מאמרי מערכת

עדכון של נייר העמדה בנושא: ''החזרת עוברים בתהליך הפריה חוץ גופית''/מאת פרופ' דניאל זיידמן, עורך גינקולוגיה

18/06/2010

בישראל אין חקיקה מחייבת בנושא הגבלת מספר העוברים המוחזרים בהפריה חוץ גופית, אך מקובל שההנחיות שנוסחו בנייר העמדה מהוות הנחיות מקצועיות מחייבות, שלא ניתן לחרוג מהם ללא ההנמקה.

לאחרונה, ב- 5 למאי 2010, פורסם נייר עמדה עדכני (מספר 201) מטעם האגודה הישראלית למיילדות וגינקולוגיה בנושא: "החזרת עוברים בתהליך הפריה חוץ גופית".  ההנחיות החדשות באות במקום אלו שפורטו בנייר עמדה מס’ 8 – "החזרת עוברים" של האיגוד למיילדות וגינקולוגיה שאושר במרץ 2003. 

מחברי נייר העמדה, נציגים מטעם האיגוד הישראלי לחקר הפריון (איל"ה), מסבירים כי בהפריה חוץ-גופית הסיכוי להיריון, ולהיריון מרובה עוברים, גדל ככל שעולה מספר קדם העוברים המוחזרים ("קדם עובר" – מרגע ההפריה ועד שבוע לאחר ההפריה). הם מדגישים כי היריון מרובה עוברים כרוך בלידות מוקדמות ובפגות על כל סיכוניה.  הם גם מציינים שכאשר מתפתח היריון מרובה עוברים קיימת אומנם האפשרות להמליץ על דילול כאמצעי לשפר את תוחלת ההיריון, אך פעולה זו כרוכה בסיכון מוגבר לאורך כל ההיריון. מחברי נייר העמדה מדגישים כי הגבלת מספר קדם העוברים המוחזרים עשויה להפחית את שיעור ההריונות מרובי העוברים, בלי לפגוע כמעט בסיכויי ההיריון.  מסקנה זו מבוססת על ההנחה כי עבור נשים עם עוברים איכותיים ניתן להקפיא בהצלחה את העוברים העודפים.  במקרה זה החזרת עובר בודד ולאחריו עוד עובר בודד שהופשר, ייתן שיעורי היריון דומים להחזרת שני עוברים טריים, אם סיכון אפסי לתאומים.

ההמלצה העיקרית בנייר העמדה היא להחזיר עד שני קדם עוברים בשלושת טיפולי ההפריה הראשונים.  החידוש העיקרי בנייר העמדה העדכני הוא המלצה כי במטופלת שגילה 30 שנים או פחות ואשר יש לה עוברים איכותיים, יוחזר קדם עובר אחד בלבד בטיפול הראשון.  המלצה חדשה זו מייצגת מגמה כלל עולמית להמליץ במקרים של נשים צעירות עם עוברים טובים על החזרה של עובר בודד בלבד ((Single Embryo Transfer = SET.  הדבר נובע מהשיפור המתמיד בשיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה וממחקרים שמורים שעבור נשים עם עוברים איכותיים, החזרה של עובר בודד ובהמשך החזרה של העובר הנוסף שהוקפא נותנת שיעורי הריון דומים מאד לאלו המושגים בהחזרת שני עוברים, וכמובן מונעת כמעט לחלוטין את הסיכון להריון מרובה עוברים. נייר העמדה החדש מתיר -- במידה ולא הושג הריון -- להחזיר עד שני קדם עוברים בשני הטיפולים הבאים.  נייר העמדה החדש לא מחייב להחזיר עובר בודד במקרים מיוחדים של גברים ללא זרע (אזוספרמיה) על רקע לא חסימתי ולאחר שבוצע אבחון גנטי טרום השרשתי.

בדומה לנייר העמדה הקודם נייר העמדה החדש מציע לשקול החזרה של מספר קדם עוברים הגדול משניים בנסיבות הבאות:
        א. לאחר שלושה טיפולי הפריה חוץ גופית בהם הוחזרו עד שני קדם עוברים ללא השגת הריון.
        ב. בגיל אישה מעל 35 שנים, אחרי 2 החזרות של קדם עוברים ללא הריון.
        ג. בגיל האישה מעל 40 שנים, החל מהחזרה ראשונה (כאן יש שינוי מנייר העמדה הקודם שהגדיר את הגיל המבוגר כ- 41).

בנייר העמדה מומלץ כי בכל מקרה לא יעלה מספר קדם העוברים המוחזרים לרחם על 4 וכי  העלייה משניים לארבעה קדם עוברים צריכה להתבצע באופן הדרגתי.  בנייר העמדה החדש יש לראשונה התייחסות לתרומת ביצית, שם מומלץ כי מספר קדם העוברים המוחזרים יקבע בהתאם לגיל התורמת.  ביחס לעוברים שהוקפאו, ההמלצה לא השתנתה ונותרה ההנחיה שמורה כי בהחזרת קדם עוברים מופשרים יש לנהוג לפי ההמלצות שפורטו בתוספת של קדם עובר אחד בכל הקטגוריות.

בנייר העמדה החדש מצוין לראשונה כי לצורך חישוב מספר המחזורים שעברה המטופלת יחשבו המחזורים של החזרת קדם עוברים טריים ומחזורים עם החזרת קדם עוברים מופשרים באותו אופן.  כמו כן, מפורט עתה כי אישה שהרתה לאחר מספר טיפולי הפריה חוץ גופית, במחזור הטיפול שלאחר הלידה יוחזרו מספר קדם העוברים הדומה לזה שבו היא הרתה.

החזרה של עובר בודד הינה הדרך היחידה להימנע כמעט לחלוטין מהסיכון להריון מרובה עוברים.  גישה זו מומלצת כיום עבור נשים או זוגות שמעוניינים להימנע מהריון מרובה עוברים או בכלל אצל נשים בטיפולי ההפריה הראשונים שלהן.  עם זאת, החזרה של עובר בודד מתאימה בעיקר לנשים צעירות (<37), עם עוברים באיכות גבוהה וללא כישלונות קודמים מרובים בטיפולי הפריה.  בכל מקרה לא מומלץ בנשים צעירות להחזיר יותר משני עוברים בשלושת מחזורי ההפריה הראשונים.  ניתן לשקול החזרה של יותר עוברים כאשר קיים צורך לפצות על איכות נמוכה של עוברים או על גיל מתקדם של האישה.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני