חדשות

טיפול בלבלב בי-הורמונלי ''מלאכותי'' שיפר איזון גליקמי והפחית היפוגליקמיות בחולי סוכרת סוג 1 (מתוך NEJM)

16/06/2014

מאת מערכת אי-מד

לבלב בי-הורמונלי "מלאכותי" משפר שליטה גליקמית ומוביל לפחות היפוגליקמיות בחולי סוכרת סוג 1, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש ב-NEJM .

הנתונים מגיעים ממחקרים שנעשו הן במבוגרים והן במתבגרים, ולפיהם רמות הסוכר הממוצעות בדם היו נמוכות יותר ב-5 הימים שבהם המטופלים נוטרו וטופלו באמצעות מערכת אספקת אינסולין סגורה, תוך שהם ממשיכים בשגרת חייהם הרגילה.

המכשיר מתואר כניתן ללבישה, אוטונומי, ביו-הורמונלי המשמש כלבלב ביוני, הפחית גם את הזמן הממוצע של קריאות סוכר נמוכות. החוקרים מדגישים כי זהו המחקר הראשון המדווח על תוצאות בשימוש בלבלב מלאכותי בתנאי שגרה יום יומית . ל- 20 המשתתפים במחקר הומלץ ללכת לעבודה ולהמשיך בשגרת חייהם, כש-32 המתבגרים שהשתתפו במחקר שהו במחנה נוער סוכרתי. שתי הקבוצות נוטרו באופן צמוד ע"י אחות אשר בדקה באופן קבוע את הנתונים שהתקבלו מהמערכת.

המחקר שהיה במבנה של מעבר בין קבוצות:  המשתתפים עברו מטיפול בן 5 ימים במשאבת אינסולין לטיפול באמצעות המערכת של ה"לבלב המלאכותי".

מערכת הלבלב המלאכותי כללה גם אלגוריתם שהופעל על מכשירי סמרטפון מסוג iPhone 4S ביחד עם מערכת פלטיניום G4 של ניטור סוכר רציף (CGM) של Dexcom שסיפקה מידע מידי 5 דקות.

בסה"כ , כאמור, המערכת שיפרה רמות סוכר תוך כדי הפחתת היפוגליקמיות הן במבוגרים והן במתבגרים .

במבוגרים, רמת הסוכר הממוצעת בדם לאורך 5 הימים במערכת הלבלב המלאכותי הייתה נמוכה יותר בהשוואה לתקופת הבקרה , וירדה מ-159 מ"ג/ד"ל ל-138 מ"ג/ד"ל. בנוסף, שיעור הזמן שבו המטופלים היו עם רמות נמוכות של סוכר (מתחת ל-70 מ"ג'/ד"ל ) ירד מ-7.3% בקבוצת הבקרה ל-4.8% בקבוצת הלבלב המלאכותי.  החוקרים מעירים כי השינויים המשמעותיים ביותר היו לאחר היום הראשון שבו המטופלים אימצו את השימוש במערכת.

בקבוצת המתבגרים המגמות היו דומות: ירידה מ-157 מ"ג/ד"ל סוכר בדם ל-138 מ"ג/ד"ל (P=0.004), וירידה בצורך להתערב בהיפוגליקמיות מ-1 כל 0.8 ימים ל-1 כל 1.6 ימים, ( P<0.001 ).

עם זאת, שיעור הזמן שבהם המטופלים היו עם רמות סוכר נמוכות היה דומה בשתי הקבוצות : 6.1% ו-7.6% בהתאמה, ייתכן מכיוון שהמשתתפים שהו במחנה של ילדים סוכרתיים שבו הייתה הקפדה וניטור גבוהים בכל מקרה.

כמו כן שלושה מטופלים בשתי הקבוצות שנבחנו סבלו מהיפרקטומניה חולפת שנפתרה לאחר שינוי בעירוי, או פתרון תקלה טכנית במכשיר של הלבלב המלאכותי.

החוקרים מסכמים כי השימוש בלבלב הביוני הבי-הורמונלי בשני המחקרים הקצרים בא לידי ביטוי בשיפור שליטה גליקמית טובה יותר מזו האפשרית בטיפול הסטנדרטי הנוכחי, ושאפשר לראות בתוצאות המחקר כ"מבטיחות". החוקרים מוסיפים כי השימוש במיכשור בביהורמונלי לטיפול סוכרת סוג 1 מאפשר אספקת אינסולין וגלוקגון , שני הורמונים שחולי סוכרת סוג 1 זקוקים לו.

עם זאת,  הם מציינים שיש צורך בעוד מחקרים לצורך חקירת הטכנולוגיה, בעיקר באשר למימצאים לגבי המובהקות של ההבדל בהפחתת אירועי ההיפוגליקמיות בקרב מתבגרים.  

New Engl J Med 2014; DOI: 10.1056/NEJMoa1314474.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני