חדשות

הטיפול במשאבות אינסולין יעיל יותר מהמשך הטיפול עם זריקות מרובות ביום בחולי סוכרת סוג 2 שאינם מאוזנים (The Lancet)

18/07/2014

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

הטיפול במשאבת אינסולין עשוי לסייע לחלק מהחולים עם סוכרת מסוג 2, עבורם זריקות יומיות מרובות לא הביאו לאיזון הולם של רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר OPT2MISE, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת The Lancet.

 

מדגם המחקר כלל 331 חולים עם סוכרת מסוג 2, עם רמות HbA1c בטווח 8-12% למרות חודשיים של טיפול אופטימאלי בזריקות אינסולין יומיות מרובות. המשתתפים חולקו באקראי להמשך טיפול בזריקות יומיות מרובות או לטיפול במשאבת אינסולין פארדיים VEO. לאחר שישה חודשים, ערכי HbA1c ירדו ב-1.1 נקודות אחוז עם הטיפול במשאבה, לעומת ירידה של 0.4 נקודות אחוז בלבד עם זריקות יומיות.

 

למחקר גויסו חולים מ-36 מרכזים בעולם, ביניהם 6 בישראל, קנדה, אירופה, דרום אפריקה וארצות הברית. כל החולים קיבלו כבר טיפול באינסולין. 495 חולים לקחו חלק בתקופת הרצה שכללה חודשיים של זריקות יומיות מרובות של אינסולין. מבין 331 החולים עם ערכי HbA1c שנותרו גבוהים, 168 חולקו לטיפול במשאבת אינסולין ו-163 חולקו להמשך טיפול בזריקות יומיות מרובות. ב-40% מהחולים בשתי הקבוצות תועדו מדדים חריגים במבחנים להערכת התפקוד הקוגניטיבי, המעידים על ליקוי קל.

 

ערכי HbA1c עמדו על 9.0% בשתי הקבוצות בתחילת המחקר, וירדו לאחר שישה חודשים ל-ל-7.9% עם משאבת אינסולין לעומת 8.6% עם זריקות יומיות מרובות (p<0.0001). התוצאות היו דומות לאחר תקנון לערכי HbA1c בתחילת המחקר.

 

שיעור החולים עם ערכי HbA1c של 8% ומטה היה גבוה כמעט כפליים עם משאבת אינסולין (55% לעומת 28%,p<0.00001).

 

בסיכומו של דבר, הירידה בערכי HbA1c הייתה בלתי-תלויה במשך סוכרת, מדד מסת הגוף, רמת השכלה, מדדי תפקוד קוגניטיבי ומספר בדיקות הסוכר בדם שביצעו החולים בכל יום. הירידה בערכי HbA1c לא הייתה שונה משמעותית עם טיפול במטפורמין.

 

בתום המחקר, המינון היומי הכולל של אינסולין היה נמוך משמעותית עם משאבת אינסולין (97 לעומת 122 יחידות), ללא הבדל משמעותי בשינוי במשקל הגוף בין שתי הקבוצות (1.5  ק"ג לעומת 1.1 ק"ג, p=0.322).

 

שני אירועים חריגים חמורים על-רקע סוכרת (היפרגליקמיה או קטוזיס ללא חמצת) הובילו לאשפוזים של חולים שטופלו במשאבת אינסולין, זאת בהשוואה לאירוע אחד בקרב המטופלים בזריקות יומיות מרובות. לא תועדו מקרים של קטואצידוזיס באף אחת מהקבוצות, ומקרה אחד של היפוגליקמיה חמורה תועד בקבוצת טיפול בזריקות יומיות מרובות.

 

מהמחקר עולה כי משאבת אינסולין יעילה בקבוצת חולים שלא הגיבו היטב לכל אפשרויות הטיפול האחרות. ממצאים אלו מספקים תקווה חדשה לחולים בסיכון גבוה לסיבוכים והחוקרים מאמינים כי ממצאי המחקר עשויים להביא לשינוי גישת הטיפול באינסולין בחולים עם סוכרת מסוג 2.

 

Lancet. Published online July 3, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

 

בהודעה שהועברה לעיתונות ע"י חברת אגנטק, משווקת משאבות האינסולין מדטרוניק מינימד בישראל, מצוטטים רופאים בכירים המתייחסים לתוצאות המחקר:

 

פרופ' איתמר רז נשיא המועצה הלאומית לסוכרת  מברך על  תוצאות המחקר ואומר "חולים עם סוכרת מסוג 2 שמטופלים עם 4 זריקות ליום הם חולים עם משך מחלה ארוך. בחולים אלו כל ניסיון להוריד את רמת הסוכר ליעדי המטרה, כרוך בסיכון גבוה לאירועי היפוגליקמיה. המחקר הנוכחי הדגים שבקבוצת סיכון זו על ידי מעבר לטיפול במשאבת אינסולין ניתן להגיע ליעדי המטרה באיזון הסוכרת ,בחלק ניכר מהמטופלים, ללא עליה באירועי היפוגליקמיה. יהיה צורך במחקרים נוספים למשך זמן ארוך יותר".

 

ד"ר מצגר, מומחית לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, שרותי בריאות כללית, מחוז ירושלים, חוקרת OpT2mise אומרת: "למרות הטיפולים החדשניים של השנים האחרונות, מספר לא מבוטל של מטופלים הסובלים מסוכרת מסוג 2 לא מצליחים להגיע לאיזון טוב של רמות הסוכר, למרות טיפול אינטנסיבי הכולל  לעתים זריקות מרובות של אינסולין כל יום. חוסר איזון זה מעלה את הסיכון לסיבוכים קשים של המחלה, עם מחיר בריאותי וכלכלי כבד. טיפול במשאבת אינסולין מהווה אופציה טיפולית חדשה למטופלים האלה, והוכח עכשיו כיעיל ובטוח במחקר ה- OpT2mise. תוצאות המחקר חשובות, והראו שהטיפול במשאבת אינסולין יכול להביא לשיפור ברמת HbA1C, ללא עליה בתדירות אירועי היפוגליקמיה. לטיפול זה עתיד להיות מקום משמעותי באסטרטגיה הטיפולית באוכלוסיית המטופלים עם סוכרת מסוג 2, הממשיכה לגדול בקצב מדאיג".

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני