חדשות

חשיבות מאפייני הגידול בבחירת הטיפול המתאים כנגד סרטן קיבה (מתוך כנס ESMO)

02/07/2017

 

בהחלטה בין טיפול במעכבי אנגיוגנזה (Angiogenesis Inhibitor) או מעכבי נקודות בקרה של מערכת החיסון (Checkpoint Inhibitor) בטיפול בחולים עם סרטן קיבה, על רופאים לקחת בחשבון את פרופי האנטיגנים של הגידול ואת דרגת נטל המחלה, כך טוענים מומחים בכנס ה-World Congress on Gastrointestinal Cancer.

 

בסדרת דיונים אודות השינויים באופן הטיפול ברטן קיבה בשנים האחרונות עם הופעת תרופות חדשותף מומחים טוענים כי למרות שדרושים מחקרים נוספים, ניתן כבר עתה להסיק מסקנות ברורות על-בסיס העדויות הזמינות.

 

בהרצאה הראשונה, מומחים מאוניברסיטת ולנסיה בספרד התמקדו במסלול HER2 וציינו כי מבין אפשרויות טיפול קו-ראשון לסרטן קיבה מתקדם, Trastuzumab (הרספטין) הינו היחיד שנחל הצלחה עד כה. הם הסבירו כי מרבית המחקרים במקרים אלו לא הצליחו להדגים שיפור בהישרדות כוללת, כאשר חלק הדגימו ירידה בחציון הישרדות בהשוואה לטיפול כימותרפי.

 

חשוב לקחת בחשבון את המנגנונים האפשריים לעמידות להרצפטין וטיפולים אחרים כנגד HER2 בסרטן קיבה מתקדם, כולל אמפליפיקציה של HER3 ו/או EGFR, אמפליפיקציה של MET, הטרו-דימריזציה עם HER3, מוטאציות HER2 ושינויים ב-FGF.

 

בהרצאה השניה התמקדו מומחים מניו-יורק במקומם של מעכבי אנגיוגנזה בסרטן קיבה גרורתי. הם ציינו כי במונחים של עיכוב VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), טיפול ב-Bevacizumab (אווסטין) הביא לתוצאות שליליות ואין התוויה לטיפול זה באדנוקרצינומה של הוושט והקיבה.

 

מנגד, נוגדן חד-שבטי, Ramucirumab (טירמזה), המכוון כנגד קולטן ל-VEGF דרך קישור לחלק החיצוני של VEGF-R2, אושר ע"י מנהל המזון והתרופות כטיפול קו-שני. עם זאת, במחקר REGARD בשלב 3, הטיפול ב-Ramucirumab הביא לשיפור לא-מובהק של 1.4 חודשים בהישרדות כוללת, בהשוואה לפלסבו, כאשר ניתן כתוספת לטיפול סטנדרטי, והביא להארכת הישרדות ללא-התקדמות בהיקף של 0.8 חודשים בלבד.

 

במחקר RAINBOW, שהשוואה בין Ramucirumab עם Paclitaxel אל מול Paclitaxel עם פלסבו, ההשפעה על ההישרדות הייתה גדולה יותר, עם שיפור של 2.3 חודשים בהישרדות הכוללת עם משלב שכלל Ramucirumab, כמו גם שיפור בהישרדות ללא-התקדמות ובשיעורי התגובה.

 

ההרצאה השלישית נערכה ע"י מומחים מטוקין בנושא מעכבי נקודות בקרה חיסונית בסרטן קיבה. הם ציינו כי מחקר ATTRACTION-2 בשלב 3 בחולים אסייאתים הדגים כי Nivolumab (אופדיבו) לאחר טיפול סטנדרטי לווה בשיפור משמעותי בהישרדות כוללת ונסבל היטב.

 

ההשפעה החיובית של תרופות אלו זכתה לתמיכה בעקבות ממצאי מחקר KEYNOTE-059, שהוכיחו כי באוכלוסיה לא-אסייאתית ברובה, Pembrolizumab (קיטרודה) הביא לשיפור דומה בתגובת הגידול ובהישרדות, כאשר ניתנו כטיפול קו-שלישי או בשלב מאוחר יותר.

 

מספר מחקרים הנערכים בימים אלו שמים דגש על כך שלא כל גידולי הקיבה דומים, וכי על-בסיס פרופיל הגידול ניתן לבחור בטיפול שיביא לתוצאות הטובות ביותר.

 

בהרצאה האחרונה בנושא חוקרים מפריז התמקדו בחשיבות תאי גזע של סרטן בסרטן קיבה, וציינו את היכולת של תאים להתמיין וחידוש עצמי. לדבריהם, מדובר בתאים חשובים מאוד בהופעת ממאירות, אך הם גם חשובים בהתפתחות עמידות לטיפול והתפשטות גידולים.

 

המומחים הסבירו כי ישנה הפרעה בבקרת STAT3 (Signal Transducer and Activator of Transcription 3) בתאי סרטן, ומרכיב זה הינו מועמד טוב לטיפול. עם זאת, קשה לכוון טיפול כנגד יעד זה, מאחר ומעכבים קודמים שפותחו כנגדו הובילו למולקולות לא-יציבות עם חדירות ירודה של הממברנות ופרמקוקינטיקה ירודה, עם רעילות עצבית משמעותית.

 

עם זאת, קיימת תקווה עם BBI-608, תרופה חדשה, ראשונה מסוגה, הניתנת פומית והוכיחה חסימת פעילות תאי גזע של סרטן, ללא פגיעה בתאי גזע תקינים. התרופה מכוונת ישירות לעיכוב STAT3 והדגימה סימנים מבטיחים של פעילות כנגד גידולים בחולים עם סרטן קיבה וצומת וושט-קיבה. כעת התרופה נבחנת במשלב עם Paclitaxel.

 

מתוך כנס ESMO

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני