חדשות

מחקר חדש מצביע על קשר בין אשפוז עם אבחנה של אפילפסיה ובין סכיזופרניה (48th Annual Meeting of the American Neurological Association)

17/10/2017

מאת ד"ר אלינור מוסרי-בריסקין

 

אשפוז ראשון בשל אבחנה של אפילפסיה קשור בסיכון גבוה יותר לאשפוז בהמשך על רקע סכיזופרניה, בהשוואה לאשפוז בשל סיבות רפואיות אחרות. כך מציע מחקר חדש אשר תקצירו הוצג במפגש השנתי ה- 48 של הארגון הנוירולוגי האמריקאי (American Neurological Association, ANA).

ידוע כי אפילפסיה קשורה באופן דו צדדי עם מחלות פסיכיאטריות שונות. מטופלים עם אפילפסיה נמצאים בסיכון יתר לסכיזופרניה, ואלה עם סכיזופרניה נמצאים בסיכון גבוה יותר לאבחון של אפילפסיה.

המחקר בדק נתונים ממאגר מידע לאומי. זוהו 58,278 מטופלים אשר אושפזו לראשונה עם אפילפסיה כסיבה עיקרית לאשפוז. מטופלים אלה הושוו עם 215,821 מטופלים אשר אושפזו בשל שבץ ו 973,078 מטופלים אשר אושפזו בשל סיבות שכיחות אחרות כגון דלקת ריאות, דלקת בדרכי השתן, אי ספיקת לב, ומחלת ריאות כרונית.

לאחר 90 יום מהאשפוז הראשוני, בקבוצה אשר אושפזה בשל אפילפסיה היו 683 ל 100,000 אשפוזים חוזרים בשל סכיזופרניה או פסיכוזה. זאת לעומת 92 מתוך 100,000 אשפוזים עם אבחנה של סכיזופרניה בקבוצה שאושפזה לראשונה בשל שבץ, ו 58 עד 206 ל 100,000 בקבוצה אשר אושפזה לראשונה מהסיבות האחרות.

לאחר התאמה לגיל, מין, רמת הכנסה, שימוש בסמים, אלכוהוליזם ועבר פסיכיאטרי, מטופלים עם אפילפסיה היו בסיכון גבוה יותר מפי 4 לאשפוז חוזר בשל סכיזופרניה לעומת מטופלים שסבלו משבץ (HR 4.31) ופי 2 לעומת מטופלים אשר אושפזו בשל גורמים אחרים (HR 2.32).

גורמי סיכון לאשפוז חוזר בשל סכיזופרניה או פסיכוזה היו עבר פסיכיאטרי ושחרור מאשפוז למקום אחר שאינו הבית. גורמים שהיו קשורים בסיכון קטן יותר לאשפוז חוזר בשל סכיזופרניה היו גיל מבוגר יותר, מין נקבה והכנסה גבוהה.

חומרת המחלה הפסיכיאטרית קשורה לחומרת האפילפסיה, כך על פי ד"ר קייל רוסי, המחבר הראשון של המאמר.  עם זאת, לא נמצא כי טיפול באפילפסיה מפחית את הסיכון לסכיזופרניה.

מחקר זה מתווסף למחקרים רבים העוסקים באפילפסיה ומחלות פסיכיאטריות. ידוע למשל על הקשר בין אפילפסיה ודכאון. המחקר הנוכחי מציג תמונה דומה גם בנוגע לסכיזופרניה. החוקרים הביעו תקווה כי מחקר זה והבאים אחריו יצליחו לשפוך אור על הפתופיזיולוגיה של סכיזופרניה ופסיכוזה. בנוסף, ציין ד"ר רוסי, מטופלים הסובלים מאפילפסיה ואשר ידוע אצלם על עבר פסיכיאטרי או פסיכוזה, יכולים להרוויח מבדיקת סקר פסיכיאטרית  לאור סיכונם הגדול לאשפוז חוזר בשל פסיכוזה.

מגבלה אחת של המחקר נוגעת לאבחנה – יתכן שחלק מהמטופלים אשר אובחנו לראשונה עם אפילפסיה למעשה סבלו מפרכוס פסיכוגני (pseudo-seizure) וקיבלו אבחנה מוטעית של אפילפסיה.

 

ANA 2017: 48th Annual Meeting of the American Neurological Association. Abstract S196. Presented October 16, 2017.

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני