חדשות

האם גלולות למניעת הריון מעלות סיכון לסרטן שד בנשאיות למוטציות ב-BRCA1/2 (מתוך J Clin Oncol)

18/07/2007

מחקר חדש מראה, כי שימוש בגלולות למניעת הריון מעלה סיכון לסרטן שד גם בקרב נשאיות למוטציה ב-BRCA1/2.

 

החוקרים מסבירים, כי נשאיות למוטציות ב-BRCA1 ו-BRCA2 סובלות מסיכון ניכר לסרטן שד ושחלות. תחום מחקר חשוב בנשים אלו עוסק בשאלה האם פקטורים המשפיעים על הסיכון לסרטן שד באוכלוסיה הכללית מעלים את הסיכון גם בנשאיות. במסגרת ה-International BRCA1/2 Carrier Cohort Study, מחקר עוקבה רטרוספקטיבי, השתתפו 1593 נשים הנשאיות למוטציות על מנת לבחון את הקשר בין שימוש בגלולות למניעת הריון ובין הסיכון לסרטן שד.

 

עפ"י הדיווח, נמצא סיכון מוגבר לסרטן שד עבור נשאיות למוטציות ב-BRCA1 ו-BRCA2, שהשתמשו בשלב כלשהו בגלולות למניעת הריון (hazard ratio מתוקן 1.47, רווח בר סמך 95%, 1.16-1.87), כאשר ה- hazard ratio לא השתנה עפ"י גיל התחלת השימוש, או עפ"י הזמן שחלף מהפסקת השימוש.

 

בנוסף, משך שימוש ארוך יותר, בעיקר לפני הריון מלא ראשון, נמצא קשור בסיכון מוגבר לסרטן שד הן עבור BRCA1 והן עבור BRCA2 (hazard ratio לאחר 4 שנים ומעלה של שימוש לפני הריון מלא ראשון: 1.49 עבור BRCA1, ו-2.58 עבור BRCA2).

 

מסקנת החוקרים הייתה, כי אין הוכחה לכך ששימוש נוכחי בגלולות למניעת הריון קשור בסיכון מוגבר לסרטן שד באופן חזק יותר מאשר שימוש בעבר בקרב נשאיות למוטציה ב-BRCA1/2, כפי שנצפה באוכלוסיה הכללית.

 

עם זאת, משך השימוש, בעיקר לפני היריון מלא ראשון, עשוי להיות קשור בסיכון מוגבר לסרטן שד בקבוצה זאת.

 

החוקרים מציינים, כי ייתכן שישנה הטיית מידע במחקר כתוצאה מזיכרון דיפרנציאלי של היסטוריית השימוש בגלולות בין הנשים שחלו ובין הנשים שלא.

 

מגבלות נוספות של המחקר כוללות הטיית וידוא, הטיית בדיקה, הטיית הישרדות ועוצמה מופחתת עקב ניתוחים פרופילקטים.

 

לכן, החוקרים ממליצים לפרש בזהירות את ממצאי המחקר. לדבריהם, עדיין מוקדם מכדי לתת המלצה חד משמעית אודות השימוש בגלולות למניעת היריון בנשאיות למוטציות ב-BRCA1/2, אך הם מציעים, כי במתן ייעוץ אודות השימוש יש לשקול לא רק את ההשפעה החיובית על סרטן שחלות, אלא גם את סיכון הפוטנציאלי המוגבר לסרטן שד, על אף שקשר זה טרם הוכח.

 

 

לידיעה ב-NELM

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני