מאמרי מערכת

עדכוני DHEA /מאת פרופ' דני זיידמן, עורך גינקולוגיה

04/06/2009

מה חדש בנושא נטילת DHEA בנשים עם אי ספיקה שחלתית?

עד כה כמעט כל הדיווחים שמורים לכאורה על שיפור בתגובה השחלתית בעקבות שימוש ב- DHEA הגיעו ממרכז אחד בארה"ב, זה שבראשותו של ד"ר נורברט גליישר.  חסרים על כן נתונים ממחקרים מבוקרים ביחס לתועלת המוכחת שבנטילת DHEA בנשים עם רזרבה שחלתית ירודה מאד.  בהתאם, נראה שההמתנה הארוכה להוכחה ברורה של היעילות של DHEA, זו שיכולה לבוא רק ממחקרי מעקב אקראיים שישוו את היעילות של מתן DHEA לעומת מתן פלצבו, רחוקה מלבוא לכדי סיום.  לצערנו ד"ר גליישר דיווח לאחרונה כי שני ניסיונות לערוך מחקרים מסוג זה נכשלו, פעם אחת בניו-יורק ואח"כ במחקר משותף עם מספר מרכזים באירופה.  זאת בגלל שנשים עם רזרבה שחלתית מאד נמוכה לא חושבות שיש להן מספיק זמן ומסרבות על כן להיכלל במחקר אקראי חשוב מסוג זה.

Fertil Steril. 2009 May;91(5):e14

מה זה DHEA וכיצד הוא מסייע לנשים עם שחלות בעלות רזרבה נמוכה?

DHEA או Dehydroepiandrosterone  הינו סטרואיד שמופרש בגוף על ידי קליפת האדרנל והשחלה. ה- DHEA מיוצר מכולסטרול והינו חשוב מאד ליצירת טסטוסטרון, אך גם אסטרדיול, ברקמות הפריפריות.  DHEA הינן פרוהורמון חיוני ליצירת ההורמונים הסטרואידיים בשחלה.

הרמות של DHEA  נותרות גבוהות לאורך כל שנות הפריון ויורדות באופן משמעותי בגיל המעבר.  לא ברור האם ההשפעה של נטילתDHEA  נובעת רק מחשיבותו ליצירת הורמוני המין או קשורה לפעילות נוספת, למשל העלאת רמות גורם הגדילה דמוי אינסולין (IGF-I) בזקיק והשפעותיו על פעילות ההורמונים הגונדוטרופינים.  בנוסף, במודל של חולדה נמצא כי DHEA מעלה את מספר הביציות הפעילות ומפחית תהליכים שגורמים לאטרזיה של הזקיקים.  תגובות דומות נצפו בנשים שנחשפו להורמונים אנדרוגניים.

 האם לנשים עם ערכי FSH גבוהים יש טעם ליטול DHEA?

יש להבדיל בין נשים עם כשלון שחלתי מוקדם, שבד"כ מאובחנות על פי ערכי FSH גבוהים מ- 40-50 יח' לליטר בגיל פחות מ- 40-42 שנה, לנשים עם הזדקנות מוקדמת של השחלה.  מקובל כיום לתת DHEA באופן שגרתי לנשים עם ערכי FSH עד לרמה של 40 יחידות למ"ל.  ישנם מספר דיווחים מפתיעים על נשים עם אי ספיקה שחלתית, שבאה לידי ביטוי ברמות FSH גבוהות מאד, שטופלו עםDHEA  והרו באופן עצמוני בעודן ממתינות לטיפולי ההפריה.

Fertil Steril. 2009 May;91(5):e14

 האם יש תופעות לוואי לנטילת DHEA?

מקובל שנטילתDHEA  כמעט ואינה קשורה בתופעות לוואי, למעט אולי עור שומני עם אקנה במקצת הנשים.  ד"ר גליה קרפ, מהמרכז הרפואי סורוקה שבבאר שבע, דיווחה לאחרונה על אישה בת 30, שהגיעה לבית החולים בשל התקף כפיון (אפילפסיה) לראשונה בחייה.  האירוע התרחש חודש לאחר שהחלה טיפול עם DHEA בשל תגובה שחלתית נמוכה על רקע נשאות של כרומוזום X שביר.  נראה שבמקרה זה ניתן לקשור את תופעת הלוואי הנדירה לתאונת דרכים שהאישה חוותה 5 שנים קודם לכן, ושגרמה לחבלת ראש קשה שהותירה אצלה מוקד צלקתי במוח.  למרות שמדובר בדיווח בודד עד היום, הרי שמקרה נדיר זה תואם תוצאות ממחקרים בחיות שמראים ש-  DHEA  יכול לחדור בקלות למוח ועשוי להיות בעל פעילות שם.  נראה על כן שנשים עם גורמי סיכון או נטייה להתקפי כפיון חייבות לשקול בזהירות את השימוש ב- DHEA.

Fertility and Sterility Vol. 91, No. 3, March 2009

 האם נטילת DHEA מעלה את רמות הפרוגסטרון?

ד"ר הורוביץ וחב' מהמרכז הרפואי וולפסון שבחולון דיווחו במאי 2009, בכנס השנתי של החברה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה), כי מתן DHEA לנשים עם תגובה שחלתית נמוכה מעלה אצלן את רמות הפרוגסטרון בשלב הפוליקולארי (שלב גיוס הזקיקים לפני הביוץ) בעת שהן מצויות בטיפולי הפריה.  המחקר התבסס על הערכת רמות הפרוגסטרון ביום 6 לטיפולי הפריה וביום מתן ה- HCG, במחזור בו האישה נטלה DHEA בהשוואה למחזור קודם בו האישה לא נטלה את ה- DHEA.  החיסרון של המחקר הנוכחי הוא אופיו הרטרוספקטיבי וגודלו הקטן (מתבסס על 15 נשים). אך מחקר זה תומך בניסיונם של מקצת מהרופאים. 

יש לציין שלא ברורה המשמעות הקלינית של העלייה הלא גדולה שנצפתה בערכי הפרוגסטרון, והחוקרים מציינים כי הם לא מצאו הבדל בין המחזורים בהם האישה נטלה או לא נטלהDHEA  ביחס לעובי רירית הרחם ומספר הביציות שנשאבו והופרו.  חמש מהנשים הראשונות שטופלו גם הרו.  החוקרים מסכמים כי על סמך קבוצת המדגם הקטנה שלהם ניתן לאשר כי חלה עליה קלה ברמות הפרוגסטרון לפני הביוץ.  החוקרים לא יודעים עדיין להסביר כיצדDHEA  מעלה את רמות הפרוגסטרון. אבל נראה שאין לעליה הקלה ברמות הפרוגסטרון השפעה שלילית כל שהיא על תוצאות טיפולי ההפריה.

 

האם טיפול עם DHEA יכול להוריד את רמות ה- FSH ?

קבוצה מיוון דיווחה לאחרונה על 5 נשים בנות 35 עד 40 שנה שניתן להן טיפול עם DHEA (25 מ"ג פעמיים ביום) עקב אי ספיקה שחלתית, שבאה לידי ביטוי גם ברמות גבוהות של FSH.  ערכי ה- FSH  של הנשים שנכללו בדיווח היו: 102, 112, 40, 30 ו- 45 וירדו לאחר טיפול עם DHEA ל- 19, 12, 12.5, 19 ו- 14, בהתאמה.  הירידה בערכי ה- FSH נצפתה בחלק מהנשים תוך כחודשיים בלבד והטיפול נמשך בד"כ שישה חודשים. אישה אחת הגיבה ל- DHEA  רק לאחר העלאת מינון ה- DHEA ל- 25 מ"ג שלוש פעמים ביום.  כל חמשת הנשים שתוארו הרו ללא טיפול, למרות רמות ה- FSH  הגבוהות.  מדובר בתוצאות מפתיעות מאד, אך יש לזכור שהן מתבססות על דיווח ראשוני ביחס לחמש נשים בלבד.

Mamas L & Mamas E. Premature ovarian failure and dehydroepiandrosterone

Fertil Steril 2009;91:644–6.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני