חדשות

ניתוח מעקף-קיבה מקל על תסמונות GERD בחולים שמנים (מתוך Annals of Surgery)

14/01/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

ממחקר חדש שפורסם ב-Annals of Surgery עולה כי ניתוח מעקף קיבה מביא להקלה בתסמיני GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) במרבית החולים השמנים, עם שיפור משמעותי בצרבת שישה חודשים לאחר הניתוח.

 

בנוסף, שמנים הסובלים מ-GERD מדווחים על שיפור באיכות החיים לאחר ניתוח מעקף קיבה, עם דרישה מעטה יותר לטיפול ב-PPI (Proton Pump Inhibitor).

 

החוקרים מסבירים כי GERD היא הפרעה נפוצה מאוד בחולים עם השמנת-יתר חולנית, התורמת לפגיעה באיכות החיים של חולים אלו. בחמישים השנים האחרונות, הטיפול הכירורגי הקונבנציונאלי ב-GERD הוא ניתוח פונדופליקציה של הקיבה. עם זאת, הם מוסיפים, לעיתים קרובות תסמיני GERD שבים לאחר הניתוח בחולים שמנים אלו.

 

במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר 86 משתתפים בעלי השמנת-יתר חולנית, שעברו הערכה לתסמיני GERD, לפני ניתוח מעקף קיבה ושישה חודשים לאחר הניתוח.

 

הגיל הממוצע של המשתתפים עמד על 38 שנים, ערכי BMI טרם הניתוח עמדו על 45.3. 25 מהמשתתפים היו גברים, ומרביתם היו ברזילאים לבנים (n=84).

 

השכיחות הכוללת של GERD עמדה על 64% לפני ניתוח מעקף-קיבה ו-33% שישה חודשים לאחר הניתוח (p<0.0001).

 

47 חולים סבלו מתסמונת ריפלוקס טיפוסית לפני הניתוח, שחלפה ב-39 מקרים. מבין 39 החולים ללא תסמיני ריפלוקס לפני הניתוח, ארבעה פיתחו תסמינים לאחר הניתוח.

 

התלונה העיקרית לפני הניתוח הייתה צרבת (ב-96%); לאחר הניתוח, התלונה הנפוצה הייתה רגורגיטציה (ב-64%).

 

לאחר ניתוח מעקף קיבה, ב-27 חולים תועד שיפור ברירית הוושט, ב-51 לא תועד שינוי וב-8 חולים חלה החמרה ברירית הוושט. לאחר הניתוח, מספר החולים עם פגיעה חוץ-וושטית ירד מ-16 ל-1.

 

החוקרים מציינים בנוסף ירידה משמעותית בחשיפה לחומצה בכלל האוכלוסייה, מחציון של 5.1% לפני הניתוח ל-1.1% לאחריו.

 

לאור ממצאי המחקר, החוקרים מסכמים וכותבים כי ניתוח מעקף קיבה עשוי לשמש כתחליף לטכניקה הכירורגית הקונבנציונאלית בחולים עם השמנת-יתר חולנית, הסובלים מ-GERD. בנוסף, הוכח היטב כי ניתוח מעקף קיבה מביא לשיפור בתוחלת ואיכות החיים, לאור טיפול בהשמנה ובמחלות הרקע הנלוות לה.

 

Ann Surg 2009

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני