. נאסף מידע על גיל החולה, מין, מיקום גידול ראשוני אנטומי, היסטוריה של כימותרפיה והשלב הקליני. המחקר הראה שבמשך מעקב של 74.8 חודשים, ההישרדות הכוללת של 5 שנים הייתה ביחס הפוך לגיל מבוגר, לשלב קליני מתקדם ולמתן כימותרפיה. לא היו הבדלים מובהקים הקשורים למין בהישרדות הכוללת, ב-74.3 חודשים בגברים ו-83.2 חודשים בנשים (P=0.18). רק מתן כימותרפיה היה קשור באופן מובהק להישרדות ללא הישנות של 5 שנים, ללא הבדלים משמעותיים הקשורים למין לאחר 77.5 חודשים בגברים ו-84.0 חודשים בנשים (P=0.48).

ל-11 מהמטבוליטים של הגידול שנחקרו היו הבדלים מובהקים בין המינים בקשר שלהם להישרדות כוללת של 5 שנים, בעוד שחמישה מטבוליטים היו קשורים להבדלים בין המינים בהישרדות ללא הישנות (P < .05). המשותף הן להישרדות הכוללת והן להישרדות ללא הישנות היו אינטראקציות הקשורות למין עם אספרגין וסרין. בנשים, כמות האספרגין גבוהה יותר הייתה קשורה בהישרדות כללית מופחתת באופן ניכר ביחס סיכון למוות של 6.39 (P = .04) והישרדות ללא הישנות ביחס סיכון להתקדמות של 4.36 (P = .01). בגברים, עלייה ברמות האספרגין הייתה קשורה לעומת זאת להישרדות כללית טובה יותר ביחס סיכון של 0.57 (P = .02).

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני