חדשות

מטה-אנליזה : למלטונין יעילות מובהקת בהשוואה לפלצבו בשיפור אורך ואיכות השינה בסובלים מהפרעות שינה ( PLoS One )

29/05/2013

מאת מערכת אי-מד

ע"פ מטה אנליזה שפורסמה החודש ב-PLoS One 

עולה שטיפול ראשוני במלטונין באנשים הסובלים מהפרעות שינה קיצר את משך הזמן עד להגעה לשינה, האריך את משך השינה הכולל ושיפר את איכותה.

החוקרים הגדירו את מטרת המחקר כבדיקת היעילות של מלטונין בהשוואה לפלצבו בשיפור פרמטרים של שינה במטופלים עם הפרעת שינה ראשונית.

לצורך כך חיפשו החוקרים מחקרים רנדומליים, מבוקרי פלצבו אשר בחנו את האפקט של מלטונין כטיפול ראשוני בהפרעות שינה. יעדי המחקר המרכזיים שנבחנו כללו שיפור במשך הזמן עד השגת שינה, איכות שינה וסה"כ זמן שינה. בוצעה מטה-רגרסיה בכדי לבחון את ההשפעה של המינון ומשך הטיפול במלטונין על היעילות.

באנליזה נכללו מבוגרים וילדים שסבלו מהפרעות שינה, וההתערבות שנבחנה הייתה מלטונין מול פלצבו.

בסה"כ אותרו 19 מחקרים שכללו 1,683 משתתפים שנכללו במטה-אנליזה. מלטונין הפגין יעילות מובהקת בהפחתת זמן ההגעה לשינה : הבדל ממוצע משוקלל של 7.06 דקות (בטווח בר סמך של בין 4.37-9.75 דקות, p<0.001) , עלייה במשך הזמן הכולל של השינה ב-8.25 דקות (בטווח בר סמך של בין 1.74-14.75 דקות, p=0.013).

מחקרים שנמשכו זמן ארוך יותר וכללו שימוש במינונים גדולים יותר הדגימו אפקט גדול יותר בהפחתת הזמן הנדרש עד להגעה לשינה, והעלאת הזמן הכולל של משך השינה.

איכות השינה הכוללת הייתה טובה יותר באופן מובהק במטופלי המלטונין, עם הבדל תקני ממוצע של 0.22 (בטווח בר סמך שבין 0.12-0.32 , p<0.001) במדד האיכות. לא נמצא אפקט מובהק של משך המחקר ומינון המלטונין על איכות השינה.

החוקרים מסכמים כי המטה-אנליזה מדגימה את היעילות של מלטונין בהפחתת משך הזמן הנדרש להגעה לשינה, העלייה בזמן השינה הכולל ובאיכות השינה.

הם מציינים שההשפעות של המלטונין על השינה הן צנועות אמנם אך לא נראה שהן מתפוגגות בשימוש ממושך יותר. כמו כן, לדעתם, למרות שהתועלת האבסולוטית של מלטונין בהשוואה לפלצבו קטנה יותר מטיפולים פרמקולוגיים לאינסומניה, למלטונין יש מקום בטיפול בהינתן הפרופיל הבטיחותי הטוב והעדר תופעות לוואי בהשוואה לטיפולים הפרמקולוגיים.

PLoS One. 2013 May 17;8(5):e63773

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני