הרצאות מצגות

הרצאתו של ד''ר Angus Wilfong המשתף מנסיונו העשיר בהשתלת VNS לחולי אפילפסיה

08/09/2009

 ד"ר  Angus Wilfong הוא אחד הנוירולוגים הפדיאטרים המובילים בעולם בניסיונם המצטבר בהשתלת VNS  (קוצב ווגאלי) לחולי אפילפסיה עמידה לתרופות. ד"ר ווילפונג מטפל מ 1998 בלמעלה מ- 400 מושתלי VNS ואת הלקחים והמסקנות מהנסיון הרב שצבר הוא מחלק ומשתף בהרצאה זו.

כותרת הרצאתו של ד"ר וילפונג היא VNS Therapy – More than just Seizures Reduction .  ואכן בהרצאה יש התמקדות רבה בשאלות הנוגעות לשיפור איכות חיי המטופלים, ובני משפחתם  באמצעות הקוצב הווגאלי.

 ניסיונו העשיר של ד"ר ווילפונג מסייע לו להגיע לתוצאות טובות יותר בטיפול בקוצב ווגאלי ,בסקירת תוצאות הטיפול ב- 400 החולים שלו :

  • 75% ממושתלי הקוצב שלו הפחיתו יותר מ- 50% מכמות ההתקפים תוך 12-24 חדשים.
  • 36% ממושתלי הקוצב הפחיתו למעלה מ- 90% מכמות ההתקפים
  • 12% מהמושתלים הפסיקו התקפים לחלוטין (Seizures Free )
  • 90% מהחולים שלו שהיגיעו לסיום חיי הסוללה של הקוצב החליטו להמשיך ולבצע השתלה נוספת.
  • 80% מהחולים הפחיתו את מינון התרופות שלהם בעקבות השתלת הקוצב.

כמו כן בהרצאה הוא מתמקד בשאלות המרכזיות הבאות:

-          מיהם המטופלים המתאימים ביותר להשתלת VNSהקוצב מתאים לכל סוגי האפילפסיה הרפרקטורית ולכל הגילאים , יחד עם זאת מניסיונו יש חולים שמגיבים טוב יותר ומהר יותר כגון : חולים צעירים עם מספר נמוך יחסית של שנות אפילפסיה, חולים עם סנדרומים :

       Drop attacks Syndromes with absence seizures – typical and atypical

       Syndromes with atonic seizures – LGS, Doose

       Drop Attacks

       Rett syndrome

       Patients with drug sensitivities

 

        מתי כדאי לדבר לראשונה עם המטופל/משפחתו על אופציית ה-VNS ? כאן התשובה די ברורה - כמה שיותר מוקדם כדאי שהמשפחה תהיה מודעת לכל חלופות הטיפול העומדות בפניה

       -    מה צריכות להיות הציפיות של המטפל והמטופל ? VNS הוא טיפול עם תוצאות שהולכות ומשתפרות עם הזמן ולכן על החולה ובני המשפחה להיות סבלניים.

       -   איך לבצע מעקב ותכנות המכשיר באופן אופטימלי  ? בהקשר זה מספק  ד"ר ווילפונג כמה טיפים טכניים חשובים ומדגיש את חשיבות השימוש במגנט, הן לצורך שליטה בהתקפים או ניטרול המכשיר לפרקי זמן קצרים כאשר יש צורך בכך, מה שמעניק למטופלים את תחושת השליטה בהתקפים , במשכם ובעוצמתם.

בהמשך ההרצאה מדגיש ד"ר ווילפונג  את הפגיעה החמורה של המחלה באיכות חיי המטופלים ומשפחתם , את המגבלות הרבות שיש לתרופות הותיקות והחדשות יותר הן בשל איבוד האפקט ע"פ זמן, תופעות הלוואי ועוד.  

האלגוריתם הטיפולי המוצע על ידו הוא בחינת והערכת האפשרות של ניתוח הסרת מוקד לאחר כשלון ב-2 טיפולים תרופתיים מונותרפיים וטיפול משולב, כאשר לחולים שאינם מתאימים לניתוח לשקול השתלת VNS . תהליך כזה יקצר את משך זמן המחלה עד להשתלה, ישפר את תוצאות הטיפול ב-VNS וישיג איכות חיים משופרת לחולים במהירות רבה יותר ולאורך זמן גדול יותר. בהשוואה לטיפול התרופתי, ד"ר ווילפונג  מדגיש גם את הבטיחות הגבוהה של הטיפול ב-VNS הבאה לידי ביטוי במיעוט תופעות לוואי לא חמורות אשר גם פוחתות עם הזמן, וכן את ההיענות המלאה המושגת.  כתוצאה מכך בעוד ששיעור ההיענות ארוך הטווח של הטיפול התרופתי נע בין 30-35% הרי ב-VNS הוא מגיע ל-75% ובמרפאתו של ד"ר ווילפונג אף ל- 90% .  

קיימים כמה אתגרים לא פשוטים למטפלים בשיטת ה-VNS. בדר"כ החולים הראשונים יהיו הקשים ביותר והמבוגרים יותר ולכן עם סיכויי הצלחה נמוכים יותר...הערכה נכונה של מחלות רקע שעלולות לפגוע בהצלחת הטיפול ב-VNS חשובה, וחשוב גם לתאם ציפיות עם המטופל ומשפחתו. יש להניח שהסיכוי להשיג הפסקה מוחלטת של התקפי אפילפסיה הוא נמוך. הפחתה משמעותית צריכה להיות יעד ריאלי. לא ניתן גם לצפות להפסקה מלאה של התרופות אלא לירידה במספר התרופות ובמינונים בלבד.  כמו כן במדידת ההצלחה אין להתמקד רק במס' ההתקפים אלא גם באורכם, חומרתם וכן גם בתפקוד הקוגנטיבי והכללי של המטופל.

המלצות מעשיות רבות נוספות בגוף ההרצאה עצמה.

להאזנה להרצאה המלאה -  לחצו כאן 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני