חדשות

איגוד ה-NCCN תומך בבדיקות סקר לסרטן כבד במטופלים בסיכון גבוה (מתוך הכנס השנתי ה-23 מטעם ה-NCCN)

24/04/2018

 

במהלך עשרים השנים חלה בארצות הברית עליה של 300% בהיארעות סרטן כבד, מכ-2 מקרים ל-7 מקרים ל-100,000 מבוגרים. מעבר לעליה בהיארעות, מדובר באחת הממאירויות הקטלניות ביותר, עם שיעורי הישרדות לאחר חמש שנים של 18% בלבד. נתונים אלו הובילו את מומחי ה-NCCN (National Comprehensive Cancer Network) להקפיד על תשומת לב בחולים עם מחלות המקדימות אבחנת HCC (Hepatocellular Carcinoma) ומציעים להשלים בדיקות סקר במקרים המתאימים.

 

גידולי HCC עונים על הקריטריונים של חמש עקרונות בדיקת סקר למחלה: (1) תחלואה/תמותה משמעותית ושכיחות גבוהה באוכלוסיה; (2) ניתן לזהות אוכלוסיה בסיכון; (3) קיים אמצעי יעיל, בסיכון נמוך ובעלות נמוכה לזיהוי המחלה; (4) יכולת לטפל לאחר זיהוי המחלה עם שיפור התוצאות; (5) יכול לעקוב אחר טיפול.

 

המומחים קוראים להקפיד על בדיקות סקר ל-HCC בשתי אוכלוסיות חולים: אלו עם שחמת כבד וכל נשאי HBV (Hepatitis B Virus). כל חולה עם זיהום ב-HBV, HCV, התמכרות לאלכוהול, המוכרומטוזיס גנטית, מחלת כבד לא-אלכוהולית, Primary Biliary Cholangitis וחסר Alpha-1-Antitrypsin מצוי בסיכון ל-HCC – אך רק אם המחלה קדמה להתפתחות שחמת כבד.

 

זיהום בנגיף HBV הינו היוצא מהכלל. לפי ההערכות, 30-50% מהחולים עם HCC ו-HBV אינם סובלים משחמת כבד. לכן, ההמלצה היא להשלים בדיקת סקר בכל חולה עם HBV, כולל אלו בהם אין עדות לשחמת כבד.

 

סוגיה חשובה הינה נשאי HBV עם גורמי סיכון נוספים ל-HCC, דוגמת סיפור משפחתי, גברים אסייאתים (מעל גיל 40 שנים), נשים אסייאתיות (בגילאי 50 ומעלה) ומטופלים שחורים מאפריקה או צפון-אמריקה.

 

לפי המלצות ה-NCCN, בדיקות הסקר כוללות אולטרה-סאונד עם/בלי AFP (Alpha-Fetoprotein). בדיקת הדם מוגדרת כאפשרית מאחר ומעלה משמעותית את העלויות ומעלה רק במעט את הרגישות.

 

במידה והקשריות המזוהות באלטרה-סאונד הן שליליות, יש לחזור על הבדיקה בתוך שישה חודשים. במידה והקשריות קטנות מ-10 מ"מ, יש לחזור לאחר 3-6 חודשים.

 

במטופלים עם תוצאה חיובית של בדיקת AFP או קשריות בגודל 10 מ"מ ומעלה, כמו גם בחולים עם רטרקציה של הקפסולה או חדירה לכלי דם, יש להמשיך בבירור נוסף. בירור זה כולל בדיקה רב-שלבית באמצעות CT או MRI, תהליך מורכב המאפשר להגיע לאבחנה דפיניטיבית.

 

הכותבים מסבירים כי HCC הינו אחד הגידולים הבודדים הניתנים לאבחון באמצעות בדיקות הדמיה בלבד.

 

מתוך הכנס השנתי ה-23 מטעם ה-NCCN

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני