חדשות

בדיקת PET/CT מסייעת באבחנה של ממאירות ראש וצוואר (מתוך כנס ה-European Congress of Radiology)

16/03/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

ממחקר חדש שהוצג בכנס ה-European Congress of Radiology עולה כי בדיקת FDG-PET/CT (18 Fluorodeoxyglucose Positron Emission Tomography/Computed Tomography) מספקת נתונים מדויקים בנוגע לאבחנה של ממאירויות של הראש והצוואר ממקור לא-ידוע.

 

החוקרים מסבירים כי קשה במיוחד לאבחן ממאירויות של הראש והצוואר, כאשר באמצעות אנדוסקופיה, בדיקה גופנית, או עם בדיקות הדמיה קונבנציונאליות, מזהים רק 20-27% מהאתרים הראשוניים. גם עם ניתוח לאחר המוות, לא תמיד מזהים בבירור את אתר הגידול הראשוני.

 

גידול מסוג SCC (Squamous Cell Carcinoma), האחראי ל-70-90% מהממאירויות של הראש והצוואר ממקור לא-ידוע, הינו גידול אלים במיוחד, עם חציון הישרדות של פחות משנה אחת. למרות הפרוגנוזה הגרועה, ניתן לשפר את ההישרדות לעד 23 חודשים במידה וניתן לזהות את האתר הראשוני עם טיפול קרינתי מכוון לאזור זה.

 

במחקר ביקשו החוקרים לבחון את התועלת של בדיקת FDG-PET/CT בזיהוי הגידולים; לשם כך, החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות ובדיקות ההדמיה של 63 חולים (43 גברים, 20 נשים) עם גרורות לקשריות לימפה צווארית וגידול ראשוני סמוי, למרות בירור קליני והדמייתי.

 

שני חוקרים בחנו באופן בלתי-תלוי את ההדמיות והדיווחים, והשוו את הממצאים אל מול בדיקות היסטולוגיות.

 

מהתוצאות עולה כי בדיקת PET/CT זיהתה נכונה 26 גידולים ראשוניים ב-63 חולים, עם שיעורי אבחנה של 41.3%.

 

התוצאות כללו 17 תשובות שליליות-נכונות, 11 תשובות שליליות-שגויות (גידול ראשוני זוהה באמצעים אחרים למרות בדיקת PET/CT שלילית) ו-9 תשובות חיוביות-שגויות (חיפוש ישיר לא העלה אבחנה היסטולוגית באתר החשוד לפי בדיקת PET/CT).

 

הרגישות והסגוליות של בדיקת PET/CT עמדו על 70.3% ו-65.4%. לבדיקת ההדמיה ערך מנבא חיובי של 74% וערך מנבא שלילי של 61%. הדיוק הכולל של הבדיקה עמד על 68%.

 

החוקרים מציינים מבין 21 תשובות חיוביות-נכונות, ב-81% היה מדובר בגידול ראשוני מסוג SCC, ב-15 מקרים היה מדובר בגידול של הלשון או השקדים, שני מקרים היו בבלוטות הרוק ובשני מקרים מדובר היה בגידול SCC של בלוטת התריס. ביתר 19% המקרים עם תשובה חיובית בבדיקת PET זוהו גידולים מחוץ לאזור הראש והצוואר. מרבית התשובות השגויות-שליליות היו במקרים של גידולים קטנים מ-5 מ"מ.

 

החוקרים סבורים כי לבדיקת PET חשיבות רבה, בעיקר במקרים בהם ישנם גרורות מעל לגובה עצם הבריח, כאשר הקשר הבולט ביותר הינו עם גידולים מסוג SCC. הם מודים כי לעיתים קשה לזהות את הממאירויות באזור הראש והצוואר לאור המבנה האנטומי.

 

מתוך כנס ה-European Congress of Radiology

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני