חדשות

הקשר בין התנהגויות בריאות והישרדות בגידולי ראש-צוואר (מתוך J Clin Oncol)

08/04/2009

סגנון חיים לפני קבלת טיפול בגידולי ראש-צוואר חשוב בשיפור פרוגנוזה של מטופלים אלה, כך עולה ממחקר חדש, שפורסם במהדורת מארס של Journal of Clinical Oncology. המחקר מצא שעישון, צריכת אלכוהול מופרזת, צריכת פירות נמוכה ופעילות גופנית לא מספקת קשורים עם שיעורים נמוכים יותר של הישרדות.

 

מצב העישון לפני הטיפול בגידולי ראש-צוואר הוא הפרדיקטור החזק ביותר של הישרדות. צריכת אלכוהול בעייתית וצריכת פירות נמוכה קשורים עם הישרדות לא טובה, למרות שצריכת ירקות אינה קשורה. פעילות גופנית הייתה גם היא קשורה להישרדות בניתוח חד משתני והגיעה למובהקות סטטיסטית במודל רב משתני (יחס סיכונים [HR] – 0.98, רווח בר סמך 95% : 0.95-1.00).

 

נראה כי המחקר הנוכחי מאשר שהתנהגות בריאה יכולה לשחק תפקיד במניעת התפתחות גידול ממאיר ולהשפיע על ההישרדות לאחר אבחון הגידול.

 

לדברי החוקרים, נכון להיום, מערכות הבריאות בארצות הברית מתמקדות במתן טיפול, כאשר הנטייה היא להעלים עין מהתנהגויות בריאות, אך יש לזכור כי התנהגויות אלה יכולות להשפיע על הישרדות המטופל כפי שהודגם במחקר הנוכחי.

 

מטרת המחקר הפרוספקטיבי הנוכחי הייתה להעריך האם 5 גורמים הקשורים לבריאות : עישון, צריכת אלכוהול, תזונה, פעילות גופנית ושינה, יכולים לנבא הישרדות של 504 מטופלים שזה עתה אובחנו כסובלים מקרצינומת תא קשקשי בראש-צוואר. לאחר ההערכה הראשונית, המטופלים עברו סקרים כל 3 חודשים למשך שנתיים ולאחר מכן כל שנה. תקופת המעקב החציונית הייתה 999 ימים (טווח בין 19 ל-2010) ושיעור התמותה לאחר שנתיים היה 24.2%.

 

בזמן אבחון הגידול, 26.4% מהמטופלים עישנו ו-55.2% היו מעשנים בעבר. 26.2% מהמטופלים סבלו מבעיית צריכת אלכוהול וקרוב לשליש אכלו פחות מ-4 מנות פירות בחודש. יותר משני שליש מהמטופלים אכלו פחות מירק אחד ביום.

 

צריכה קלורית יומי ממוצעת הייתה 2351 ו-BMI היה 26.7 kg/m2 . ניקוד ממוצע של פעילות גופנית, שנמדד על ידי סקאלה ברת תוקף של פעילות גופנית בקשישים, היה 115 (ניקוד ממוצע עבור נבדקים בני 65-100 הינו 103). שינה נמדדה באמצעות שאלות ממחקר תוצאות רפואיות. ניקוד השינה הממוצע עבור מבוגרים, שביקרו במרפאה רפואית היה 72 ועבור נבדקי המחקר, 67.

 

עישון הוא הגורם הסיבתי העיקרי לגידולי ראש-צוואר ולכן אין זה מפתיע שמספר כה גדול של מטופלים עדיין עישנו עם אבחנת הגידול או שעישון נמצא כפרדיקטור החזק ביותר של הישרדות. עישון בהווה (HR – 2.4, רווח בר סמך 95% : 1.3-4.4) ועישון בהווה (HR – 2.0, רווח בר סמך 95% : 1.2-3.5) היו קשורים משמעותית עם הישרדות לא טובה. שינה, לעומת זאת, לא הייתה קשורה עם הישרדות בניתוח חד או רב משתני.

 

ניתוח חד ורב משתני מצאו שמצב העישון היה הפרדיקטור החזק ביותר של הישרדות, בעוד שבניתוח חד משתני בלבד, צריכת אלכוהול מופרזת, צריכת פירות נמוכה ורמה נמוכה של פעילות גופנית השפיעו שלילית על הישרדות.

 

ממאמר מערכת נלווה עולה כי המידע הקיים מציע שהתנהגויות לא טובות של סגנון חיים אינן קורות באופן בלתי תלוי אלא קשורות זו לזו.  המחקר הנוכחי הוא אחד מרבים שמדגים שמעשנים צורכים יותר אלכוהול, עוסקים פחות בפעילות גופנית וצורכים מזונות לא אופטימאליים.

 

מטופלים שהחלימו מגידול ראש-צוואר ומעשנים בהווה או בעבר מייצגים אוכלוסיה הזקוקה לא רק להתערבות להפסקת עישון אלא גם להתערבויות המטפלות בהתנהגויות רבות אחרות.

 

עד היום, לא בוצע מחקר, שבדק התערבות הכוללת מרכיבים רבים, כגון הפסקת עישון, תזונה, פעילות גופנית והפחתת צריכת אלכוהול, במטופלים שאובחנו כסובלים מגידול ממאיר. בשנים הבאות, התקשורת בין אונקולוגים ומדעני התנהגות תהיה המפתח בפיתוח, מתן והערכה מוצלחת של התערבויות רבות בכל ספקטרום המטופלים שהחלימו ממחלת הסרטן.

 

 

J Clin Oncol. Published online before print March 16, 2009

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני