חדשות

אמצעי מניעה הורמונליים אינם מעלים את הסיכון להדבקה בנגיף HIV ( מתוך AIDS)

14/12/2006

ממחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, חדש עולה כי שימוש באמצעי מניעה הורמונליים אינם מעלים את הסיכון להדבקת נשים בנגיף HIV. 

 

לדברי החוקרים, מחקרים רבים בחנו את הקשר האפשרי בין אמצעי מניעה הורמונליים ובין הנטיה להדבקה בנגיף HIV, והעלו תוצאות בלתי-עקביות. יתרה מזאת, המחקרים הללו סבלו ממוגבלויות מתודלוגיות רבות, כולל עוצמה נמוכה, הערכות לא-מדויקות של השימוש באמצעי מניעה הורמונליים, וחוסר יכולת לתקנן לגורמים מערפלים.

 

במחקר הפרוספקטיבי השתתפו 4439 נשים מאוגנדה, זימבבואה, ותאילנד, שפנו לטיפול במרפאות לתיכנון משפחה. המשתתפים לא היו נגועים ב-HIV, וטופלו לראשונה באמצעי מניעה הורמונליים.

 

הנשים טופלו בגלולות במינון נמוך של Ethinylestradiol ו-Levonorgestrel (34.7%), אמצעי מניעה בזריקות DMPA (Depot-Medroxyprogesterone Acetate, 34.2%), ו-31.1% טופלו באמצעי מניעה מסוגים אחרים. המשתתפות הוערכו בשנית כל 3 חודשים, למשך עד 24 חודשים.

 

במהלך תקופה זו, אובחנו 213 מקרי הדבקה ב-HIV, ללא הבדל משמעותי בין הסוגים השונים של אמצעי המניעה. מרבית הזיהומים בוגינה ובצוואר הרחם לא נקשרו לקשר בין אמצעי המניעה והדבקת HIV.

עם זאת, מצב הזיהום ב-HSV-2 (Herpes Simplex Virus) , שינה משמעותית את ההשפעה של אמצעי מניעה הורמונליים על ההדבקה ב-HIV (p=0.003).

 

היארעות HIV היתה גבוהה יותר בקרב נבדקות חיוביות ל-HSV-2 בתחילת המחקר, בהשוואה לאלו שהיו שליליות לנגיף (52% לעומת 48%). בקרב משתתפות שליליות ל-HSV-2 בזמן ההרשמה למחקר, הסיכון להדבקה ב-HIV היה גבוה יותר באופן משמעותי עם גלולות פומיות ו-DMPA, (HR של 2.85 ו-3.97, בהתאמה), בהשוואה למשתתפות שלא נטלו אמצעי מניעה הורמונלים.

 

החוקרים מאמינים כי אמצעי מניעה הורמונליים ו-HSV-2 עשויים לפגוע באפיתל איברי המין, אך כי ההשפעה של HSV-2 גבוהה הרבה יותר. לחלופין, תשובה שלילית ל-HSV-2 עשויה להיות מרקר למשתנים אחרים, בעלי אינטראקציה אפשרית עם אמצעי מניעה הורמונליים.

 

עדיין, החוקרים מסכמים וכותבים כי הממצאים צריכים להרגיע נשים באזורים בהם שכיחות HIV בינונית או גבוהה, מאחר שקיימת עליה קטנה בלבד, אם בכלל, בסיכון הקשור באמצעי מניעה הורמונליים.

 

במאמר מערכת נלווה נכתב כי מדובר בממצאים מעודדים. אולם, בלא תלות באמצעי המניעה שנבחר, כל ייעוץ לטיפול באמצעי מניעה צריך לכלול בנוסף עידוד לשימוש בקונדום וייעוץ בנושא HIV ומניעה.

 

AIDS 2007;21:85-99.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני