מאמרי מערכת

איבופרופן ופאראצטמול לשיכוך כאב בעת הפסקת הריון תרופתית: מחקר אקראי מבוקר וכפול סמיות/מאת פרופ' זיידמן,עורך גינקולוגיה

13/04/2008

תקציר

מטרה: לקבוע את היעילות של תרופות לא סטרואידליות נוגדות דלקת (nonsteroidal anti-inflammatory drugs = NSAIDs) בהשוואה לפאראצטמול לשיכוך כאב בעת הפסקת הריון תרופתית עם 600 מ"ג מיפריסטון (מפיג'ין) וכעבור 48 שעות, 400 מק"ג מיזופרוסטול (ציטוטק), ולהעריך האם תרופות מסוג NSAIDs מפריעות לפעולה של מיזופרוסטול.                       

שיטות: המחקר היה אקראי מבוקר וכפול סמיות. מאה עשרים נשים שעברו הפסקת הריון יזומה עד שבוע 7 להריון קיבלו באופן אקראי טבליות בעלות מראה זהה של איבופרופן (אדקס) או פאראצטמול (אקמול), כאשר נזקקו לשיכוך כאבים.  המטופלות השלימו שאלון ביחס לתופעות לוואי ושיעור הכאב, והתבקשו לחזור לבדיקת אולטרא-סאונד 10-14 יום לאחר הפסקת ההיריון התרופתית.

תוצאות: נמצא כי איבופרופן היה באופן מובהק סטטיסטית יעיל יותר בשיכוך כאבים לאחר הפסקת הריון תרופתית בהשוואה לפאראצטמול. לא היו הבדלים בשיעורי הכישלון של הפסקת ההיריון התרופתית, ושיעור ההתערבות הניתוחית לריקון הרחם היה מעט גבוה יותר בקבוצת הנשים שקיבלה פאראצטמול (16.3% מול 8.5%). 

מסקנות: נמצא כי איבופרופן יעיל יותר מפאראצטמול לשיכוך כאבים בעת הפסקת הריון תרופתית. היסטוריה של הפסקת הריון יזומה, ניתוחית או תרופתית, הייתה גורם מנבא לעוצמת כאב גבוהה.  למרות הפעילות נוגדת הפרוסטגלנדינים של איבופרופן נמצא כי מתן תרופה NSAIDs זו אינה מפריעה ליעילות הפעולה של מיזופרוסטול.

 דיון

הפסקת הריון תרופתית על ידי מתן של  מיפפריסטון (מפיג'ין) ומיזופרוסטול (ציטוטק) מהווה כיום אלטרנטיבה יעילה ובטוחה לביצוע ריקון כירורגי של הרחם.  השימוש בתרופות לביצוע הפסקת הריון יזומה נמצא בעליה מתמדת בעולם ובישראל.  מאז רישום התרופה בספטמבר 1999 ועד סוף 2006 עברו את הטיפול בישראל 24,897 נשים.  בשנת 2006 לבדה בוצעו 4,533 הפסקות הריון באמצעות מפיג'ין, פי שניים בהשוואה לשנת 2000.  שתי חמישיות (41%) מכלל הפסקות ההיריון עד השבוע ה- 7 (כולל) נעשו בישראל באמצעות מפיג'ין בשנת 2006, בהשוואה ל- 24% בשנת 2000 ו- 33% בשנת 2003 (דוח הפסקות הריון על פי חוק 1990-2006, משרד הבריאות, 2007). 

כאב הינה תופעת הלוואי הנפוצה ביותר במהלך הפסקת הריון תרופתית.  הכאב נובע בעיקר מהתכווצות שריר הרחם בתגובה לנטילת הפרוסטגלנדין ציטוטק.  אחת מכל חמש נשים שעוברות הפסקת הריון עם מפיג'ין וציטוטק מתלוננות על כאב עז.  מרבית הנשים שעוברות את הטיפול יבקשו להסתייע משככי כאב.  עד כה היה מקובל להימנע משימוש בתרופות משככות כאב "לא סטרואידליות נוגדות דלקת" (nonsteroidal anti-inflammatory drugs = NSAIDs), שהשימוש בהן מקובל בעת הווסת (למשל איבופרפן אדקס, נאקסין או פוינט), בשל החשש שהן עלולות לפגוע בהצלחת התרוקנות הרחם עקב עיכוב הפרוסטגלנדינים שאחראים להתכווצות שריר הרחם.  אך פרסום של האקדמיה האמריקאית למיילדות וגינקולוגיה (ACOG), ביחס לטיפול התרופתי לשם הפסקת הריון, מציין שלמרות שידוע כי NSAIDs מעכבים את הייצור (סינתזה) של פרוסטגלנדינים חדשים, הם לא חוסמים את הקולטנים לפרוסטגלנדינים, ועל כן צפוי שתכשירים אלה לא יעכבו את הפעילות של פרוסטגלנדינים שניתנים לשם הפסקת הריון (2005;106:871–2 Obstet Gynecol).

עד כה פורסמו מעט מאד מחקרים שבדקו מהי השיטה הטובה ביותר לשיכוך כאבים בנשים שעוברות הפסקת הריון תרופתית עם שילוב של מפיג'ין וציטוטק.

במחקר החדש נבדקה לראשונה באופן אקראי, פרוספקטיבי וכפול סמיות, היעילות לשיכוך כאבים של איבופרופן לעומת פאראצטמול.  נמצא כי מרבית הנשים שהשתתפו במחקר דיווחו על כאבי בטן חזקים לאחר נטילת טבליות הציטוטק.  תוצאות המחקר הראו כי איבופרופן יעיל מאד בשיכוך הכאבים.  יתרה מזאת, איבופרופן היה יעיל יותר באופן מובהק בשיכוך כאבים בהשוואה לעומת פאראצטמול.

כאב לאחר נטילת פאראצטמול לעומת איבופרופן בקרב נשים שעברו הפסקת הריון תרופתית עם מפיג'ין וציטוטק.

כמו כן, לאחר נטילת איבופרופן פחות מטופלים נזקקו לסוג נוסף של משככי כאב (אופטלגין), ואף אחת מהמטופלות לא נזקקה לאופיאטיים.

ממצא חשוב במחקר החדש הוא שנטילת NSAIDs לא השפיעה לרעה על הפעילות של ציטוטק.  כמו כן, הצורך בהתערבות ניתוחית לריקון הרחם היה נמוך יותר בקרב הנשים שנטלו איבופרופן, אם כי ההבדל מול פאראצטמול לא הגיע לרמת בעלת מובהקות סטטיסטית.  הממצא הינו בעל חשיבות קלינית מאחר והוא מוכיח שאין צורך להימנע, כפי שמקובל כיום בישראל, ממתן NSAIDs יעילים בעת מתן ציטוטק לשם הפסקת הריון תרופתית.

 

Ibuprofen and paracetamol for pain relief during medical abortion: a double-blind randomized controlled study., Livshitz A, Machtinger R, Ben David L, Spira M, Moshe-Zahav A, Seidman DS., Fertility and Sterility 2008 Mar 20.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני