חדשות

היפוגליקמיה נפוצה ומסוכנת במבוגרים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Intern Med)

14/12/2013

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine שופך אור על המהלך הקליני של סוכרת מסוג 2 בחולים בשנות השישים, שבעים ושמונים לחייהם ומדווח כי היפוגליקמיה הינה סיבוך לא-פטאלי נפוץ, שני למחלות לב וכלי דם. באופן לא-מפתיע, שיעורי התמותה עולים באופן חד עם הגיל.

 

מדובר בתיאור הראשון של המהלך של סוכרת בחולים מבוגרים, על-בסיס נתונים עדכניים משנת ה-2000, בניגוד לנתונים משנות התשעים של המאה הקודמת. מהנתונים עולה כי היפוגליקמיה, תופעת לוואי של הטיפולים לסוכרת, הינה הסיבוך המג'ורי השני או השלישי בשכיחותו בקשישים. בפרט, בחולים בשנות השמונים לחייהם עם סוכרת במשך למעלה מעשר שנים, נדרשת משנה זהירות בטיפול בסוכרת, מאחר ואוכלוסייה זו מצויה בסיכון הגבוה ביותר להיפוגליקמיה.

 

לדברי החוקרים, קרוב ל-12 מיליון חולי סוכרת בארצות הברית הם בגילאי 60 שנים ומעלה, ומספר זה צפוי להכפיל את עצמו במהלך עשרים השנים הבאות, לאור עליה בתוחלת החיים ובשכיחות עודף-משקל/השמנת-יתר.

 

במטרה לבחון את הנושא, החוקרים ביקשו לבחון את סיבוכי סוכרת ואת שיעורי התמותה בחולים מבוגרים במדגם שכלל כ-72,000 חולים עם סוכרת מסוג 2, שהיו בגילאי 60 שנים ומעלה בשנת 2004. המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות גיל (60-69 שנים, 70-79 שנים ו-80 שנים ומעלה) ושתי קטגוריות לפי משך הסוכרת (עד 9 שנים או 10 שנים ומעלה).

 

תוצאות המחקר כללו אירועים היפרגליקמיה או היפוגליקמיה אקוטיים, סיבוכים מיקרווסקולאריים (מחלת כליות סופנית, רטינופתיה סוכרתית, מחלת עורקים היקפית וקטיעה של גפה תחתונה), מחלת עורקים כלילית, אירוע מוחי, אי-ספיקת לב ותמותה.

 

בקרב חולים מבוגרים עם סוכרת למשך תקופה קצרה, הסיבוכים הנפוצים הלא-פטאליים כללו מחלת עורקים כלילית, אי-ספיקת לב ואירועים מוחיים, ולאחריהם מחלת עיניים והיפוגליקמיה. בקרב אלו עם סוכרת למשך תקופה ארוכה יותר, שיעור אירועי היפוגליקמיה היה דומה לשיעורי מחלת עורקים כלילית ואירועים מוחיים.

 

בכל קבוצת גיל, שיעור הסיבוכים עלה באופן דרמטי עם משך הסוכרת. שיעור הסיבוכים הקרדיווסקולאריים, היפוגליקמיה ותמותה עלו באופן חד עם גיל מתקדם, בעוד ששיעורי סיבוכים מיקרווסקולאריים נותר יציב או ירד.

 

החוקרים כותבים כי לאור ממצאים אלו, אין מקום לגישה אחת לאיזון רמות הסוכר של כלל חולי סוכרת, מאחר ואמנם איזון זה חשוב למניעת סיבוכי סוכרת, אך מנגד עלול להוביל לאירועי היפוגליקמיה.

 

JAMA Intern Med. Published online December 9, 2013

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני