חדשות

גירוי עצב הואגוס בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי משיג שיפור ארוך טווח ללא שינוי בטיפול התרופתי (Journal of Neurology & Neurophysiology)

02/09/2015

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Neurology & Neurophysiology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי לטיפול בגירוי עצב הואגוס (VNS או Vagal Nerve Stimiulation) באפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי השפעה ממושכת לאחר הטיפול, עם נטיה לשיעורי תגובה גבוהים יותר עם טיפול ממושך יותר, וללא סיבוכים או תופעות לוואי משמעותיות שחייבו הפסקה של הטיפול, וזאת ללא ביצוע של שינוי כלשהו בטיפול התרופתי.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את היעילות של VNS בטיפול באפילפסיה עמידה לטיפול ולשם כך השוו את הנתונים בתחילת המחקר אל מול הנתונים בתקופת האחזקה (7-24 חודשים לאחר הטיפול) באמצעות חישוב תדירות הפרכוסים הממוצעת במרווחים של שישה חודשים (7-12 חודשים – תקופת מחקר ראשונה, 13-18 חודשים – תקופת מחקר שניה ו-19-24 חודשים – תקופת מחקר שלישית), ב-39 חולים שנותרו תחת טיפול נוגד-פרכוסים ללא שינוי בטיפול התרופתי במהלך 24 חודשים לאחר השתלת VNS.

 

מבין 39 החולים שנכללו במחקר, 24 חולים בתקופה הראשונה (61.5%), 25 חולים בתקופה השניה (64.1%) ו-25 חולים בתקופת המחקר השלישית (64.1%) הגיבו לטיפול (ירידה של 50% ומעלה בפרכוסים).

 

21 חולים הוגדרו כמגיבים לטיפול בכל שלוש תקופת המחקר (53.9%). איזון אינקרמנטלי של הפרכוסים תועד ב-15 מבין 21 החולים הללו. למרות שבשלושה חולים בתקופת המחקר הראשונה (7.7%), כמו גם בארבעה חולים בתקופת המחקר השניה ושמונה חולים בתקופת המחקר השלישית (10.3% ו-20.5%, בהתאמה) תועדה שליטה מלאה בפרכוסים, אף אחד מהחולים לא נותר ללא פרכוסים בכל שלוש תקופות המחקר.

 

שבעה חולים (17.9%) הוגדרו כבעלי תגובה חלקית (ירידה של פחות מ-50% בפרכוסים בכל שלוש תקופות המחקר). 23 חולים (59%) אובחנו עם אפילפסיה חלקית, עם או ללא הכללה משנית, ו-16 חולים (41%) אובחנו עם אפילפסיה כללית. 11 מבין 23 החולים עם אפילפסיה חלקית (47.8%) ו-10 מבין 16 החולים עם אפילפסיה כללית (62.5%) הגיבו לטיפול בכל שלוש תקופות המחקר.

 

בנוסף, החוקרים מציינים כי 60% מהחולים דיוחו על עלייה בעירנות במהלך 24 החודשים שלאחר ההשתלה. כמו כן, החוקרים מדגישים כי  הטיפול היה יעיל הן באפילפסיה מוקדית והן באפילפסיה כללית.

 

החוקרים מכירים במגבלות המחקר עקב גודל המדגם הקטן והמבנה הרטרוספקטיבי, אך עדיין סבורים כי לממצאים חשיבות רבה מאחר ומשיקולים אתיים לא ניתן לתכנן מחקר פרוספקטיבי, כפל-סמיות, להערכה נוספת של הנושא ומוסיפים כי לאור הצפי לדור שלישי של נוגדי-פרכוס, בעתיד הקרוב לא ניתן יהיה להשלים מחקר רטרוספקטיבי.

 

החוקרים מסכמים כי : 1. למעלה מ-60% ממטופלים שהיו תחת טיפול תרופתי נגד פירכוסים וללא שינוי היו עדיין בגדר מגיבים לטיפול ה-VNS  לאחר 24 חודשים ממועד ההשתלה. 2. נמצאה נטייה לעלייה בשיעור התגובה לטיפול ככל שמשך הזמן מהשתלת ה-VNS היה ארוך יותר, כלומר מגמת שיפור בתגובה על פני זמן.  3. לא דווח על כל סיבוכים מג'וריים או תופעות לוואי שדרשו הפסקת השימוש ב-VNS .

 

J Neurol Neurophysiol 2015, 6:1 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני