חדשות

הפסקת עישון, תזונה ופעילות גופנית משפיעים על הישרדות בקרב מטופלים ששרדו את מחלת הסרטן

17/04/2008

ממחקר חדש, שהוצג בפגישה השנתית של ה-American Association for Cancer Research, עולה כי עישון, פעילות גופנית ותזונה הם אספקטים התנהגותיים של בריאות שהעניין בהם גובר כי הם עשויים להשפיע על הישרדות ועל הסיכון למחלה בקרב מטופלים, ששרדו את מחלת הסרטן. התפקיד של הרגלים בריאותיים ושל סגנון חיים הם תחומי מחקר חדשים בימינו.

 

כיום יש יותר מ-10 מיליון מטופלים, ששרדו את מחלת הסרטן בארצות הברית. מנקודת מבט מחקרית, יש הזדמנות לבדוק טיפול רגשי וארוך טווח של אוכלוסיית מטופלים זו.

 

הפסקת עישון

 

עישון סיגריות נשאר גורם התמותה, שהכי ניתן למניעה בארצות ברית, אך מטופלים רבים, שמאובחנים עם גידול ממאיר ממשיכים לעשן. למרות שחלק מהמטופלים רואים באבחון הגידול הממאיר כתמריץ להפסיק לעשן, אחרים מרגישים שאם הם כבר חולים בסרטן אז אין צורך להפסיק לעשן. חולי סרטן רבים מבוגרים מדי ומרגישים שהנזק כבר נעשה. יש להדגיש שאף פעם לא מאוחר מדי להפסיק לעשן וכי יש יתרונות בריאותיים רבים קשורים עם הפסקת עישון. המטופלים מודעים לעיתים קרובות לסיכונים, אך הם צריכים להיות מודעים גם ליתרונות של הפסקת עישון.

 

להפסקת עישון יש יתרונות רבים, שספציפיים לגידול ממאיר. מטופלים, שמפסיקים לעשן משפרים את ההישרדות שלהם וחווים פחות סיבוכים טיפוליים, בעיקר אלה שמאובחנים בשלב מוקדם ועוברים ניתוח להסרת הגידול. למרות זאת, יש מספר מחסומים להפסקת עישון באוכלוסיית מטופלים זו. המחסומים כוללים תלות כבדה בניקוטין, סימפטומי גמילה, אסטרטגיות התמודדות לא מתאימות, גורמים הקשורים לטיפול ונוכחות מעשנים ברשת החברתית של המטופל.

 

לרופאים יש מספר הזדמנויות לקדם הפסקת עישון, כגון כשמטופל עובר מאשפוז לטיפול בקהילה/מרפאה. יש לעשות יותר מלתת ייעוץ למטופלים. כדי להצליח במשימה זו יש צורך בגישה מקיפה, שכוללת חינוך המטופל, הפנייה לאנשי מקצוע מומחים בתחום ולספק למטופל כלים להפסקת עישון. ייתכן כי חברי הצוות זקוקים להדרכה כדי להשריש בהצלחה תוכניות להפסקת עישון.

 

פעילות גופנית

 

יש עניין חזק בתפקיד של פעילות גופנית במטופלים, ששרדו את מחלת הסרטן, אך רוב המחקרים בדקו תפקיד זה בהקשר של איכות החיים ותפקוד גופני. למטופלים יש עניין גדול בשאלה האם לפעילות גופנית יש אפקט על הישנות המחלה או על הישרדות.

 

קיימים מספר מחקרים, שהעריכו את הקשר בין פעילות גופנית והיארעות סרטן, אך החוקרים לא יכולים להכליל את תוצאות המחקרים מהיארעות להישנות. יש להיזהר היות ומנגנוני הישנות והיארעות עשויים להיות שונים, כאשר האפקט של פעילות גופנית עשוי להיות שונה לאחר הופעת גידול ממאיר, טיפולים יעילים עשויים לנצח את האפקט של פעילות גופנית ופעילות גופנית עשויה להועיל או להזיק. למטופלים, ששרדו את מחלת הסרטן, עשוי להיות פחות זמן ליהנות מהיתרונות של פעילות גופנית או שהם יכולים להרגיש שפעילות גופנית לא מנעה את הופעת הגידול הממאיר בפעם הראשונה.

 

כדי להוכיח שפעילות גופנית יכולה לשנות תוצאות בקרב השורדים, העדות הטובה ביותר צריכה לבוא ממחקרים מבוקרים רנדומאליים, שטרם בוצעו. נכון להיום, יש עדות מסוימת העולה ממחקרים תצפיתיים המציעה שפעילות גופנית עשויה להועיל באוכלוסיית מטופלים זו.

 

במחקר תצפיתי אחד, שהעריך פעילות גופנית והישנות הגידול, פעילות גופנית הורידה את הסיכון לסרטן שד לאחר שליטה ב-BMI ובתזונה. פעילות גופנית יכולה להשפיע על טיפולים ולהוריד את הסיכון למחלות קטלניות אחרות, לדוגמא, לעזור לשלוט ברמות שומנים ובלחץ דם.

 

החוקרים מצביעים על הצורך במחקר אפידמיולוגי ובשליטה מלאה בערפלנים. יש צורך לבצע מחקרים עם דגימות מטופלים גדולות יותר ותקופות מעקב ארוכות יותר. כמו כן, יש צורך במדדים אובייקטיבים, באנליזות של תתי קבוצות ובמחקרים מבוקרים רנדומאליים עם משתני מחקר הכוללים סמנים וגידולים ממאירים.

 

המחקר המבוקר הרנדומאלי הראשון, שיבדוק פעילות גופנית וגידול ממאיר כמשתנה מחקר, עומד לצאת לאור בקנדה, כאשר המחקר יקרא מחקר CHALLENGE (Colon Health and Life Long Exercise Change Challenge) ויכלול 1000 מטופלים.

 

כיום, העדויות העולות ממחקר תצפיתי הן מוקדמות אך עקביות. כפי שצוין, קיים חסר במחקרים מבוקרים רנדומאליים עם מחלת סרטן כמשתנה מחקר.

 

תזונה

 

השורדים ממחלת הסרטן מהווים 3-4% מאוכלוסיית ארצות הברית, כאשר הצפי הוא שמספר זה יעלה עם הזדקנות האוכלוסייה ועם שיפור שיעורי הריפוי. מטופלים אלה נמצאים בסיכון גדול יותר להתקדמות המחלה, להופעת גידולים ראשונים נוספים, למחלה קרדיווסקולרית, לאוסטאופורוזיס ולירידה תפקודית. חלק ממטופלים אלה מועדים לסבול מדיכאון ועייפות, כאשר תפקיד הרופא הוא לטפל במטופל כמכלול.

 

קיימת עדות חזקה בנוגע לדרך בה תזונה יכולה לעזור למנוע חלק מהמחלות, שמשפיעות על מטופלים אלה. ה-American Cancer Society  וה-World Cancer Fund  פרסמו הנחיות תזונתיות לחולי סרטן. ההנחיות דומות, למרות שיש מעט וריאציות בניהן. שתי ההנחיות מתייחסות לשליטה במשקל כמרכיב חשוב.

 

מחקרים מוקדמים בבעלי חיים (חלקם בוצעו לפני כמעט 100 שנה) הראו שהגבלת אנרגיה מאריכה תוחלת חיים. המחקרים הללו הדגימו שתוחלת חיים בבעלי חיים מתארכת כשיש להם גידולים והאנרגיה שלהם מוגבלת.

 

לא ברור בדיוק כיצד שומן יכול להוביל להתפתחות גידול ממאיר, למרות שיש מספר מנגנונים משוערים. הגבלת אנרגיה יכולה להשפיע על מנגנונים במאחסן, אך מנגנונים אלה עדיין לא ידועים.

 

שני סטי ההנחיות מדגישות את הנושא של צריכת פירות וירקות והגבלת צריכת בשר אדום. מחקר אחד, שהשווה בין דיאטה מערבית טיפוסית ובין דיאטה צמחונית, מצא ששיעור התמותה מכל הסיבות כמעט והוכפל בקרב מטופלים, שצרכו דיאטה מערבית. נציין כי במחקר זה לא היה ממצא ספציפי לחולי סרטן. אין ספק שהרכב התזונה חשוב יותר למחלות רקע נלוות.

 

בקרב מטופלים, ששרדו את מחלת הסרטן, 59-71% סבלו ממשקל עודף ורק כמחצית אכלו את הכמות המומלצת של פירות וירקות. המחקרים הראו, שמטופלים הראו עניין רב בתזונה, זמן קצר לאחר אבחון המחלה, כאשר עם חלוף הזמן העניין בתזונה ירד.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני