חדשות

ההשפעה של טראומה דנטאלית על הופעת ממאירויות בחלל הפה (JAMA Otolaryngol Head Neck Surg)

10/11/2014

 

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, עולה כי ממאירויות של חלל הפה מופיעות בעיקר באתרי טראומה דנטאלית ושיניים תותבות, בעיקר בלא-מעשנים ללא גורמי סיכון אחרים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים הדגימו עליה יחסית בהיארעות קרצינומה של תאי קשקש של חלל הפה בלא-מעשנים, בעיקר בנשים, ללא גורמי סיכון ברורים. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון אם טראומה וגירוי כרוני של השיניים עשויים להוביל להתפתחות מחלות ממאירות ואת החשיבות בהשוואה לנגיף HPV (Human Papillomavirus) בהתפתחות ממאירויות של החלל הפה והלוע בלא-מעשנים.

 

מדובר בהערכה רטרוספקטיבית שכלל 881 חולים עם ממאירות של החלל הפה או הפה והלוע, שנבדקו בבית חולים שלישוני בין השנים 2001-2011. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות במטרה לקבוע את מיקום הגידול בחלל הפה והפה והלוע ואת הקשר לנתונים הדמוגרפיים, היסטוריית עישון וצריכת אלכוהול ומחלות רקע. כמו כן, הם בחנו את ההיסטוריה הדנטאלית של המשתתפים, כולל הרכבת שיניים תותבות.

 

87 מבין 390 החולים עם ממאירות של הפה (22%) היו לא-מעשנים, כך גם 48 מבין 334 החולים עם ממאירות של הפה והלוע (14%). מבין הנשים הלא-מעשנות תועדו 53 ממאירות של הפה (61%), אך רק 22 ממאירויות מסוג קרצינומה של תאי קשקש של הפה והלוע (25%). ממאירויות של הפה הופיעו בחלק הלטארלי של הלשון, אתר אפשרי לטראומה דנטאלית כרונית, ב-66% מהמעשנים בהשוואה ל-33% מהמשנים בהווה/בעבר (p<0.001). נגעים ברצפת הפה והחניכיים אובחנו בחולים מבוגרים יותר, ככל הנראה עקב שפשוף בשל שימוש בשיניים תותבות. ב-26 חולים תועדו ממצאים חריגים בבדיקת השיניים בסמוך לאזור בו התפתח הגידול.

 

הבנת החשיבות האפשרית של גירוי של השיניים על התפתחות מחלות ממאירות עשויה להשפיע על גישות מניעה וטיפול.

 

JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online November 06, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני