חדשות

חולי גלאוקומה יכולים לעסוק בפעילות אירובית בעוצמה בינונית (מתוך BMC Ophthalmol)

16/09/2009

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוגוסט של BMC Ophthalmology, עולה כי מטופלים עם גלאוקומה יכולים לעסוק בפעילות גופנית ללא חשש מהשפעה שלילית על הלחץ התוך עיני.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עלייה במספר האנשים העוסקים בפעילות גופנית אירובית, כגון ג'וגינג ורכיבה על אופניים. לכן, יש לאתר הגבלות או מכשולים הנוגעים לאפקט של הפעילות על הלחץ התוך עיני. מחקרים קודמים הדגימו שנבדקים בריאים חווים ירידה בלחץ תוך עיני לאחר סוגים מסוימים של פעילות גופנית (מהליכה ועד לפעילות גופנית מתישה). המידע הנוגע לאפקט של פעילות גופנית על הלחץ התוך עיני בקרב מטופלים הלוקחים תרופות נגד גלאוקומה מוגבל.

 

במחקר הנוכחי, החוקרים בדקו כיצד לחץ תוך עיני מושפע באתלטים, בנבדקים שאינם אתלטים ובחולי גלאוקומה העוסקים בפעילות אירובית עם או ללא טפטוף של תרופות שונות נגד גלאוקומה. במחקר לקחו חלק 100 נבדקים בריאים ו-45 מטופלים עם גלאוקומת זווית פתוחה.

 

הנבדקים חולקו ו-7 קבוצות : נבדקים עם לחץ תוך עיני תקין שעסקו בג'וגינג או רכיבה על אופניים באופן שגרתי (קבוצה A, 25 נבדקים), נבדקים עם לחץ תוך עיני תקין שטפטפו לאחת העיניים שלהם חוסם בטא הנקרא timolol maleate 0.5% (קבוצה B, 40 נבדקים), אנלוג הפרוסטגלנדין הנקרא latanoprost 0.005% (קבוצה C, 20 נבדקים) או אגוניסט האלפה הנקרא brimonidine tartrate 0.2% (קבוצה D, 15 נבדקים). שאר הקבוצות כללו מטופלים עם גלאוקומה שקיבלו טיפול ב-timolol maleate (קבוצה E, 15 נבדקים), ב-latanoprost (קבוצה F , 15 נבדקים) או טיפול משולב נגד גלאוקומה (קבוצה G, 15 נבדקים). הטיפול טופטף בשתי העיניים. החוקרים מדדו לחץ תוך עיני של שתי העיניים לפני ואחרי הפעילות הגופנית.

 

לאחר הפעילות הגופנית הופיעה ירידה משמעותית בלחץ התוך עיני. פעילות אירובית בעוצמה בינונית מפחיתה לחץ תוך עיני של נבדקים בריאים. לחץ תוך עיני לאחר פעילות גופנית הופחת גם לאחר טפטוף חוסם בטא, אנלוג של פרוסטגלנדין או אגוניסט אלפה. חולי גלאוקומה שכבר קיבלו טיפול נגד גלאוקומה חוו גם הם ירידה בלחץ התוך עיני.

 

לסיכום, פעילות אירובית שגרתית בעוצמה בינונית מועילה ולכן יש לעודד חולי גלאוקומה לעסוק בפעילות זו. הצעד הבא יהיה לבדוק כיצד סוגים אחרים של פעילות גופנית משפיעים על הלחץ התוך עיני, בעיקר במטופלים שכבר לוקחים תרופות נגד גלאוקומה.

 

 

BMC Ophthalmol 2009;9:6

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני