חדשות

שינויים באורח החיים אינם משפיעים על הסיכון הגנטי לחלות בסרטן שד (מתוך ה- lancet)

05/06/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- Lancet ב- 2 ביוני, עולה כי לא קיים קשר בין גורמי סיכון סביבתיים לסרטן שד ובין מאפיינים גנטיים מסוג SNPs (single-nucleotide polymorphisms) נפוצים בעלי מועדות לחדירות נמוכה שנמצאו קשורים לסיכון מוגבר לסרטן שד.

במחקר הנוכחי נותחו 12  SNPsשנקשרו עם סרטן שד במחקרים קודמים שדיווחו על עלייה קטנה בסיכון לסרטן שד (סיכון יחסי סביב 1.2 לאלל).  המחקר לא בדק את הגנים BRCA1  ו BRCA2, הכרוכים בסיכון משמעותי הרבה יותר לסרטן שד בשיעור נמוך יחסית של נשים.

החוקרים בדקו האם משתנים הקשורים באורח החיים כגון טיפול הורומנאלי חליפי, צריכת אלכוהול, ועבר מיילדותי משפיעים על הסיכון הגנטי. 

לדברי החוקרים, מחקרם מספק עוד חלק לתצרף, ומסייע להבנת ההשפעה של גנים ואורח חיים על סיכון לסרטן שד.  לגנים חלק קטן בהשפעה על הסיכון לסרטן שד, בעוד שעבור רוב הנשים עיקר גורמי הסיכון נותרו משתנים הקשורים לאורח החיים.  משתנים אלו, במקרים לא מועטים, ניתנים לשינוי ושיפור.

במחקר הנוכחי נעשה שימוש שנאסף ממחקר ה- Million Women Study הבריטי, שאסף נתונים מ- 1.3 מיליון נשים בגיל ממוצע של 56 שנים, שהוזמנו לממוגרפיה שגרתית בין השנים 1996 – 2001.  במסגרת המחקר זוהו 7,610 נשים שפיתחו סרטן שד.  אלו הושוו ל- 10,196 נבדקות ביקורת ללא המחלה.

החוקרים בדקו אינטראקציות בין 12 מיני פולימורפיזם שנקשרו בעבר לסרטן שד ו10 גורמי סיכון סביבתיים לסרטן שד (גיל הופעת המחזור הראשון, מועד גיל המעבר וסטטוס שלו, מספר לידות, גיל בעת הלידה הראשונה, הנקה, שימוש בטיפול הורמונאלי חליפי, BMI, גובה וצריכת אלכוהול).  יש לציין כי כי ההשפעות של רוב עשרת גורמים אלו על היארעות סרטן שד הודגמו כמשמעותיים עבור כל המחקר המקורי.

החוקרים טוענים כי לא נמצאה עדות משכנעת לכל קשר גנטי-סביבתי.  רוב הגורמים הסביבתיים קשורים באופן חזק יותר לסרטן שד מאשר הגורמים הגנוטיפים שנבדקו במחקר זה.  שימוש נוכחי בטיפול הורמונאלי חליפי היה גורם הסיכון החזק ביותר שנמצא במחקר הנוכחי.

תפקודם של רוב ה- SNPs אינו מובן לחלוטין, ויש צורך בהמשך למידה שעשויה להראות כי הם סמנים של משתנים סיבתיים אמיתיים.

החוקרים מציינים כי מאז מחקרם, 5 SNPs נוספים נמצאו קשורים לסרטן שד, על אף שהסיכון היחסי האמור אינו גדול.

במאמר מערכת נלווה נכתב כי קיימים SNPs רבים לחקור, אולם עד עתה אף לא אחד נראה כתורם לסרטן שד באופן ניכר.  ייתכן כי ניתן דגש חזק מדי לגישת ה- SNPs, היות ומחקרים נוספים הסיקו כי SNPs, לבד או או בשילוב אינם מסייעים רבות בניבוי סרטן שד.

The Lancet

The Lancet, editorial

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני