חדשות

איגוד רופאי העיניים מציג מחשבון חדש להערכת הסיכון להתפתחות גלאוקומה

23/12/2019

הודעת האיגוד לרפואת עיניים

גלאוקומה מהווה את הגורם ה-2 בעולם לעיוורון, כאשר כ-50% מהמקרים לא מאובחנים בשל חוסר מודעות מצד הציבור. כעת, מבחן פשוט ביוזמת  איגוד רופאי העיניים בישראל מאפשר לכל אחד לבחון בעצמו אם הוא בחשד לחלות במחלה, ולגשת לבדיקת רופא עיניים לאבחון מוקדם.

מבחן ה- 10 לגלאוקומה נועד כדי לאפשר לכל אחד לבחון את עצמו לאתר חשד למחלת הגלאוקומה. 

המבחן, אשר גובש בידי פרופ' דני געתון יו"ר איגוד רופאי העיניים, ודר' יעקב דן, חבר ועד האיגוד, ובשיתוף עם החוג לגלאוקומה היא להעלות את מודעות הציבור למחלת הגלאוקומה ולהמריץ את הציבור לגשת לבדיקת רופא העיניים. 

המבחן אשר זמין לציבור הרחב באתר איגוד רופאי העיניים בישראל,  מורכב מ-10 שאלות, ובסיומו מוביל לציון והנחייה לגולש לגבי הדחיפות לפנייה לרופא העיניים. 

"מה שהניע אותנו בגיבוש המבחן הוא ההבנה שיותר מדי אנשים מאובחנים כסובלים מגלאוקומה בשלב מאוחר מידי, וזה לא חייב להיות כך", מסביר דר'  דן. "סטטיסטית, %12 מאוכלוסיית העיוורים בישראל הינם על רקע גלאוקומה", זהו נתון כואב שיכול להצטמצם משמעותית לו רק המודעות לגילוי מוקדם של המחלה תגבר. עוד מסביר פרופ' געתון את חשיבות הגילוי המוקדם של המחלה אשר מכונה גם "הגנב השקט של הראייה", כי הגלאוקומה לרוב חסרת כל תסמינים ואף אחד לא מרגיש בהתפתחות המחלה בעיניו.

כידוע, המחלה לא כואבת או מובילה לדימום, היא מובילה אט אט לאיבוד שדה הראייה עד שמגיעים למצב של עיוורון מוחלט. לכן ממליץ איגוד רופאי העיניים לציבור הכללי כי כל מי שעבר את גיל 40 ייגש לרופא עיניים לבדיקה תקופתית .

רקע על המחלה:  גלאוקומה הינה מחלה רבת גורמים וגורמי סיכון,  שכיחות המחלה עולה עם הגיל, כאשר 1 מכל 10 בקרב בני 80 ומעלה מאובחן בגלאוקומה;  גורם הסיכון המוביל לגלאוקומה הוא לחץ תוך עיני (%70 מהמאובחנים) אשר יחד עם גורמי סיכון נוספים כמו גיל, גנטיקה, מוצא, מצב אופטי ובריאותי כללי מובילים לנזק בעצב הראייה. הנזק האופייני לראייה בחולי גלאוקומה הוא נזק לשדה הראייה, כאשר הנזק לחדות הראייה מתגלה רק בשלבי המחלה המאד מתקדמים. הטיפול במחלת הגלאוקומה, לרוב יחסית פשוט בשלבים מוקדמים וכרוך באי נעימות מזערית ומביא למניעה משמעותית בראייה.


 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני