חדשות

הקשר בין תפקוד מעגל מוחי לא תקין והתנהגות אימפולסיבית בבולמיה נרבוזה (מתוך Arch Gen Psychiatry)

18/01/2009

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת ינואר של Archives of General Psychiatry, עולה כי כישלון בהפעלת מעגלים פרונטו-סטריאטליים האחראים לבקרת התנהגות עשוי לתרום לאכילה מופרזת בזמן קצר (binge eating) והתנהגויות אימפולסיביות אחרות בנשים הסובלות מבולמיה נרבוזה.

 

לדברי החוקרים, מדובר במחקר ראשון מסוגו, שהשווה יכולות ביצוע משימות בנשים עם בולמיה נרבוזה ובנבדקות ביקורת בריאות, כאשר שתי הקבוצות עברו בדיקת MRI תפקודי (fMRI).

 

מטופלות, שסבלו מבולמיה נרבוזה, ביטאו אימפולסיביות גדולה יותר, הגיבו מהר יותר ועשו יותר טעויות במהלך ביצוע משימה בהשוואה לנבדקות הביקורת. בנוסף, מעגלים פרונטו-סטריאטליים במטופלות, שסבלו מבולמיה נרבוזה לא שופעלו באותה מידה כמו בנבדקות הביקורת הבריאות ונמצא קשר תלוי מינון.

 

אחד מממצאי המחקר העיקריים הוא שפעול פרונטו-סטריאטלי מופחת במהלך ביצוע משימה וכי נשים, שסבלו מסימפטומים הכי קשים, עשו את מרבית הטעויות והיו בעלות עדות לפעילות הכי פחותה במעגלים אלה. בעצם, במחקר הופיעה תבנית שהטילה אור על הפתופיזיולוגיה של בולמיה.

 

שיעורים גבוהים של גניבה מחנויות והתמכרות לסמים

 

ידוע שמעגלים פרונטו-סטריאטליים, שמתווכים את היכולת לעכב אימפולסים או דחפים, אינם תקינים באוכלוסיית מטופלים הסובלת מסינדרום טורט וסינדרום התנהגות אובססיבית-קומפלסיבית. בנוסף, נשים הסובלות מבולמיה גם הן יחסית אימפולסיביות. יש להן חוסר יכולת לעכב דחף לאכילה מוגזמת בזמן קצר והן סובלות מהתנהגויות אימפולסיביות אחרות, כולל שיעורי שכיחות גבוהים של גניבה מחנויות והתמכרות לסמים.

 

כדי לחקור השערה זו, החוקרים גייסו 20 נשים, שסבלו מבולמיה נרבוזה, והשוו אותם ל-20 נבדקות ביקורת בריאות בגיל תואם. כל הנבדקות נדרשו למלא משימת Simon Spatial Incompatibility בעודן עוברות בדיקת MRI.

 

המשימה דרשה מהנבדקות להצביע על הכיוון שעליו מצביע חץ (ימין או שמאל) ללא תלות בצד המסך בו הופיע החץ. המשימה קלה יותר כאשר כיוון החץ תואם לצד המסך, אך קשה יותר, לדוגמא, כשהחץ מצביע שמאלה על צד ימין של המסך. התעלמות מצד המסך והתמקדות בכיוון החץ דורשת שליטה בהתנהגות תוך כדי מאבק בנטייה להגיב אוטומטית ופיתרון מסרים סותרים.

 

התגובה על מצבים לא תואמים (בהם כיוון החץ ומיקומו לא תואמים) קשה בהרבה ודורשת בקרה ושליטה עצמית מצד המטופל. עליהם להילחם בדחף להגיב מיד, לעצור ולחשוב כדי לענות נכון. תהליך זה מפעיל את המעגלים הפרונטו-סטריאטליים.

 

מטופלות הסובלות מבולמיה נרבוזה מגיבות מהר יותר, בצורה יותר אימפולסיבית ועושות יותר טעויות במצבים לא תואמים. בנוסף, מטופלות אלה לא משפעלות מעגלים פרונטו-סטריאטליים באותה מידה כמו נבדקות הביקורת.

 

ממצאי המחקר הנוכחי מעלות את האפשרות שחוסר יכולת לשפעל מעגל מוחי זה עשוי להיות מלווה ברמות גבוהות של אימפולסיביות והתנהגות של אכילה מופרזת במטופלים הסובלים מבולמיה.

 

החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים לפני הסקת מסקנות מוחלטות בנוגע לגורם ולאפקט העולים מהמחקר הנוכחי. בינתיים, בהתבסס על ממצאי המחקר הנוכחי, על הרופאים לשקול לטפל באימפולסיביות במטופלים הסובלים מסימפטומי בולמיה.

 

מחקרים הדגימו כי מטופלים אלה מאוד אימפולסיביים והעובדה, שאימפולסיביות זו עשויה להיות קשורה לאי תקינות מוחית חשובה מאוד וצריכה להיות מטרה טיפולית.

 

הערת מערכת :

רוצים לדבר על זה בפורום לאנשי המקצוע? יש לכם מה להוסיף? היכנסו לפורום בכתובת

 

 

Arch Gen Psychiatry. 2009;66:51-63

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני