חדשות

השוואת Levetiracetam לעומת Phenobarbital בטיפול בפרכוסים ביילודים (Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה ד''ר ברזילי

25/05/2020

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים מניו-זילנד וארצות הברית על תוצאות מחקר בשלב IIb, מהן עולה כי Phenobarbital (פנוברביטל) יעיל יותר מ-Levetiracetam (קפרה) בטיפול בפרכוסים ביילודים, אך כי טיפול זה מלווה בשיעור גבוה יותר של אירועים חריגים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בשלב זה אין טיפולים המאושרים ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בפרכוסים ביילודים. לעיתים קרובות, Phenobarbital ו-Phenytoin לא מובילים לשליטה מספקת בפרכוסים וכן קיים חשש בנוגע לבטיחות של תרופות לטיפול בפרכוסים על המוח המתפתח. מאחר ו-Levetiracetam נמצא יעיל ובעל פרופיל בטיחות מצוין במבוגרים, קיים עניין רב במאפייני הטיפול ביילודים.

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Levetiracetam לעומת Phenobarbital כטיפול קו-ראשון לפרכוסים ביילודים.

 

המחקר הרב-מרכזי, אקראי, מבוקר, בשלב IIb בחן את היעילות והבטיחות של Levetiracetam לעומת Phenobarbital כטיפול קו-ראשון בפרכוסים ביילודים. התוצא העיקרי היה העדר מוחלט של פרכוסים לאורך 24 שעות, כפי שנקבע על-בסיס תרשים EEG.

 

מדגם המחקר כלל 30 יילודים שטופלו ב-Phenobarbital, מהם 24 יילודים נותרו ללא פרכוסים לאורך 24 שעות (80%), זאת בהשוואה ל-15 מבין 53 יילודים (28%) שטופלו ב-Levetiracteam (p<0.001; סיכון יחסי של 0.35, רווח בר-סמך 95% של 0.22-0.56).

 

העלאת מינון Levetiracetam מ-40 מ"ג/ק"ג ל-60 מ"ג/ק"ג לוותה בשיפור של 7.5% ביעילות הטיפול.

 

בחולים שחולקו באקראי לטיפול ב-Phenobarbital תועד שיעור אירועים חריגים גבוה יותר, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים להערכת מינונים גבוהים יותר של Levetiracetam וכן ממליצים על השלמת מחקרים עם הערכה ארוכת טווח של הנתונים.

 

Pediatrics 2020

 

הערות עורך נאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

למרות שלא נערך על קבוצת יילודים גדולה מאד מחקר זה מוכיח כי פנוברביטל יעיל יותר בהפסקת הפרכוסים ביילודים מאשר ה-Levetiracetam (קפרה). גם לאחר שמעלים את מינון הקפרה ל-60 מ"ג לק"ג ליממה עדיין הפנוברביטל היה יעיל פי 2 בהפסקת הפרכוסים. עדיין יש מקום לעקוב אחר היילודים הללו לאורך זמן כדי ללמוד על ההשפעות ארוכות הטווח של הטיפול.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני