חדשות

האם צריכה גבוהה של בשר קשורה לסיכון מופחת לקרצינומה הפטוסלולארית (HCC) ? (מתוך Alimentary Pharmacology & Therapeutics)

07/05/2014

מאת מערכת אי-מד

ע"פ סקירה שיטתית ומטה אנליזה המתפרסמת ב-Alimentary Pharmacology & Therapeutics צריכה גבוהה של דגים ובשר לבן קשורה לירידה בסיכון לקרצינומה הפטוסלולארית (HCC) , בעוד שצריכה גבוהה של בשר אדום , בשר מעובד ובשר בכלל אינה קשורה לסיכון לסוג סרטן זה.

המחברים מסבירים ברקע כי הקשר בין צריכת בשר לסיכון ל-HCC אינו ברור עדיין. מטרתם הייתה לערוך סקירה שיטתית ומטה-אנליזה בכדי להעריך כמותית של הקשר בין צריכת בשר ל-HCC. החוקרים ביצעו חיפוש של מאמרים מתאימים ב-PUBMED , Web of Science ו-EMBASE שפורסמו עד יולי 2013. בוצע חישוב של סיכונים יחסיים באמצעות שימוש במודל בעל אפקט קבוע ללא שימוש במודל במקרים שבהם לא נמצאה הטרוגניות בנתונים, ובמקרים שהייתה הטרוגניות נעשה שימוש במודל בעל אפקט רנדומלי.  בנוסף החוקרים ניתחו אפשרות להטיות במחקרים שבהם עשו שימוש.

החוקרים עשו שימוש ב- מחקרי קוהורט ו-10 מחקרים מבוקרי מקרה. הסיכון היחסי המצטבר ל-HCC עבור הצריכה הגבוהה ביותר בהשוואה לנמוכה ביותר היה 1.1 (ברווח בר סמך של בין 0.85-1.42) עבור בשר אדום, 1.01 (ברווח 0.79-1.28) עבור בשר מעובד, ו-0.97 (בטווח 0.85-1.11) עבור צריכת בשר כוללת. מעבר לכך, צריכה גבוהה של בשר לבן ודגים נמצאה כבעלת קשר הפוך מובהק עם HCC : סיכון יחסי של 0.69 (בטווח 0.58-0.81 ) לבשר לבן, ו-0.78 (בטווח 0.67-0.9 ) לדגים. הקשרים נשמרו גם לאחר ביצוע התאמות גורמי סיכון.

החוקרים מסכמים כי מטה-אנליזה זו מצביעה על כך שצריכה גבוהה של בשר לבן או דגים עשויה להפחית את הסיכון ל-HCC . לדעתם, המימצאים רומזים לכך שהתערבות תזונתית עשויה להיות מבטיחה לצורך מניעת HCC . עם זאת הם מציינים שמימצאים אלה צריכים לקבל אישור ע"י מחקרים פרוספקטיביים המתוכננים בקפידה.

Aliment Pharmacol Ther. 2014;39(9):913-922 

הערת המערכת: כדאי רק לציין שלא מעט מחקרים קשרו ביו צריכת בשר אדום לסרטן המעי הגס וממאירויות נוספות, כך שלפחות לגבי בשר אדום לא היינו ממליצים בעקבות מחקר זה "לשחרר את הרסן" ולהעמיס כמויות מוגזמות על המנגלים...

צריכת בשר אדום ומעובד מעלה את הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol.)

בשר אדום מעלה את הסיכון למחלות ממאירות באוכלוסיות מסוימות (מתוך כנס GECCO)

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני