חדשות

מניעת היריון דחופה מפחיתה גודל פיברואיד ודימום (מתוך כנס ה- European Society of Human Reproduction and Embryology)

05/07/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- European Society of Human Reproduction and Embryology, עולה כי תרופה הנמצאת בשימוש באירופה למניעת היריון דחופה עשויה בנוסף לטפל בפיברואידים רחמיים כואבים.

כ- 80% מכלל הנשים סובלות מפיברואידים (גידולים לא ממאירים) ברחם.  גידולים אלו עלולים לגרום לכאבי בטן, דימום כבד ובעיות פוריות בנשים מסוימות.  ניתוח הוא לרוב השיטה היחידה לטפל בפיברואידים כואבים ומדממים, אולם פרוצדורה ניתוחית עלולה לסכן במקרים מסוימים פוריות.

EllaOne הינה תרופת דור חדש של משפחת מודולטורים סלקטיביים של הקולטן לפרוגסטרון.  תרופה זו מצויה בשימוש באירופה כגלולת הבוקר-שאחרי היות והיא מונעת השפעות של הורמונים חשובים – בעיקר פרוגסטרון – המעורבים בביוץ.  התרופה יעילה במשך עד 5 ימים לאחר מגע מיני לא מוגן.  על אף שהתרופה אינה זמינה בארצות הברית, פאנל של ה- FDA (US Food and Drug Administration) המליץ על הכנסתה לשימוש גם בארצות הברית.

EllaOne מסייעת בנוסף לטיפול בפיברואידים כואבים בשל ההשפעה המעכבת שלה על ההורמון פרוגסטרון.

במחקר הנוכחי נכללו 57 נשים בגילאי 25 – 50 שנים, אשר סבלו מפיברואידים סימפטומטיים.

אחוז ניכר מן הנבדקות שנטלו את התרופה אחת ליום במשך 3 מחזורים וסתיים הדגימו ירידה בגודל הפיברואידים, בהשוואה לנבדקות שנטלו פלצבו.  נבדקות שנטלו מינונים גבוהים יותר של התרופה היו יותר מועדות לירידה משמעותית בגודל הפיברואידים בהשוואה לנשים שנטלו מינונים נמוכים יותר.

המחקר הדגים בנוסף כי התרופה סייעה בהפחתת דימומים בהשוואה לפלצבו.  במהלך החודש השלישי לטיפול, 80% מהנשים שנטלו 10 מ"ג של התרופה ו 95% מהנשים שנטלו 20 מ"ג לא חוו דימום וסתי.

החוקרים מסיקים כי תרופות דוגמת EllaOne מהוות טיפול יעיל ולא פולשני עבור פיברואידים, אשר מסייעים בשמירה על הפוריות בנשים שהאפשרות הטיפולית היחידה שעמדה בפניהם עד כה הייתה ניתוח.

החוקרים מדווחים כי הטיפול נראה יעיל.  מספר נשים חוו עליות חולפות של אנזימי כבד, ומספר נשים הדגימו שינויים בציפוי הפנימי של האנדומטריום ברחם – תופעה שהודגמה בעבר לאחר שימוש בתרופות מסוג זה.

לדברי החוקרים, נראה כי הפחתת דימום הקשור בפיברואידים מהווה השפעה יותר חשובה של תרופה זו מאשר כיווץ גודל הפיברואידים.  הם מוסיפים, כי עד כה התרופה היחידה אשר מסוגלת לכווץ גודל של פיברואיד הינה Lupron, אשר למעשה מפסיקה את ייצור הורמוני המין המזינים את הפיברואידים, ומובילה לגיל מעבר מוקדם יותר.  Lupron גורמת לתופעות לוואי של תסמיני גיל מעבר אשר פוחתים עם שימוש ארוך טווח בתרופה.  כיום, היא מצויה בשימוש בקרב נשים הסובלות מפיברואידים אשר אינן מעוניינות בניתוח.

המומחים נלהבים מן ההשפעות הנראות של EllaOne, ומציינים כי טרם נתקלו בתוצאות שכאלו, שאינן נובעות מפיתרון ניתוחי.  שיטה נוספת לטיפול בפיברואידים, הם מוסיפים, הינה שיטת האמבוליזציה אשר למעשה חוסמת את העורקים המספקים דם לפיברואיד, ומביאה לכיווץ הנגע, אולם שיטה זו עלולה לפגוע בפוריות.

מתוך הכנס השנתי  ה- 26 של ה- European Society of Human Reproduction and Embryology, שנערכה ביוני 2010 ברומא, איטליה.

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני