חדשות

התרופה Meloxicam עשויה לשמש למניעת היריון (מתוך Human Reproduction)

12/01/2010

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

 

מתוצאות מחקר שפורסם ב-4 בדצמבר 2009 ב- Human Reproduction עולה כי מתן פומי של Meloxicam, תרופה ממשפחת מעכבי COX-2, הובילה למניעת ביוץ בקופות מבלי להשפיע על הורמוני הרבייה או על אורך המחזור החודשי, ולכן היא עשויה לשמש כאמצעי חירום למניעת היריון.

 

החוקרים כותבים כי לצורך ביוץ דרושים פרוסטגלנדינים, המיוצרים בזקיק באמצעות האנזים COX-2. לדבריהם,  Meloxicam היא תרופה ממשפחת ה- nonsteroidal anti-inflammatory drugs, אשר בשל יכולתה לעכב את האנזים COX-2 עשויה לשמש למניעת היריון.

 

החוקרים ערכו מחקר בחיות אשר כלל 12 קופות מסוג cynomolgus macaques, על מנת להעריך האם מתן Meloxicam במהלך השלב הפוליקולרי של המחזור החודשי מונע את שחרור הביצית, אך מאפשר לתהליך ההורמונאלי להמשיך.

 

המחקר נמשך לאורך 4 מחזורים חודשיים של הקופות. במחזור הראשון בדקו החוקרים את רמות ההורמונים הבסיסיים של הקופות. במחזור השני ניתן לקופות Meloxicam פומי במשך 5 ימים בשלב המיד-פוליקולרי, בשלב הפוליקולרי המאוחר או סביב הביוץ (periovulatory phase) ונמדדו רמות הורמוני המין ואורך המחזור. במחזור השלישי הוסרה השחלה המכילה זקיק כיומיים לאחר יום הביוץ המשוער, ובמחזור הרביעי קיבלו הקופות Meloxicam כמו במחזור השני, ואז הוסרה השחלה הנותרת.

 

מתוצאות המחקר עולה, כי לטיפול ב-Meloxicam במחזור השני לא הייתה השפעה על רמות הורמוני המין שנבדקו או על אורך השלב הלוטאלי. לאחר שהוסרה השחלה עם הזקיק במחזור השלישי נמצא כי הזקיקים לא הכילו ביציות, ולכן הסיקו החוקרים כי הביוץ התרחש בהצלחה. כשבדקו החוקרים את השחלה הנותרת שהוסרה במחזור הרביעי, הם מצאו ביציות בזקיקים מ-2 מתוך 3 שחלות שנחשפו ל-Meloxicam בשלב המיד-פוליקולרי, ב-4 מ-4 שחלות שנחשפו לתרופה בשלב הפוליקולרי המאוחר, וב-2 מ-4 שחלות שנחשפו לתרופה סביב הביוץ. הם מסבירים כי מציאת שחלה עם זקיק המכיל ביצית מעידה על כך שלא התרחש ביוץ.

 

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי לראשונה הודגם ביונקים שמתן Meloxicam פומי הובילה לירידה בשחרור הביציות, ללא הפרעה לרמות הורמוני המין או לאורך המחזור החודשי. הם ממליצים לערוך מחקרים נוספים בתחום, על מנת להעריך האם מתן של מעכב COX-2 עשויה לשמש כאמצעי מניעה יעיל בנשים.

 

 

Hum Reprod 2009.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני